Háromszor több sót eszünk, mint amennyit kellene

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek háromszor több sót esznek meg a napi ajánlott mennyiségnél, álltja az ÁNTSZ. Ez az adat azért is elkeserítő, mert a magas sófogyasztás közvetlen kapcsolatban áll a magas vérnyomás kialakulásával, ami az agyvérzések 62, a szív-és koszorúér-betegségeknek pedig a 49 százalékáért felelős. A stroke kialakulásában is komoly kockázati tényezőt jelent.

Magyarországon több mint két és félmillió ember szenved a magas vérnyomástól, a világon pedig évente 7 millióan halnak meg emiatt.

A napi ajánlott sómennyiség (nátrium-klorid) maximum 5 gramm. A magas vérnyomásban szenvedőknek persze ennél jóval kevesebbet kellene fogyasztani. Ehhez képest a magyar felnőttek napi átlagos bevitt mennyisége 14-18 gramm. A gyerekeknek az irányadó mennyiség 3 gramm, ám ennél jóval többet, 3,5-13,1 grammot esznek meg. Európában az emberek átlagosan 8-11 grammnyi sót fogyasztanak naponta.

Egy új amerikai tanulmány szerint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát az is megnöveli, hogy a magas sófogyasztás mellett túl kevés káliumot viszünk be a szervezetünkbe. A kálium-nátrium arány azért fontos tényező, mert a kálium ellensúlyozza a só káros hatását.

A kutatás szerint azok, akik túl sok sót esznek, és ezzel egyidejűleg túl kevés káliumot, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívrohamban, mint azok, akik egyenlő arányban fogyasztják a két ásványi anyagot.

Az eredmény természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek rohannia kell káliumtablettáért a patikába, pusztán ez is arra figyelmeztet, hogy több zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk, és kevesebb sót a mindennapi étkezések alkalmával.

Miután már hozzászoktunk ételeink erős sózásához, nehéz csökkenteni a mennyiséget, de egészségünk érdekében próbáljuk meg. Bizonyára tapasztaltuk már az agyonsózott ropogtatnivalók fogyasztása után, hogy a rengeteg só milyen maró érzést hagyott nyelvükön és szájpadlásunkon. Ezek után sokan már nem is kívánnak meg ilyen termékeket.

A sót zöldfűszerekkel is helyettesíthetjük ételeinkben. Feldolgozott élelmiszer vásárlásánál olvassuk el címkén, hogy mekkora a nátriumtartalma, és az alacsonyabb nátriumtartalmú terméket válasszuk.

A magas vérnyomás csökkentésére ezen kívül jó hatással van a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rostokban gazdag étkezés, a zsírszegény tejtermékek, és a magnéziumbevitel.

Random Posts

 • Légtisztító hátizsákot tervezett egy holland diák

  A levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből a “növényi hátizsák”, amelyet a Delfti Műegyetem egy hallgatója tervezett – […]

 • A gekkók nedves felületen sem csúsznak meg

  A gyíkok alrendjébe tartozó gekkók legbámulatosabb tulajdonsága, hogy az ujjaik alsó felületét borító tapadólemezkék segítségével lenyűgöző ügyességgel tudnak bármilyen felületen […]

 • Spenótos spagetti

  Két fej apróra vágott vöröshagymát és két felkockázott zöldpaprikát olajon megdinsztelünk. Hozzáadunk két evőkanál sűrített paradicsomot, és tovább dinszteljük. Ízesítjük […]

 • Ne hagyd, hogy ezek a kockázatos finomságok elrontsák a piknikedet!

  Körültekintően járjunk el, mikor a kellemesnek ígérkező piknikhez csomagoljuk a harapnivalókat, nehogy végül elrontsák a szép napot, és súlyos hasmenéssel-hányással […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.