A szalakóták jól érzik magukat hazánkban

A csodaszép küllemű, azúrkék tollazatú szalakóta a telet Afrika melegebb vidékein tölti, ám májustól szeptember közepéig szívesen tartózkodik hazánkban. Sajnos, nem minden országban fogadják ilyen szeretettel.

Kék színű tollazatán csak a hát- és vállrészen találunk vöröses színű foltot, a farkán pedig a kék színt zöldeskék és szürke árnyalatok váltják fel. A szalakótaalakúak rendjében színes tollazatú madarak találhatók, hiszen ide tartoznak a vele rokonságban lévő jégmadár és a gyurgyalag is.

A szalakóta közepes termetű madár 30 cm-es testhosszával. Hazánkban főként a tölgyerdőket kedveli, ahol gyakran elhagyott faodvakban vagy számukra készített mesterséges odúkban költi ki 4-5 tojását.

Hasznos madarunk, hiszen kártékony rovarokat is elpusztít. Olykor gilisztát, békát vagy gyíkot is elfogyaszt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különös gondot fordít a hazai állomány megőrzésére, júliusban szalakóta-fiókákat gyűrűztek meg. Magyarországon megközelítőleg 1000 pár költ, miközben számos európai országból kihalt ez a színpompás madárfaj. Németországból, Finnországból, Csehországból, Szlovéniából és Horvátországból is eltűnt már.

A madarak színes gyűrűkkel való megjelölése sokat segíthet vonulási útvonaluk feltérképezésében. Remélhetőleg nem hiábavaló ez a munka, ugyanis szomorú hírek érkeztek az elmúlt hónapokban a madarakról. Hiába szerepel a szalakóta a veszélyeztetett fajok listáján, a Közel-Keleten, így például Szaúd-Arábiában százszámra lövik le ezeket a gyönyörű állatokat.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500.000 Ft!

Fotó: Artur Mikolajewszky

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.