Nevessük egészségesre magunkat!

A nevetés erősíti immunrendszerünket, legyőzhetjük vele a stresszt, segít a daganatos betegségekben és Alzheimer-kórban szenvedőknek. Az se baj, ha nincsen okunk nevetni, vagy nem rendelkezünk kellő humorérzékkel, mert az erőltetett nevetés is gyógyító hatású!

A nevetési terápiát „nevető jógának” is nevezik, és nem viccmesélésből áll egy-egy foglakozás, hanem ugyanolyan gyakorlatnak kell tekinteni, mintha például aerobic-órára mennénk. Egy csoportos foglakozás általában tapsolással veszi kezdetét, mint bevezető relaxációs gyakorlat, ugyanis a tenyerünkön számos reflexzónát találunk. Nevetés előtt erőteljesen lélegzünk, mélyen lélegzünk be, majd a kilégzés közben kezdünk nevetni.

Ugyan nem kell semmilyen vicces dologra gondolni, mégis elegendő elkezdeni a nevetést, máris az egész csoport kacagni fog, hiszen a nevetés, mint tudjuk, ragályos.

A nevetés hat a stresszhormonok ellen, mivel a boldogsághormonok termelődését segíti. Ezek nem csupán a kellemes közérzetért felelősek, hanem természetes fájdalomcsillapítóként is hatnak. A ’szívből nevetés’ azért nem szükséges, mert az erőltetett nevetés ugyanazt a hatást ki tudja váltani. A szervezet ugyanis nem tud különbséget tenni a természetes és a ’mesterséges’ nevetés között.

A stressz legyőzésén túl számos előnye van: pozitívan hat a vérnyomásra, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az immunrendszert, átmozgatja az arcizmokat de még a hasizmokat is, elősegíti az emésztést, valamint jobb és mélyebb alvást eredményez.

Önmagában nincsen bizonyított gyógyító hatása, de akik már átestek valamilyen súlyos betegségen, és részt vettek nevetés terápián, mind érezték a pozitív hatásokat, ami segítette őket a betegség leküzdésében. A nevetésnek emellett óriási szerepe van a betegségmegelőzésben is.

Hazánkban is beiratkozhatunk ilyen foglalkozásra, de könyv formájában is megtudhatunk többet a módszerről.

Random Posts

 • Az ugrálás az erős csontok titka

  Minél többet ugrál gyermekünk, annál erősebb csontozatra tehet szert, és ezt a sűrűbb csontállományt a későbbiekben is megtartja, ami hasznos […]

 • Az élelmiszerbiztonság kedvenceinknél is fontos

  Mikor saját magunknak készítünk ételt, mindig odafigyelünk, hogy tisztán készítsük el, és tiszta tányérra tálaljuk. A húsok és tojásos ételek […]

 • A sárgarépa nem csak a szemünknek, de a szívünknek is jó!

  A keringési rendszer megbetegedéseinek gyakorisága szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, a táplálék magas zsír- és finomított szénhidrát tartalmával, valamint a […]

 • A testmozgás javítja a Parkinson-kórban szenvedők kondícióját

  A testmozgás – beleértve a futópados edzést, a nyújtást és a rezisztencia gyakorlatot – javítja a járás sebességét, az izomerőt […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.