A stresszes terhesség árt a babának!

A stressz elkerülhetetlen tényező az életünkben, ez alól a kismamák sem kivételek. De ha már elhatalmasodik a nagyfokú idegesség és szorongás, az a gyermek későbbi életére is kihatással lesz. Ezért meg kell próbálnunk legyőzni!

A németországi Konstanz Egyetem kutatói fedezték fel, hogy az anya szervezetében felgyülemlett stressz hatással van a GR, azaz glücokortikoid receptor génre, mely az érzékenység megnövekedéséért felelős. A tanulmány a Translational Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

A stresszes terhesség miatt a születendő gyermekbe előre programozódik genetikailag a szorongás, és a későbbi viselkedési problémák, kezdve a magatartási gondoktól egészen a gyermekkori bűnözésig.

Ahogyan vannak boldogsághormonok szervezetünkben, úgy léteznek stresszhormonok is, melyeknek tartós jelenléte bizonyítottan gátolja a gyermek fejlődését, és a méhlepény vérkeringésében is zavart okoznak.

Az ez irányú kutatások már régóta bebizonyították, hogy az a kismama, akinek a szervezetében nagy mennyiségben vannak jelen stressz-hormonok és a terhesség alatt depressziós és feszült volt, annak a gyermeke is nyugtalan, szorongó lesz, és többet fog sírni a születés után. A stressz emellett koraszülést is okozhat, valamint felelős lehet azért, ha egy gyermek kisebb súllyal jön a világra.

A család, a férj megfelelő támogatása, a kiegyensúlyozott életmód, a tornázás és kikapcsolódás sokat segíthetnek a stressz legyőzésében illetve elkerülésében.

Várjuk örömmel és boldogan születendő gyermekünk érkezését!

 

Random Posts

 • Spenótos-rikottás tortilla

  Hozzávalók: Olaj vagy vaj Egy kis fej vöröshagyma Fokhagyma-krém 20-25 dkg rikotta 1 pohár tejföl (140 gr) Készen kapható, puha […]

 • A fogyás jót tesz az emlékezőképességnek

  A fogyás javítja az agyi teljesítményt, jót tesz a memóriának – fedezték fel svéd kutatók.     Az Umea Egyetem tudósai húsz […]

 • Eduardo Yáñez, a vonzó „vadember”

  A mexikói színészt hazánkban először a 90-es évek elején láthatták a nézők Alejandro Aldama szerepében a ’Megveszem ezt a nőt’ […]

 • Egyre gyakoribbak a súlyos áradások az Amazonason

  Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében: míg az elmúlt száz […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.