Hatékony és kíméletes edzés Fit-Ball-al!

A Fit-Ball egy óriási gumilabda, aminek segítségével hatékonyan fogyhatunk, javíthatjuk a tartáshibákat, erősíthetjük izmainkat, és még a kismamák is tornázhatnak vele. Már ülni is elég rajta ahhoz, hogy megdolgoztassa a hátizmokat.

A kiváló minőségű labdák több méretben állnak rendelkezésükre, mindenkinek a magasságának megfelelő átmérőjű labdát kell választania. A gumilabdával növelhetjük izmaink rugalmasságát, fejleszthetjük egyensúlyérzékünket, és valamennyi izomcsoportot erősíthetjük.

Törzsizomzat erősítésére kiválóak a következő gyakorlatok:


1. Térdeljünk le a labda mögé, hasunkat fektessük a labdára. Kezeinket tehetjük tarkóra vagy a hátunk mögé. Lábainkat egy stabil bútorban támasszuk meg. Lassan dőljünk előre, majd emelkedjünk fel, miközben hátunkat egyenesen tartjuk. Már tíz ismétlés után érezni fogjuk a hatását. Hátunkat, és főként derekunkat erősíthetjük ezzel a gyakorlattal, de még a fenékizmokat is megdolgoztatjuk közben.

2. A hasizmok edzésére kiváló, ha a labdára támaszkodunk derekunkkal, és úgy végzünk felüléseket, miközben a hátraereszkedés közben a labda még meg is masszírozza a hátunkat.

3.  Hát és karizmainkat erősíthetjük, ha egyenes testhelyzetben, nyújtott lábakkal ráfekszünk a labdára, csak két kezünkkel támaszkodunk a földre. A kiinduló helyzetben a labda a csípőtájék alatt helyezkedik el. Lassan induljunk el előre kezeinkkel, ameddig bírunk. Törzsizmainknak egyre nagyobb munkát kell kifejtenie, hogy megtartson minket egyenes tartásban. Tartsuk ki a pózt, majd lassan „guruljunk” vissza kezeink segítségével.

4. A következő gyakorlat az előzőhöz hasonló, de annak fordítottja. Ezúttal a hátunkat támasztjuk a labdára, s nem kezeink, hanem lábaink vannak a talajon. A lábakkal lassan előrelépegetünk, derekunkat egyenesen tartjuk közben. Minél előrébb megyünk a lábunkkal, annál nagyobb erőt kell kifejtenie a törzsizmoknak a test megtartásában. Lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. A gyakorlat közben a deréktáji izmok és a combizmok is erősödnek.

Minden gyakorlatot lassan, egyenletesen végezzünk. Gerincproblémák esetén edzés előtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát.

Akkor is edzésben tarthatjuk a hátizmokat, ha ülőalkalmatosságként használjuk a labdát, ugyanis a segítségével a széken való statikus üléssel ellentétben, dinamikus ülést valósíthatunk meg. A labdán ülve folyamatosan tartani kell egyensúlyunkat, amit a törzsizmok apró korrigálással érnek el. Ha a gumilabdán ülünk, medencénk nem billen hátra, és a porckorongok sincsenek kitéve extra terhelésnek.

Ha valaki kedvet kapott, és még több gyakorlatot szeretne végezni, már DVD formájában is hozzájuthat az erősítő, zsírégető gyakorlatokhoz, vagy éppen a Fit-Ball-os kismama tornához.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.