A stresszes terhesség árt a babának!

A stressz elkerülhetetlen tényező az életünkben, ez alól a kismamák sem kivételek. De ha már elhatalmasodik a nagyfokú idegesség és szorongás, az a gyermek későbbi életére is kihatással lesz. Ezért meg kell próbálnunk legyőzni!

A németországi Konstanz Egyetem kutatói fedezték fel, hogy az anya szervezetében felgyülemlett stressz hatással van a GR, azaz glücokortikoid receptor génre, mely az érzékenység megnövekedéséért felelős. A tanulmány a Translational Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

A stresszes terhesség miatt a születendő gyermekbe előre programozódik genetikailag a szorongás, és a későbbi viselkedési problémák, kezdve a magatartási gondoktól egészen a gyermekkori bűnözésig.

Ahogyan vannak boldogsághormonok szervezetünkben, úgy léteznek stresszhormonok is, melyeknek tartós jelenléte bizonyítottan gátolja a gyermek fejlődését, és a méhlepény vérkeringésében is zavart okoznak.

Az ez irányú kutatások már régóta bebizonyították, hogy az a kismama, akinek a szervezetében nagy mennyiségben vannak jelen stressz-hormonok és a terhesség alatt depressziós és feszült volt, annak a gyermeke is nyugtalan, szorongó lesz, és többet fog sírni a születés után. A stressz emellett koraszülést is okozhat, valamint felelős lehet azért, ha egy gyermek kisebb súllyal jön a világra.

A család, a férj megfelelő támogatása, a kiegyensúlyozott életmód, a tornázás és kikapcsolódás sokat segíthetnek a stressz legyőzésében illetve elkerülésében.

Várjuk örömmel és boldogan születendő gyermekünk érkezését!

 

Random Posts

 • Az állatok északabbra menekülnek a melegedés elől

  A globális felmelegedés az egész élővilágra hatással van, az állat-és növényvilág egyaránt igyekszik kitérni a kedvezőtlen környezeti hatások elől. A […]

 • Alonso apukája előre megjósolta, hogy fia egy nap Ferraris-pilóta lesz

  A kétszeres világbajnok édesapja gyakran mondogatta fiának, hogy eljön majd az a nap, amikor a Ferrarihoz igazol. Sőt, szerinte Fernando […]

 • Új macskalakója van a Churchill-villának

  Egy volt kóbormacska, VI. Jock személyében új macskalakója van Winston Churchill legendás brit miniszterelnök múzeumként működő egykori lakóházának.     A chartwelli […]

 • Kelly Rutherford jobban sózza az ételét, mint mások

  A ’Melrose Place’ egykori sztárjának ugyanis alacsony a vérnyomása, így számára természetes, hogy az ételére mindig szór egy kis plusz […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.