Kis védenceink: a földikutyák

A küllemben vakondhoz hasonlító nyugati földikutya természetesen nem a kutya rokona. A rágcsálók rendjében – ahová a mókusok és a hörcsögök is tartoznak – önálló családhoz, a földikutyafélékhez tartozik. Hazánkban maradványjellegű fajnak számít, és fokozott védelemben részesül.

A maradvány, más néven reliktum fajok egykor nagy kiterjedésű élőhellyel rendelkeztek. Az élőhelyük időközbeni beszűkülése, és gyengébb alkalmazkodó képességük miatt azonban ma már csak szűk területen fordulnak elő. Magyarországon az Alföld lösz- és löszös homokterületein él ez a sztyeplakó faj, és még Európa délkeleti területein, Kis-Ázsiában és a Közel-Keleten fordul elő. A Kárpát-medence, ezen belül az Alföld, a legnyugatibb előfordulását jelenti.

A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy kölyke olyan nyivogó hangot ad, mint egy kis kutyakölyök.

Nagysága 17-20 cm, feje ék alakú, földben való ásásra alkalmas. Füle és szeme csökevényes, gyakorlatilag vak. Kifinomult szaglásával és tapintásával tájékozódik. Erős vésőszerű metszőfogai vannak. Végtagjain 5 ujj van, a mellső lábakon a hüvelykujj, akárcsak az embernél, a többi ujjal szembe állítható, így fogásra alkalmas.

Földalatti üregrendszerben él, nem igen jön a felszínre. Kizárólag növényi eredetű táplálékát, hagymákat, gumókat egyszerűen aláássa, és lehúzza a járatába. Kertekben kárt is okozhat, de olyan kevés a számuk, hogy ez nem számottevő mértékű. Téli álmot nem alszik, a hideg időre élelemraktárt halmoz fel. A nőstény 2-4 kölyköt hoz világra.

Legfőbb ragadozó ellenségei a menyét, a görény, de a kutyák is elkapják.

Hazánkban, az MTI tudósítása szerint, az Alföldön található hajdúbagosi rezervátum őrzi legjelentősebb állományukat, ahol 50-100 egyed él. Megmaradásuk feltétele, hogy a környéken élők és az oda látogatók szigorúan betartsák a természetvédelmi területre vonatkozó szabályokat.

Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 500.000 Ft!

 

Fotó: Vilda-Rollin Verlinde / iucnredlist.org

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.