A hüllők intelligensebbek, mint ahogy korábban gondolták

A gyíkok is rendelkeznek problémamegoldó képességgel, legalábbis egy trópusi faj esetében ezt sikerült bizonyítani. A kognitív képességek tekintetében eddig a hüllők igencsak alá voltak becsülve, igaz, nem is nagyon vizsgálták őket ebből a szempontból.

A kísérletet a Duke University végezte, és a Royal Society Biology Letters című folyóiratban közölték, olvasható a Wikinews oldalán.

A kísérletben hat Puerto-Ricóban befogott anolis gyíkfaj vett részt. Az állatok számára két kis lapos, műanyag kupak alá rejtették az ennivalót.

Első lépésben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gyíkok hogyan tudják elmozdítani a kupakokat, hogy az alatta lévő csemegéhez jussanak.

Az ügyes hüllők ezt hamar megoldották, vagy pofájukkal emelték fel a tárgyakat, vagy egy hirtelen mozdulattal, a fejükkel felöklelték a kupakot.

A következő, nehezebb feladatban, egy kék és egy sárga-kék színű kupakot kaptak, de csak az egyik alá volt jutalomfalat rejtve, egy kis féreg.

A gyíkok képesek voltak megtanulni, hogy a színt társítsák az élelemmel, és ez teljesen váratlanul érte a kutatókat. „Ráadásul kevesebb próbálkozás után jártak sikerrel, mint a madarak a hasonló tesztek során” – mondta Manuel Leal, a kutatás vezetője.

Még amikor a kupakokat felcserélték, akkor is néhány tévesztés után két gyík képes volt rájönni a „trükkös” cserére.

A Harvard Egyetem biológusa, Jonathan Losos szerint az eredmények fényében a kutatóknak át kell gondolniuk, mit is tudnak valójában az állati megismerés evolúciójáról.

Fotó: Manuel Leal, Duke University

Random Posts

 • Töredeznek az Alpok csúcsai

  Egyre gyakrabban válnak majd le sziklák az Alpok vonulatainak csúcsairól – vélik francia kutatók annak kapcsán, hogy szeptember második hét […]

 • Az ezerarcú Sean Bean

  Nem láthatjuk minden nap a magazinok címlapján, nem az a tipikus sztárolt híresség, mégis mindannyian ismerjük, és szeretjük a játékát. […]

 • A világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók

  A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo), amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri […]

 • A zöld tea összetevői hatásosak lehetnek a hepatitis C ellen

  Német kutatók úgy vélik, hogy a zöld tea hatóanyagai segíthetnek a hepatitis C „újrafertőzésének”megakadályozásában. A kutatók májátültetésen átesett betegeknél mutatták […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.