A napi tápanyagszükséglet

Az alapvető tápanyagok, melyekre szervezetünknek szüksége van, a fehérje, a szír és a szénhidrátok. Azonban az életkortól, a fizikai igénybevételtől, és egészségi állapotunktól is függ, hogy ezekből mennyit tanácsos fogyasztanunk.

Legfontosabb fehérjetartalmú élelmiszereink a húsok, a hal, a tojás, a tejtermékek, a sajt, a hüvelyes zöldségek, úgy mint bab, borsó, lencse, valamint a gabonák.

Napi fehérjeszükségletünket legkönnyebben úgy tudjuk meghatározni, ha testsúly-kilogrammonként 1 gramm fehérjét számolunk. Tehát 60 kg testsúly esetén a napi szükséges fehérjemennyiség 60 gramm. Ezt egy kicsit másképp kell számolni a gyerekeknél, ugyanis mivel a szervezetük fejlődésben van, és az izomzatuk gyarapodásához sok fehérje szükséges, náluk testkilogrammonként 2,5 grammot számoljunk.

A gyerekeken kívül az átlagosnál több fehérjére van szüksége a fizikai munkát végzőknek, azoknak, akik rendszeresen sportolnak, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt és lázas állapottal járó megbetegedés idején.

A zsírok lehetnek állati és növényi eredetűek. Energiaforrásként fontosak, valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükségesek. De ne feledjük, hogy a zsírok képviselik egyúttal a legmagasabb kalóriaértéket is. Míg 1 gramm fehérje vagy szénhidrát elégetésekor 17,2 kilo-joule energiához jut a szervezetünk, addig ez az érték 1 gramm zsír esetén 39,5 kJ.

A szervezet szénhidrátokból is képes zsírt létrehozni, ezért a zsírok és a szénhidrátok mennyiségére nagyon oda kell figyelni, túlzott fogyasztásuk a bőr alatti raktározásukhoz, hízáshoz vezet. Csak a nehéz fizikai munkát végzők engedhetik meg maguknak, hogy ezekből extra mennyiséget fogyasszanak. Zsírból a napi szükséglet 60 és 120 gramm között van.

Együnk halat, növényi olajokat és olajos magvakat, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, melyek jó hatással vannak a szív- és érrendszere koleszterincsökkentő hatásuk révén.

A cukrok és a keményítő, azaz a szénhidrátok is a hizlaló tápanyagok közé tartoznak, kilogrammonként 4-5 grammot fogyasszunk naponta.

A zsírok és a szénhidrátok mértékletes fogyasztása elengedhetetlen, még ha fogyókúrázunk, akkor sem lehet zsír és szénhidrátmentes táplálkozást folytatni. Mivel ezek a tápanyagok fedezik napi energiaszükségletünket, védik a szervezetet felépítő fehérjéket. Tartós éhezésnél ugyanis elsőként a szénhidrátok, majd a zsírok bomlanak le a szervezetünkben, csak a végső stádiumban kezdi a szervezet felélni saját izomfehérjéit.

Mindezek mellett természetesen elengedhetetlenek a szervetlen anyagok, úgy mint az ásványi sók és a víz, valamint a vitaminok. Az ásványi anyagokat és a vitaminokat legkönnyebben sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással, főzelékekkel, tej- és tejtermékekkel, húsokkal tudjuk bevinni a szervezetbe.

Érdemes a testsúlyra odafigyelni a különböző életszakaszokban.

Terhesség idején napi 2400 kcal-ra van szükség, és még ha a kismama nem is akar hízni, akkor sem ehet 2000 kcal-nál kevesebbet.

Ötven év felett is kevesebb bevitt energia kell a szervezetnek. A túlsúly csak megterheli a szívet és a keringést.

Tinédzser korú gyerekek gyakran fogyókúráznak, pedig az ebben a korban a fejlődésben lévő szervezet számára igen káros. Ha mégis elengedhetetlenül fontos a súlycsökkentés, akkor kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet diétázni. Sokszor az is elég, ha tartják a súlyukat, mert a fejlődéssel párhuzamosan szervezetük felhasználja a bevitt tápanyagokat, ami fogyást fog eredményezni. Sok duci gyermek pedig a hirtelen testmagasság-változással akár még sovány kamasszá is válhat egyik pillanatról a másikra.

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.