Az anyatejjel táplált gyerekeknek erősebb az immunrendszere

Eddigi kutatások számos esetben bebizonyították, hogy annak a gyermeknek, akit édesanyja az első hat hónapban szoptatott, ellenállóbb lesz a szervezete a betegségekkel szemben. Legújabb kutatások szerint az asztma kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A hollandiai Erasmus Medical Centre kutatói felfedezték, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket nem anyatejjel tápláltak, 50 %-kal nagyobb az esélyük arra, hogy életük első négy évében asztmásak lesznek. Ezen kívül gyakrabban fog náluk előfordulni nehézlégzés és száraz köhögés.

Abban az esetben is nő kis mértékben a betegség kockázata, ha az anyatej mellett a gyermek szilárd táplálékot és tápszert kapott.

A tanulmány 4 éves korig vizsgálta a gyermekeket, a továbbiakban az ennél idősebb gyerekeket szeretnék bevonni a kutatásba, hogy megtudják, rájuk nézve milyen védő hatása van a szoptatásnak.

Korábbi tanulmányok már számos pozitív hatását kimutatták az anyatejes táplálásnak, többek között az erősebb immunrendszert, erősebb lábizmokat kamaszkorban, valamint az allergia, elhízás, cukorbetegség és bőrbetegségek elleni védő hatást.

A gyermek számára hat hónapos korig az anyatej jelenti a legtökéletesebb táplálékot, hiszen a fejlődés szempontjából legtökéletesebb arányban tartalmazza a fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitamin- és ásványi anyagot. Csak akkor nem szoptathat az anya, ha valamilyen súlyos betegség miatt –tüdő vagy vesebetegség miatt- az orvos nem engedi.

A szoptatás az édesanyára nézve is pozitív hatású, hiszen csökkenti az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Nem utolsósorban pedig a szoptatás erősíti az anya és gyermeke közötti érzelmi kapcsolatot.

Random Posts

 • A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék

  A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed […]

 • Honnan tudhatom, hogy eleget alszom?

  Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt szervezet számára napi 8 óra alvás szükséges. De ez tényleg csak általánosságban igaz. Valójában mindegyikünk […]

 • Steven Seagal, a jó ügyek harcosa

  A 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb akciósztárja volt, emellett ismert blues énekes és környezetvédő, aki teljes meggyőződéssel harcol nem csak […]

 • A csipkebogyót nem csak C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani

  Csipkebogyónak a vadrózsa, más néven gyepűrózsa (Rosa canina) termését hívjuk, mely a legtöbb ember számára magas C-vitamin tartalmáról ismert. Vitamintartalmánál […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.