A spenót erősíti az izmokat

A spenót. Sokaknak gyermekkori rémálma, és így persze felnőttként sem akarnak megbarátkozni vele. Akik szeretik, azoknak érdemes tudni, hogy a spenót fogyasztása növeli az izmok hatékonyságát.

 

Testedzés során az izmok fokozottan igénylik az oxigént. A spenót 5 százalékkal csökkenti az izmok oxigénigényét sportolás közben. Ennek oka nem a vasban keresendő, mint talán sokan hiszik, hanem a nitráttartalmában. Ennek köszönhetően ugyanis a sejt energiatermeléséért felelős mitokondrium nevű sejtalkotók sokkal jobban működnek.

 

Ez nem azt jelenti, hogy aki nem szereti a spenótot, annak azonnal szervetlen nitrátot kellene helyette fogyasztania. A szervezet számára ugyanis káros lenne a túl sok nitrátbevitel. Ráadásul az a legoptimálisabb, ha a zöldség- vagy gyümölcsfogyasztással juttatjuk szervezetünkbe.

 

A spenót az izmok számára értékes fehérjeforrást is jelent, a levél szárazanyagtartalmának 30 százaléka fehérje. Jelentős a vas, magnézium, kálium és kalcium tartalma, a vitaminok közül nagy mennyiségben találunk benne A és C vitamint. A benne található vasat nem teljes mértékben tudja szervezetünk hasznosítani, de ez nem jelenti azt, hogy nem tekinthetünk erre a növényre vasforrásként. Egyébként a fagyasztott spenótban található vasat testünk jobban fel tudja venni.

 

A nitrit- és nitráttartalma főként a levélnyélben jelentős. A nitrit veszélyes lehet az ember egészségére, ha túl sok kerül a szervezetbe, ám még akkor sem tudnánk mérgező mennyiséget megenni belőle, ha kiugróan sok spenótot fogyasztanánk. Bár az tény, hogy a nitrogéntartalmú műtrágyák túlzott használata nagymértékben megnövelheti a nitrát- és a nitrittartalmat.

 

Ez viszont nem csökkenti a spenót jelentőségét a táplálkozásban, emiatt ne hagyjuk ki étrendünkből. A spenót legyen az egyike azon zöldségnövényeknek, mellyel színesítjük mindennapjaink étkezését, és segít a vegyes táplálkozás megvalósításában.

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.