A stresszes terhesség árt a babának!

A stressz elkerülhetetlen tényező az életünkben, ez alól a kismamák sem kivételek. De ha már elhatalmasodik a nagyfokú idegesség és szorongás, az a gyermek későbbi életére is kihatással lesz. Ezért meg kell próbálnunk legyőzni!

A németországi Konstanz Egyetem kutatói fedezték fel, hogy az anya szervezetében felgyülemlett stressz hatással van a GR, azaz glücokortikoid receptor génre, mely az érzékenység megnövekedéséért felelős. A tanulmány a Translational Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

A stresszes terhesség miatt a születendő gyermekbe előre programozódik genetikailag a szorongás, és a későbbi viselkedési problémák, kezdve a magatartási gondoktól egészen a gyermekkori bűnözésig.

Ahogyan vannak boldogsághormonok szervezetünkben, úgy léteznek stresszhormonok is, melyeknek tartós jelenléte bizonyítottan gátolja a gyermek fejlődését, és a méhlepény vérkeringésében is zavart okoznak.

Az ez irányú kutatások már régóta bebizonyították, hogy az a kismama, akinek a szervezetében nagy mennyiségben vannak jelen stressz-hormonok és a terhesség alatt depressziós és feszült volt, annak a gyermeke is nyugtalan, szorongó lesz, és többet fog sírni a születés után. A stressz emellett koraszülést is okozhat, valamint felelős lehet azért, ha egy gyermek kisebb súllyal jön a világra.

A család, a férj megfelelő támogatása, a kiegyensúlyozott életmód, a tornázás és kikapcsolódás sokat segíthetnek a stressz legyőzésében illetve elkerülésében.

Várjuk örömmel és boldogan születendő gyermekünk érkezését!

 

Random Posts

 • Hiperaktivitást okozó adalékanyagok

  Több mint 30 éve vita tárgyát képezi, hogy vajon az élelmiszerekben található adalékanyagok – tartósítószerek, mesterséges aromák és színezékek – […]

 • A curry csökkenti a cukorbetegség kockázatát

  Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint, a kettes-típusú cukorbetegségben szenvedők száma 2030-ra el fogja érni a 366 milliót. A cukorbetegségben szenvedők […]

 • 2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

  Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő […]

 • Hogyan óvjuk tacskónkat a hátsérülésektől?

  A tacskók jellegzetes megjelenésű kutyusok. Testük hosszú, míg lábaik rövidek, és mindez kedves, bohókás megjelenést kölcsönöz számukra – ám egyúttal […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.