Miranda Richardsont lenyűgözik a teknősök

Az angol színésznő akkor került közelebbi kapcsolatba a teknősökkel, mikor a hangját adta az álcserepes teknősök életéről szóló dokumentumfilmnek. Az Oscar-díjas Nick Stranger által készített produkció a teknősök 9000 mérföldes útját mutatja be, melyet születésül pillanatától tesznek meg, míg hosszú útjuk során el nem érkeznek újra arra partszakaszra, ahol megszülettek, hogy lerakják tojásaikat a homokba.

 

A színésznő sokat tanult a filmből. Szereti az állatokat, sokat tud róluk, ám nem is sejtette, hogy az álcserepes teknős ekkora távolságokat képes megtenni, és mennyi viszontagságnak van kitéve az útja során. Elindul kis bébi korában, és megannyi veszéllyel kell szembenéznie a hatalmas óceánban. Tízezer teknősből csak egy éli túl ezt a veszélyes utat.

A film elkészítése két évet vett igénybe, de még így sem tudták az állatok életének minden pillanatát megörökíteni. Néhány dolgot a stúdióban kellett a filmhez hozzáadni. A felvételeken szereplő állatok mindannyian mentett és rehabilitált teknősök.

 

Richardson teljes vállszélességgel támogatja a WWF munkáját, mely az élővilág sokféleségének a megőrzéséért fáradozik. A filmnek a teknősök bemutatásán túl ez is a mondanivalója, és az is fontos szempont volt, hogy a gyerekek lássák, hogy egy állatnak mi mindent kell megtennie és elkerülnie a túlélésért folytatott harc során.

 

A teknősöket veszélyezteti a húsuk és tojásaik utáni vadászat bizonyos kultúrákban, a halászhálók, melyekben fennakadnak és megfulladnak, valamint élőhelyük, az óceán szennyezése. A felmelegedés is hátrányosan érinti populációikat, ugyanis a hőmérséklet befolyásolja a teknősök nemének kialakulását. Amennyiben felborul a hímek és nőstények aránya, az katasztrofális hatású lenne.

Miranda Richardson szerint az embereknek abba kell hagyniuk a környezet, az óceán és a partok szennyezését. Szomorú dolog lenne, ha ezek az állatok, miután 200 millió éve sikeres túlélők, miattunk vesznének el örökre.

Fotó: David Shankbone

Random Posts

 • Vérnyomáscsökkentő hatása van a sovány fehérjék fogyasztásának

  Már ismert tény, hogy a kevesebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a vérnyomást, ezúttal amerikai kutatók kiderítették, hogy a sovány fehérjékben gazdag étel […]

 • Legmagasabb riasztási szint a Nagy-korallzátonynál

  A legmagasabb szintre emelték a hét végén a korallfehéredés miatti riasztást az ausztráliai Nagy-korallzátony legészakibb részén. A világ legnagyobb koralltelepét […]

 • Hogyan segíthetjük alvással a tanulást?

  Mikor sokat kellett az iskolában tanulnunk, hányszor gondoltuk, hogy milyen jó lenne, ha a párnánk alá tennénk a tankönyvet, és […]

 • Az arthritis a gyerekeket is érintheti

  A legtöbben azt hiszik, hogy az arthritis, azaz ízületi gyulladás csak a felnőttek betegsége, pedig sajnos, a gyerekenél is kialakulhat. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.