Létesüljenek óceáni rezervátumok!

Az életközösségek alapvető felépítését már általános iskolában megtanuljuk. A termelő-fogyasztó-csúcsragadozó (plusz lebontó szervezetek) táplálékláncból egyik fél sem hiányozhat. A gyerekek ezt tökéletesen meg tudják tanulni. A felnőttek világát azonban már a gazdasági érdekek mozgatják, és nem a biológiai érdekek és értékek.

A túlhalászás viszont gazdaságilag sem lesz kifizetődő. Ma még több mint 200 billió dollár bevételt jelent a halászat a világgazdaság számára. Ha racionalizálnák a halászatot az több mint 30 billió dollár többletet és új munkahelyeket jelentene.

A halászok egyre fejlettebb módszereket vetnek be, új technikákkal, radarral, GPS-el kutatják fel a hatalmas halrajokat. Olyan mértékben folyik az óceánok kizsákmányolása, ami nem tartható fenn sokáig.

Hogy milyen következményekkel jár a mértéktelen halászat, azt jól példázza egy dél-amerikai kormoránfaj története, melyet David Attenborough is papírra vetett.

Az 1940-es években milliószámra fészkeltek a parti sziklákon ezek a madarak. Termékeny ürülékük, a guanó, vastagon borította a területet. A XIX. században a guanót a világ minden pontjára szállították eladásra, mert kiderült, hogy sokkal értékesebb, mint a közönséges trágya, és óriási volt iránta a kereslet.

A 60-as években az ember megalkotta a műtrágyát, ami olcsósága révén keresett termék lett. Ennek következtében a guanó iránti igény gyorsan csökkent.

Mivel véget ért a guanó sikertörténete, új pénzforrás után néztek az emberek, elkezdtek szardellát halászni. A szardellák hatalmas rajait óriási hálókkal nem volt nehéz kifogni. Az évi több mint tízmillió tonna zsákmányolás következményeként a szardellarajok pár év alatt eltűntek. Minthogy ezek jelentették a kormoránok fő táplálékát, a halak eltűnését a madarak milliós nagyságrendű pusztulása követte.

Szardellára már nem lehetett halászni, az életben maradt madarak pedig töredékét sem termelték a korábbi guanómennyiségnek. Így ért véget a guanó-kereskedelem, a szardellahalászat, ami végső soron az embereket is tönkretette. Tanulságos történet fél évszázaddal ezelőttről.

A Greenpeace ma azért harcol, hogy megmentse a krízisben lévő óceánokat. Szeretnék elérni, hogy a szárazföldön létesített rezervátumokhoz hasonlóan létesüljenek védett óceáni területek is. Bár már ma is léteznek védelem alatt álló térségek, ezek nagysága elenyészően csekély.

A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a világ óceánjainak 40 százaléka essen oltalom alá. Ezeken a területeken tilos lenne a halászat, az olajfúrás és minden más ipari tevékenység. Az itt élő állatvilág háborítatlanul élhetne, szaporodhatna, és ezáltal biztosítani lehetne a jövő számára is az egészséges óceánokat, a halat, mint egészséges élelemforrást, és a megélhetést azok számára, akik a tenger gyümölcseiből élnek.

Random Posts

 • A bozóthús vadászat az oroszlánokat is megtizedeli

  Egy friss jelentés szerint Uganda oroszlánpopulációja az elmúlt tíz évben harminc százalékkal csökkent, de a Murchison Falls Nemzeti Parkban a […]

 • Mely élelmiszerek segíthetnek a depresszió leküzdésében?

  Kedveli az erjesztett élelmiszereket? Szereti a kimcsi, a savanyú káposzta, a joghurt, a kefir, a kombucha, a mizó és a […]

 • Mindössze 30 egyed maradt a világ legkisebb cetfajából!

  Kihalás fenyegeti a világ legkisebb cetfaját, a kaliforniai disznódelfint – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) MTI-nek küldött közleményéből.    A […]

 • Igyunk az egészségünkre!

  A vörös szőlőben, a vörös borban, és a szőlőlében található antioxidánsok egészségvédő szerepe széles körben ismert. Legfontosabb tulajdonságaik a szív-és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.