Miranda Richardsont lenyűgözik a teknősök

Az angol színésznő akkor került közelebbi kapcsolatba a teknősökkel, mikor a hangját adta az álcserepes teknősök életéről szóló dokumentumfilmnek. Az Oscar-díjas Nick Stranger által készített produkció a teknősök 9000 mérföldes útját mutatja be, melyet születésül pillanatától tesznek meg, míg hosszú útjuk során el nem érkeznek újra arra partszakaszra, ahol megszülettek, hogy lerakják tojásaikat a homokba.

 

A színésznő sokat tanult a filmből. Szereti az állatokat, sokat tud róluk, ám nem is sejtette, hogy az álcserepes teknős ekkora távolságokat képes megtenni, és mennyi viszontagságnak van kitéve az útja során. Elindul kis bébi korában, és megannyi veszéllyel kell szembenéznie a hatalmas óceánban. Tízezer teknősből csak egy éli túl ezt a veszélyes utat.

A film elkészítése két évet vett igénybe, de még így sem tudták az állatok életének minden pillanatát megörökíteni. Néhány dolgot a stúdióban kellett a filmhez hozzáadni. A felvételeken szereplő állatok mindannyian mentett és rehabilitált teknősök.

 

Richardson teljes vállszélességgel támogatja a WWF munkáját, mely az élővilág sokféleségének a megőrzéséért fáradozik. A filmnek a teknősök bemutatásán túl ez is a mondanivalója, és az is fontos szempont volt, hogy a gyerekek lássák, hogy egy állatnak mi mindent kell megtennie és elkerülnie a túlélésért folytatott harc során.

 

A teknősöket veszélyezteti a húsuk és tojásaik utáni vadászat bizonyos kultúrákban, a halászhálók, melyekben fennakadnak és megfulladnak, valamint élőhelyük, az óceán szennyezése. A felmelegedés is hátrányosan érinti populációikat, ugyanis a hőmérséklet befolyásolja a teknősök nemének kialakulását. Amennyiben felborul a hímek és nőstények aránya, az katasztrofális hatású lenne.

Miranda Richardson szerint az embereknek abba kell hagyniuk a környezet, az óceán és a partok szennyezését. Szomorú dolog lenne, ha ezek az állatok, miután 200 millió éve sikeres túlélők, miattunk vesznének el örökre.

Fotó: David Shankbone

Random Posts

 • Depresszió és ízületi bántalmak ellen: SAMe

  Az S-Adenozil-L-Metionin, röviden SAMe, egy olyan vegyület, mely természetesen is jelen van szervezetünkben. A metionin nevű aminosavból termelődik. Testünk – […]

 • Webkamerán is láthatók a hortobágyi vadlovak

  Már webkamerák segítségével is láthatják az érdeklődők a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő Przsevalszkij-lópopulációt. A park területén három webkamerát szereltek fel, […]

 • 2016 volt a legmelegebb év

  A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 […]

 • A csipkebogyót nem csak C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani

  Csipkebogyónak a vadrózsa, más néven gyepűrózsa (Rosa canina) termését hívjuk, mely a legtöbb ember számára magas C-vitamin tartalmáról ismert. Vitamintartalmánál […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.