Egy „laza” francia: Daniel Auteuil

Daniel Auteuil neve hallatán talán nincsen olyan ember, aki ne tudná legalább egy filmjét felidézni a színésznek, amit a szívébe zárt. A tehetséges művész mindenhol otthon van, legyen szó vígjátékról, romantikus filmről, kalandfilmről, történelmi drámáról vagy éppen krimiről. Talán nem is csoda, hiszen már négyévesen színpadra állt.

1950-ben született Algírban (az akkori francia Algériában), és Avignonban nőtt fel. Szülei operaénekesek voltak, kisfiuk pedig már 4 évesen debütált a Pillangó kisasszony fiaként.

A színész a mai napig úgy emlékszik vissza a színpadra, mint egy csodálatos, biztonságot sugárzó helyre, ahol semmi sem árthat neki.

1970-ben ment Párizsba, ahol kezdetben színházi villanyszerelőként is dolgozott, és vicceket gyűjtött a komikusok számára. Filmes éveinek első évtizedét jobbára gengszterek megformálása és különféle vígjátékok töltötték ki, ám azóta ezeknél jóval emlékezetesebb alkotásokban tűnt fel.

Az 1990-es években olyan filmekben szerepelt, mint a ’Margó királyné’, ’Egy francia nő’, ’A púpos’, ’Lány a hídon’ vagy a ’És a nyolcadik napon’. Ez utóbbiért 1996-ban a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, a ’Lány a hídon’ című filmért pedig második Cézár-díját vihette haza.

2000 után jött ’A sziget foglyai’, a ’Sade márki’, a ’36’ című krimi, a ’Rejtély’, és az emlékezetes vígjátékbeli alakítások a ’Csak Ön után!’-ban vagy a ’Zűrös páros’-ban.

Ezek a filmcímek csak töredékét képezik eddigi pályafutásának, hiszen csaknem húsz színházi, tizenegy tévés, és több mint hatvan filmes produkció fémjelzi a nevét. A színész rengeteget dolgozik minden évben, és ennek érdekében, ahogy mondja, nagyon le kellett egyszerűsíteni az életét. A szerepekre viccesen úgy fogalmaz, hogy lázasan készül, 40 fokos lázzal. A rendezőkkel nem sokat egyeztet a forgatások előtt, csak azt kéri, mondják meg, hol jöjjön be, hol menjen ki, a többi jön magától. Szerinte a rendező minél nagyobb szabadságot hagy számára, annál jobban fog működni a felvétel, és a színész is jobban tud azonosulni a szerepével.

Olivier Marchal, a ’36’ cím film rendezője szerint, Auteuil csak úgy tesz, mintha laza lenne, valójában nagyon is koncentrált. Hagyja, hogy a rendező megmondja, mikor, mit csináljon, és nagyon precíz, alaposan megtanulja a forgatókönyvet, és a karaktert is meg szokta beszélni a rendezővel.

Auteuil 1986 környékén már nem csak Franciaországban volt híres, ma pedig a francia mozi egyik legismertebb alakja a világon.

Csaknem tíz évig alkottak egy párt Emanuelle Béart színésznővel, ők jelentették a francia színész-álompárt. 1995-ben szerettek egymásba az ’Egy francia nő’ című film forgatásán, amelyben egy katonatisztet és hűtlen feleségét alakították. Egy kislány, Nelly született a kapcsolatból, aki a színész második lánya. Első házasságából, Anne Jousset színésznővel, is van egy lánya, Aurore Auteuil.

Daniel Auteuil és Emanuelle Béart az ‘Egy francia nő’ című filmben

Auteuil jelenlegi szerelme is színésznő. Ezzel kapcsolatban csak annyit mond, hogy egész életét színésznők között töltötte, első szerelme is színésznő volt, és valószínűleg nyugdíjas korában majd egy nyugdíjas színésznő lesz a párja.

A 61 éves színész Párizsban él, ahol különösen élvezi az esti sétákat kutyája társaságában.

Fotó (Daniel Auteuil):  Georges Biard

Random Posts

 • 10 kérdés, amit fel kell tennünk, ha kedvencünk gyógyszert szed

  Egy betegség megelőzésére vagy kezelésére kedvenceink éppúgy gyógyszert kapnak, mint mi. Annak érdekében, hogy az állatorvos által felírt gyógyszer pontos […]

 • Gombahálózaton “beszélgetnek” a növények

  Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről – fedezték fel brit […]

 • Bolíviai bennszülöttek életmódjával a szívbetegségek ellen

  A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen – állapították meg a kutatók, […]

 • A jövő környezettudatos gyermekei

  Bolygónkat a globális felmelegedés, vízhiány, aszályok fenyegetik. Mindezek nem a távoli jövő borúlátó előrejelzései, hiszen a kutatások szerint ezek a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.