Tömeges fajkihalás fenyegeti bolygónkat

A legújabb kutatások szerint az óceánok sokkal nagyobb bajban vannak, mint azt korábban gondolták. A káros emberi tevékenységnek köszönhetően Földünk egyik legnagyobb fajkihalási hulláma következhet be.

A túlhalászás, a globális felmelegedés, az óceánok szennyezése, és kémhatásuk megváltozása drámai mértékben pusztítja a tengeri élővilágot.

 

A túlhalászás nem csak azért jelent problémát, mert hosszú távon nem tartható fenn az óceánok kizsákmányolása, hanem azért is, mert a halászat következményeként több millió olyan állat is elpusztul, melyet eredetileg nem is akarnak kifogni, de fennakadt a hálókban. Tengeri madarak, emlősök és teknősök is gyakran lelik halálukat így, mert a hálóba gabalyodva megfulladnak.

Évente 1 millió cápát ölnek meg, sokukkal az uszonyok miatt végeznek, mégpedig olyan kegyetlenséggel, hogy a kifogott állatnak csak az uszonyait vágják le, majd élve dobják vissza a megkínzott állatot a tengerbe. Mindenki, aki cápauszony-levest  kíván enni, ezt a mészárlást támogatja. A cápák, csúcsragadozóként döntő szerepet töltenek be a tenger élővilágában.

 

A globális felmelegedés emeli a víz hőmérsékletét, a sarki jég olvadása miatt nő a víz szintje, megváltozik a kémiai összetétele, a sókoncentráció, és megváltoznak az óceáni áramlatok is.

A fitoplankton, mely a krill nevű rákoknak is tápláléka, a tengeri jég alatt növekszik. Ha csökken a jégtakaró nagysága, kevesebb fitoplankton fejlődik, ennek következtében kevesebb lesz a krill, ami viszont a bálnák fő tápláléka.

Vannak olyan fajok, amelyek egyszerűen nem tudnak melegebb vizekben élni, mint például az antarktiszi pingvinek.

 

A tömeges hulladékmennyiség, melyet az óceánokba öntünk, mérgező vagy éppen radioaktív anyagokat is tartalmaz. A sok szerves anyag oxigénhiányt okoz, ezeken a holt helyeken eltűnik az élővilág. A bomló műanyag hulladék sok állat szenvedését, és pusztulását okozza. Az olajszennyezések is sok állat haláláért felelősek.

A savasodás a korallok eltűnését okozhatja, aminek következtében ezernyi olyan faj is eltűnik velük együtt, melyeknek élete a korallzátonyokhoz kapcsolódik.

 

A földi élet az óceánokban született, és ma sem élhetünk óceánok nélkül. A víz korforgásában, az éghajlati rendszerek fenntartásában döntő szerepe van, ezen túl Földünk oxigénkészletének fele belőle származik.

Az emberiségnek élelemforrást és munkahelyeket jelent. Védelmük mindannyiunk elemi érdeke.

A szakértők szerint még nem késő, megmenthetjük az óceánokat és élővilágukat.

 

A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a világ óceánjainak 40 százaléka essen védelem alá, ahol tilos lenne a halászat és mindenféle ipari tevékenység.

Ezt a kezdeményezést bárki támogathatja, ha idelátogat:  Greenpeace

 

Random Posts

 • “Szuperbúzát” nemesítettek brit tudósok

  Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké. A cambridge-i […]

 • Pénzkidobás a terhesvitamin?

  A Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány szerzői elemezték az eddigi kutatásokat és azt találták, hogy az étrendkiegészítők […]

 • Mi az az ételfóbia?

  A brit Hayley Gunn húsz éven keresztül csirkén, pizzán és levesen kívül semmi mást nem evett. Kétéves korában kapott először […]

 • Mario Cimarro nem szeszélyes, csak profi

  A test, melyet Lorena Rojas kíván a 2005-ben készült ’Második élet’ című telenovellában, meglehetősen ellentmondásos embert takar. Mario Cimarroról nem […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.