Küzdősportot szeretne tanulni? Íme, néhány jó tanács Jean-Claude Van Damme-tól!

A ’Brüsszeli Izom’ becenevet viselő belga sztár, nem csupán a levegőbe beszél, mikor tanácsot ad a harcművészettel kapcsolatban. Azon akciósztárok közé tartozik, akik az életben is tudnak verekedni, nem csak a filmvásznon. Kick-box világbajnoki öve mellett a Shotokan Karate mesteri fokozatával, fekete övvel büszkélkedhet.

Az első és legfontosabb dolog, amit szerinte szem előtt kell tartani, az a tökéletes fizikai kondíció. Ez azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra és az edzésekre, hogy az ember megfelelő mennyiségű fehérjét juttasson a szervezetébe és minél szálkásabb legyen. Példaként Bruce Lee-t említi. A ’Sárkány közbelép’ című filmjében Lee bomba formában volt, Van Damme szerint a testzsír százaléka alig volt 4 százalék, gyakorlatilag színtiszta izom volt.

A másik szempont a technikai tudás. Bármibe is vágunk bele, nem lehet felületesen hozzáállni, igenis meg kell tanulni a technikát egészen az alapoktól, mert csak így lehet később a bonyolultabb mozdulatsorokat is felépíteni.

Végül nagyon fontos, hogy soha ne feledkezzünk meg az izmok nyújtásáról és a rugalmasságról. E nélkül az izmokat könnyen túlterhelhetjük, de ez a legjobb mód a sérülések elkerülésére is. Van Damme-nak a balett is segített abban, hogy teste hajlékonnyá és erőssé váljon.

Nem csak karrierjét köszönheti harcművészeti tudásnak, hanem tökéletes testfelépítését is. Ki hinné, hogy tíz évesen még egy sovány, gyenge fiúcska volt?

Jó példa ő azoknak a szülőknek is, akik szeretnék, hogy vékony testalkatú gyermekük megerősödjön. A megfelelő fizikális állapot az egészség egyik alappillére, és magabiztossággal is felvértezi az embert.

Nem kell feltétlenül karate-órákra beíratni gyermekünket, de jót tesz nekik, ha valamilyen rendszeres sporttevékenységet végeznek. Az erős izomzat a mozgásszervi deformitások, így például a hátgerincferdülés megelőzésében is nagy szerepet játszik.

Fotó: Robbin Cresswell

 

Random Posts

 • A D-vitamin szerepe a rák megelőzésében

  A rákkutatásban a szervezet D vitamin szintje és a betegség alakulása között már több összefüggést is felfedeztek. Egyes kutatások megállapították, […]

 • Bao Bao Kínába megy

  Bao Bao, a washingtoni állatkert óriás pandamedvéje 2017.február 21-én elindult Kínába.  A három és fél éves mackó az amerikai főváros […]

 • Nyakszépítés házilag

  A nyak ráncosodása és öregedése hamarabb válik láthatóvá, mint az arcbőr megereszkedése, így ápolására külön gondot kell fordítani. Természetesen kaphatóak […]

 • Gránátalmával a kórokozók ellen!

  A gránátalma évszázadok óta ismert számtalan pozitív egészségre gyakorolt hatásáról, beleértve az antimikrobiális aktivitását is. Az ókori Egyiptomban is már […]