Nevessük egészségesre magunkat!

A nevetés erősíti immunrendszerünket, legyőzhetjük vele a stresszt, segít a daganatos betegségekben és Alzheimer-kórban szenvedőknek. Az se baj, ha nincsen okunk nevetni, vagy nem rendelkezünk kellő humorérzékkel, mert az erőltetett nevetés is gyógyító hatású!

A nevetési terápiát „nevető jógának” is nevezik, és nem viccmesélésből áll egy-egy foglakozás, hanem ugyanolyan gyakorlatnak kell tekinteni, mintha például aerobic-órára mennénk. Egy csoportos foglakozás általában tapsolással veszi kezdetét, mint bevezető relaxációs gyakorlat, ugyanis a tenyerünkön számos reflexzónát találunk. Nevetés előtt erőteljesen lélegzünk, mélyen lélegzünk be, majd a kilégzés közben kezdünk nevetni.

Ugyan nem kell semmilyen vicces dologra gondolni, mégis elegendő elkezdeni a nevetést, máris az egész csoport kacagni fog, hiszen a nevetés, mint tudjuk, ragályos.

A nevetés hat a stresszhormonok ellen, mivel a boldogsághormonok termelődését segíti. Ezek nem csupán a kellemes közérzetért felelősek, hanem természetes fájdalomcsillapítóként is hatnak. A ’szívből nevetés’ azért nem szükséges, mert az erőltetett nevetés ugyanazt a hatást ki tudja váltani. A szervezet ugyanis nem tud különbséget tenni a természetes és a ’mesterséges’ nevetés között.

A stressz legyőzésén túl számos előnye van: pozitívan hat a vérnyomásra, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az immunrendszert, átmozgatja az arcizmokat de még a hasizmokat is, elősegíti az emésztést, valamint jobb és mélyebb alvást eredményez.

Önmagában nincsen bizonyított gyógyító hatása, de akik már átestek valamilyen súlyos betegségen, és részt vettek nevetés terápián, mind érezték a pozitív hatásokat, ami segítette őket a betegség leküzdésében. A nevetésnek emellett óriási szerepe van a betegségmegelőzésben is.

Hazánkban is beiratkozhatunk ilyen foglalkozásra, de könyv formájában is megtudhatunk többet a módszerről.

Random Posts

 • Melyik a legjobb alvási pozíció?

  Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki […]

 • A városi madarak okosabbak?

  Egy nemrég elvégzett tanulmány szerint a városban élő madarak intelligensebbek, mint vidéken élő társaik. A tudósok a kutatások során arra […]

 • A leheletből számos betegség kimutatható

  A kilélegzett levegőből egyértelműen kimutathatók a máj, a vese, a szív és a tüdő megbetegedései. A rákos megbetegedéseket a kifejezetten […]

 • A fiatalkori testmozgás fontos az erős csontok kialakulása érdekében

  A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát.     “Eredményeink szerint a gyermekkori rendszeres testmozgás összefüggésben lehet a későbbi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.