Ne felejtsünk el nyújtózkodni!

Reggel van. Csörög az ébresztőóra. Lenyomjuk, hamar kipattanunk az ágyból, majd gyorsan készülődni kezdünk, hogy időben érkezzünk a munkába. Nem felejtettünk el valamit a nagy rohanás közben? De igen! Alaposan kinyújtóztatni izmainkat.

Persze lehet, hogy ásítás közben azért a levegőbe emeltük karjainkat, ám ez az izmoknak nem elég. Felkelés előtt feküdjünk hanyatt az ágyban, térdeinket hajlítsuk be. Behajlított páros lábunkat először döntsük az egyik irányba, majd a másikba.

Ezután nyújtsuk ki lábainkat, és az egyiket húzzuk fel a hasunkhoz, miközben a kezünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Végezzük el a másik lábbal is.

Minthogy izmaink egész éjjel nyugalomban feküdtek, a nyújtózással bemelegíthetjük őket és ízületeinket. Emellett lazítjuk is az izmokat, és elkerülhetjük, hogy merevek legyenek. Így kevésbé lesznek sérülékenyek.

Testedzés előtt és után is nagyon fontos a nyújtás, mert így elkerülhetjük, hogy az izmok megrövidüljenek a testmozgás során.

A rendszeres nyújtás hajlékonysággal ajándékoz meg, így az íngyulladás is elkerülhet bennünket.

És mi mindenre jó még a nyújtózás?

– hát- és derékfájdalmakra, mivel a nyújtás az izmok ellazulását segíti elő, és a bennük lévő feszültség oldódik

– lábszárfájdalom ellen

– stressz ellen, mert a nyújtással a feszültséggel együtt távozik a gyötrő stressz is

Az ábrán látható egyszerű gyakorlatokat bátran végezzük el reggel és este. Ezeket mindig lassan, fokozatosan hajtsuk végre, ne erőlködjünk, addig nyújtsuk izmainkat, amíg kényelmesen bírjuk. Akkor végezzük helyesen a gyakorlatokat, ha valóban érezzük, ahogyan „nyúlik” az izomzat. Egy-egy pozíciót tartsunk ki egy-két percig.

1. Üljünk le a földre, és egy törülközőt vagy egy szalagot tegyünk az egyik lábfej köré, végeit fogjuk két kezünkbe. A lábat végig egyenesen tartva húzzuk magunk felé a törülköző segítségével lábunkat. / 2. Üljünk a földön, nyújtott lábakkal. Hajoljunk előre lábainkra, de csak addig, amíg bírunk, miközben a hát egyenes marad. / 3. Reggeli nyújtózás felkelés előtt. Felhúzott térdeink egyik oldalra hajolnak, míg törzsünk az ellenkező irányba. / 4. A vádli nyújtása, nagyon jó lábszárfájdalom ellen is. Támaszkodjunk meg kezünkkel, egyik lábunkat támasszuk ki hátra, és sarkunkat próbáljuk meg a föld felé lenyomni. / 5. A négyfejű combhajlító-izom nyújtása. Álljunk egyenesen, egyik lábunkat térdben behajlítva emeljük fenekünkhöz. Fogjuk meg bokánkat, és maradjunk így pár másodpercig. Többször ismételjük meg a gyakorlatot. / 6. Hajlítsuk be egyik karunkat, és tegyük a fejünk mögé. A másik kezünkkel fogjuk meg a könyöknél a hajlított kart, és húzzuk meg. / 7. Egyik kezünket tegyük magunk elé, a másikkal szorítsunk rá, és nyomjuk ellenkező irányba.

 

Random Posts

 • A curry csökkenti a cukorbetegség kockázatát

  Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint, a kettes-típusú cukorbetegségben szenvedők száma 2030-ra el fogja érni a 366 milliót. A cukorbetegségben szenvedők […]

 • Mario Cimarro nem szeszélyes, csak profi

  A test, melyet Lorena Rojas kíván a 2005-ben készült ’Második élet’ című telenovellában, meglehetősen ellentmondásos embert takar. Mario Cimarroról nem […]

 • 2011-ben a vártnál alacsonyabb volt az üvegházhatású gázok kibocsátása

  Az Európai Unióban 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása 3,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, s ezzel 1990 óta a legalacsonyabb szintre […]

 • A természet hangjai segítenek elaludni

  Az alváshiány fokozza a stresszt, csökkenti a koncentrációt, alacsony energiaszintet, kisebb csontsűrűséget, és még hormonális zavarokat is okoz. Férfiaknál  a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.