Adjunk esélyt a jegesmedvéknek!

Ha az emberiség nem tudja megállítani a globális felmelegedés folyamatát, akkor a jegesmedve lesz az első olyan faj, amely örökre eltűnik a Föld színéről.

Alig 40 év múlva, 2050-ben felolvadhat az Északi-sark jege, ami a sarkvidék fehér bundás uralkodóinak a végét fogja jelenteni.

Milyen sokan szerették, Knutot, a berlini állatkert jegesmedvéjét! Képesek vagyunk ugyanennyire lelkesek lenni, ha vadon élő társainak a sorsáról van szó? Képesek vagyunk a 21.században harcolni egy ilyen szimbolikus állat kihalása ellen?

Sokat hallottunk már a fajkihalásokról, az óriás moa madarakról, a sörényes farkasokról. Most azonban egy olyan állat tűnhet el, melyet gyerekkorunk óta ismerünk, megfigyelhettük az életét a természetfilmeken keresztül, hozzátartoznak mai bolygónk élővilágához.

Persze senkinek az életére nem lesz hatással, ha ezek a pompás állatok kihalnak, de joggal érezhetjük úgy, hogy szegényebb lenne nélkülük a világ. Sokan nem gondolnak bele abba, hogy eljöhet az a nap is, amikor nem csak a jegesmedvének, hanem az emberiségnek is lakhatatlanná válik a bolygó. Ha értük harcolunk, magunkért is harcolunk.

 A jegesmedve lett a szimbóluma a globális felmelegedésnek. Egy olyan ragadozóról van szó, mely a jégen való élethez alkalmazkodott. Ott vadászik. A befagyott tengeren kell elegendő táplálékhoz jutnia, csak így bírja ki a nyári szűkös időszakot.

A jegesmedve számára a tenger vékonyra fagyott rétege kulcsfontosságú az életben maradáshoz, ám éppen ez a réteg olvad legjobban.

Ha az emberiség le tudná lassítani a felmelegedés sebességét, akkor megmaradhat egy olyan terület, ahol fennmaradhat egy kis létszámú jegesmedve-populáció. És ha folytatódnak a pozitív változások, a Föld lassan hűlni kezdhet, és akkor a sarki jég kiterjedésével a medvék száma ismét növekedésnek indulhatna.

Mit tehetünk mi?

– csökkentsük energiafogyasztásunkat, otthonunkban

– üljünk kevesebbet autóba

– vegyünk részt a környezetvédelmi kampányokban legalább oly módon, hogy aláírásunkkal támogatjuk a környezetvédők munkáját. Ezzel jelezhetjük a döntéshozók felé, hogy bennünket érdekel az állatok sorsa, és nem akarjuk, hogy örökre eltűnjenek.

 

Random Posts

 • Növényvédő szerek veszélyeztetik a Nagy-korallzátonyt

  Komoly károkat okoznak a Nagy-korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint. A kertészetek csaknem egy negyede […]

 • Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

  Az elhízás krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a fő rizikófaktorok, így a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a […]

 • Szárazság miatt pusztulnak a mátrai fenyvesek

  A tartós szárazság, illetve az annak nyomán fellépő gombabetegségek és károkozó rovarok miatt radikálisan pusztulnak a mátrai fenyvesek, és ugyan […]

 • A spenót erősíti az izmokat

  A spenót. Sokaknak gyermekkori rémálma, és így persze felnőttként sem akarnak megbarátkozni vele. Akik szeretik, azoknak érdemes tudni, hogy a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.