Nem kell más antioxidáns, ha van paradicsom!

A paradicsomban található likopin, mely a zöldség piros színéért felelős, kétszer erősebb antioxidáns, mint például a C-vitamin. Spanyol kutatók most egy újabb antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású.

A likopin egészségre gyakorolt pozitív hatásait régóta vizsgálják, és tudományosan alátámasztott tény a daganatellenes tulajdonsága. A bőrrák megelőzésén kívül fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, valamint az időskori látásromlás megelőzésében. A már kialakult tumoroknál lelassítja a tumor fejlődését.

Jótékonyan hat a szívműködésre, és csökkenti a káros LDL koleszterinszintet.

Az újabb antioxidáns még a likopinnál is erősebb hatású. A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, az antioxidánsok segítenek megakadályozni, vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erélyesebb. Fontos gyógyszereknél is hatásosabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszer erősebb, mint a C-vitamin.
A kutatók eredményeiket az ’Environmental and Experimental Botany’ című folyóiratban közölték – adta hírül az MTI. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsomnövény akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élelmiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat.
A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.