Ültessünk szárazságtűrő növényeket!

A környezettudatos emberek már ma is igyekeznek spórolni a vízzel, a közeljövőben azonban nagyon is lehetséges, hogy mindenki rá fog kényszerülni vízfogyasztása mérséklésére.

Sok vizet takaríthatunk meg azzal is, ha olyan növényekkel vesszük körül magunkat, melyek jól tűrik a szárazságot. Ezek a növények kevés vízzel is beérik, és csak hosszan tartó szárazság idején kell meglocsolni őket. Ügyeljünk rá, hogy a talaj kellően vízáteresztő legyen.

Szárazságtűrő növények a kertbe

A lágyszárú virágos növények kertünk díszeit képezik, a kertből nem hiányozhat a hangulatos, szemet gyönyörködtető, színpompás virágágy.

A legismertebb lágyszárúak, melyek jól viselik a szárazságot a nárciszok, a csinos szellőrózsa, a nősziromfélék, a kerti körömvirág és a különleges megjelenésű császárkorona. A nárcisz és a szellőrózsa márciusban és áprilisban virágzik, a szellőrózsa még májusban is virít. Április és május hónapokban kertünk egyik legszebb dísze lehet a narancsvörös vagy vörös virágaival a magas növésű császárkorona, amely ráadásul a teljes napsütést is jól tűri. A nőszirom egészen június végéig virágzik. A körömvirág aranysárga virágaiban pedig még szeptemberben is örömünket lelhetjük. Több őszirózsa fajta is jól tűri a szárazságot, és velük ősszel is virágba boríthatjuk a kertünket.

őszirózsa

Sziklakertekbe ideális választást jelentenek a varjúhájfélék.

Több fűféle is létezik, melyeket csak hosszabb szárazság idején kell megöntözni. A rezgőfű, a deres csenkesz kecses, szép megjelenésükkel díszítenek, nem is beszélve az impozáns megjelenésű, két méternél is magasabbra növő ezüstös pampafűről, ami feltétlenül a kert központi helyére vágyik.

ezüstös pampafű

Kertünkből nem hiányozhatnak a fás szárú növények sem, és szerencsére bőven akad olyan fajta, amely szárazságtűrő tulajdonsággal bír, és emelett árnyat adó, dekoratív megjelenésű.

A madárberkenye, a gömbakác, a bibircses nyír, a díszalma vagy éppen a díszcseresznye formás alakjukkal, utóbbi kettő meseszép, dús virágaival is méltó helyet foglalhat el a kertben.

díszcseresznye

Az aranyvesszőt vagy más néven aranycserjét sárga virágai miatt szeretjük, szívet melengető színfoltot jelentenek a hideg tél után. Az igénytelen tűztövis az őszi kertet díszíti tűzpiros bogyóival.

Aranycserje

Télen is zölddel ajándékoznak meg minket az örökzöld nyitvatermők, közöttük is bőven akad olyan, mely nem szomjazik a víz után, mint például az oszlopos formájú közönséges boróka, a fehér luc, a nyugati tuja vagy éppen a törpefenyő.

Az egészséges és finom gyümölcsöket adó édes cseresznye, közönséges meggy, nemes alma, házi szilva és fekete bodza is azon fajok közé tartoznak, melyeket csak tartós szárazság idején kell meglocsolni.

A hangulatos, falat vagy kerítést befutó kúszónövények közül a borostyán és a vadszőlő jelenti az ideális választást. A vadszőlő ősszel piros színű leveleivel csal mosolyt az arcunkra.

vadszőlő

Manapság a növények szárazságtűrő tulajdonsága igenis fontos szempont, új növény beszerzésénél forduljunk bátran az eladóhoz, aki természetesen még ennél is több növényt fog tudni ajánlani.

jucca

Természetesen a lakásba sem árt az alacsonyabb vízigényű növények előtérbe helyezése. Ilyenek a törpeborsok, a fikuszok, a kukoricalevél, a szanszeviéria, a sugárarália és a varjúhájak. A közkedvelt jukka sem igényel sok vizet, ráadásul a tűző napot is szereti.

 

Random Posts

 • Túrógombóc

  Fél kiló tehéntúrót átpasszírozunk. Hozzáadunk két egész tojást, csipetnyi sót, egy csomag vaníliás cukrot, egy csapott evőkanál kristálycukrot, és két […]

 • A fokhagyma már egy hónap alatt kifejti jótékony hatását

  A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta használt fűszer- és gyógynövény. Vértisztító, görcsoldó, fertőtlenítő, sebgyógyító, vérnyomáscsökkentő, fertőzésgátló, fejfájás elleni hatása régóta […]

 • A véltnél kevesebb farkas él vadon Finnországban

  Csupán 150-180 farkas él vadon Finnországban a legújabb állatszámlálás szerint, ez jóval kevesebb, mint az egy évvel korábbi több mint […]

 • Továbbra is küzdenek a jegesmedvék a felmelegedéssel

  A Hudson-öböl nyugati részén él a világ legjobban tanulmányozott jegesmedve populációja. Ezen a területen nyáron a tengeri jég teljesen felolvad, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.