Háromszor több sót eszünk, mint amennyit kellene

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek háromszor több sót esznek meg a napi ajánlott mennyiségnél, álltja az ÁNTSZ. Ez az adat azért is elkeserítő, mert a magas sófogyasztás közvetlen kapcsolatban áll a magas vérnyomás kialakulásával, ami az agyvérzések 62, a szív-és koszorúér-betegségeknek pedig a 49 százalékáért felelős. A stroke kialakulásában is komoly kockázati tényezőt jelent.

Magyarországon több mint két és félmillió ember szenved a magas vérnyomástól, a világon pedig évente 7 millióan halnak meg emiatt.

A napi ajánlott sómennyiség (nátrium-klorid) maximum 5 gramm. A magas vérnyomásban szenvedőknek persze ennél jóval kevesebbet kellene fogyasztani. Ehhez képest a magyar felnőttek napi átlagos bevitt mennyisége 14-18 gramm. A gyerekeknek az irányadó mennyiség 3 gramm, ám ennél jóval többet, 3,5-13,1 grammot esznek meg. Európában az emberek átlagosan 8-11 grammnyi sót fogyasztanak naponta.

Egy új amerikai tanulmány szerint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát az is megnöveli, hogy a magas sófogyasztás mellett túl kevés káliumot viszünk be a szervezetünkbe. A kálium-nátrium arány azért fontos tényező, mert a kálium ellensúlyozza a só káros hatását.

A kutatás szerint azok, akik túl sok sót esznek, és ezzel egyidejűleg túl kevés káliumot, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívrohamban, mint azok, akik egyenlő arányban fogyasztják a két ásványi anyagot.

Az eredmény természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek rohannia kell káliumtablettáért a patikába, pusztán ez is arra figyelmeztet, hogy több zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk, és kevesebb sót a mindennapi étkezések alkalmával.

Miután már hozzászoktunk ételeink erős sózásához, nehéz csökkenteni a mennyiséget, de egészségünk érdekében próbáljuk meg. Bizonyára tapasztaltuk már az agyonsózott ropogtatnivalók fogyasztása után, hogy a rengeteg só milyen maró érzést hagyott nyelvükön és szájpadlásunkon. Ezek után sokan már nem is kívánnak meg ilyen termékeket.

A sót zöldfűszerekkel is helyettesíthetjük ételeinkben. Feldolgozott élelmiszer vásárlásánál olvassuk el címkén, hogy mekkora a nátriumtartalma, és az alacsonyabb nátriumtartalmú terméket válasszuk.

A magas vérnyomás csökkentésére ezen kívül jó hatással van a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rostokban gazdag étkezés, a zsírszegény tejtermékek, és a magnéziumbevitel.

Random Posts

 • Tejfölös-gombás rizs réteslapban

  70 dkg felszeletelt gombát és két fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk olajon. Közben megsózzuk. Ízesítésképpen hozzáadunk két darab kettévágott zöldpaprikát […]

 • 5 tipp a karácsonyi stressz ellen

  A Karácsony előtti bevásárlási roham, annak eldöntése, hogy kinek mit ajándékozzunk, a karácsonyfa időben történő feldíszítése, a menü összeállítása és […]

 • Folyamatosan károsítják a gátak az Amazonast

  Jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógát-építési program – közölték kutatók.     Jelenleg 428 […]

 • Háromszor több sót eszünk, mint amennyit kellene

  A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek háromszor több sót esznek meg a napi ajánlott mennyiségnél, álltja az ÁNTSZ. Ez […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.