Harc a kopaszság ellen

Egyre több kopaszodással küzdő híresség fordul a hajátültetéshez segítségért. Legutóbb Wayne Rooney, a Manchester United 25 éves csatára mutatta meg az interneten keresztül rajongóinak a beültetés eredményét, miután megunta, hogy ifjú kora ellenére haja erősen ritkulásnak indult. A szakemberek szerint a hírességek hajátültetései tízezreket inspirálnak arra, hogy igénybe vegyék ezt a sebészeti beavatkozást.

Rögtön tegyük is hozzá, hogy inspiráció ide vagy oda, sokszor csak a hírességek tudják megfizetni a műtét árát, ami idehaza például 350.000 és 1.000.000 forint között mozog.

Ahhoz pedig, hogy az átültetés eredményes legyen, pontosan ismerni kell a hajhullás okát, amit a beavatkozás előtt és után is kezelni kell.

 

A hajvesztés főbb okai:

– a hajhagymák fokozott tesztoszteron-érzékenysége, ami miatt magas tesztoszteronszint esetén a hajszálak előbb elvékonyodnak, rövidülnek, majd kihullanak

– hormonműködés zavarai

– vitaminhiány vagy túladagolás

– stressz

– időskori hajhullás

 

A kopaszság maradandó, ha a szőrtüsző és a hajszemölcs is elhal. Előfordul azonban, hogy a hajszemölcs nem pusztul el, csak a sejtosztódás szűnik meg, ami egy átmeneti állapot. Ilyenkor a kezeléssel a sejtosztódást kell újra megindítani, amit a sejtanyagcsere fokozásával tudnak elérni. A hajvesztés nem kerülhető el, de jelentősen késleltethető.

Az egészséges hajszálakat AHA, azaz alfa-hidroxisavakat, gyümölcssavakat és E vitamint tartalmazó készítményekkel kell erősíteni.

 

A hajátültetést helyi érzéstelenítésben végzik, és teljesen fájdalommentes, csak az érzéstelenítő injekció beadása jár fájdalommal, ami több ponton történik. Egy nap alatt több mint 3000 hajszálat tudnak átültetni általában a fej sűrűbb, illetve a hát területéről. Ezeket a megfelelő mélységben és szögben kell elhelyezni új helyükön.

A beültetett hajszálak már néhány hét után kihullanak. Az „új” haj 3-4 hónap múlva kezd el növekedni, ennyi idő alatt regenerálódnak a hajhagymák, de a végső eredményhez 12-18 hónap is szükséges.

 

A műtét helye egy vonalban ugyan halványan megmarad, de ezt a kinövő haj úgyis takarni fogja. Létezik olyan technika, amelynek során egyesével ültetik át a hajszálakat, ekkor a hegesedés teljesen elkerülhető, de egyes szakemberek szerint ez a módszer nem olyan eredményes.

 

Még mielőtt valaki elkeseredne, hogy kopaszodik, és kifizetni sem tudja a műtét árát, álljon a tükör elé, és nézze meg magát alaposan. Úgy látja, hogy rosszul áll-e Önnek a kopaszodás? Nagyon is elképzelhető, hogy nem. Ha pedig a párjának sincs ellene kifogása, akkor főként nincs oka aggodalomra.

Hölgyek életét is megkeserítheti a hajvesztés, de esetükben az emiatti kétségbeesés sokkal érthetőbb, hiszen az urak szeretik a dús, hosszú hajú nőket. Ez fordítva már koránt sincs így.

A sztárvilágban is bőven találunk kopaszodó vagy éppen teljesen kopasz sztárokat, akiknek eszük ágában sincs ismét hajat növeszteni, hiszen igazán sármosak dús hajkorona nélkül is.

Sean Connery
Bruce Willis

 

Mark Strong
Jason Statham
Luca Zingaretti
Arnold Vosloo
Pepe Reina

 

 

 

Random Posts

 • Mi az összefüggés a mazsola és szájüregünk egészsége között?

  A szájüregi betegségek, ínybetegségek, fogszuvasodás és a fogak elvesztése, több embert érint, mint bármely más egészségi probléma. Ezek a betegségek nem […]

 • Mit csináljunk, ha süni téved a kertbe?

  Először is: örüljünk neki! A sünök hasznos rovarpusztítók, segítségükkel igazi biokertészetet valósíthatunk meg kertünkben.

 • Napi 20 perc jóga serkenti az agyműködést

  Naponta 20 perc hatha jógázással javíthatjuk az agyi funkciókat – memóriánk és a gátló kontroll gyorsaságát és pontosságát – állatják […]

 • A fogápolás a kedvenceknél is fontos!

  A kutyák-cicák fogainak ápolására nagy figyelmet kell fordítani. A különféle fog, fogágy- és ínybetegségek nem csak kellemetlen leheletet okoznak – […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.