Az ázsiai vadlovat visszatelepítik Mongóliába

Az ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére Mongóliába a Prágai Állatkert. A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen máig élő alfaja.

Nyikolaj Przsevalszkij (1839-1888) orosz Ázsia-kutató fedezte fel 1879-ben. Zömök testfelépítés, vastag nyak, erőteljes fej, hosszú pofarész, kicsiny, hegyes fülek, rövid és álló sörény jellemzi. Testhossza 220-280 centiméter, marmagasság 120-145 centiméter, testsúlya 200-300 kilogramm. Húsz-huszonöt évig is elélhet.

Állatkertben fennmaradt faj, amelyről nemzetközi törzskönyvet vezetnek. Egykor az Uráltól Mongóliáig élt, a természetes populáció a 20. században kezdett csökkenni. Mongóliában 1960-as években pusztult ki, az utolsó ménest 1967-ben látták, az utolsó egyedet pedig 1969-ben. Az ezután indított expedíciók során már nem találtak egy lovat sem és több mint harminc évre a “vadonból kihaltnak” tekintették.
A Prágai Állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a “családfájukat”, június közepén négy lovat – egy mént és három kancát szállított Mongólia nyugati részére. A programra 3,5 millió koronát (39 millió forintot) kaptak a Cseh Fejlesztési Ügynökségtől.

A projekt keretében még ebben az évben megépítik Mongóliában a nemzeti park vadőreinek otthont adó állomást, valamint megfelelő felszereléssel látják el a helyi kórházat.
“Amennyiben szeretnénk garantálni a Przsevalszkij-lovak biztonságos visszatelepítését, meg kell teremtenünk a megfelelő életkörülményeket az őrszemélyzet számára” – hangsúlyozta Miroslav Bobek, a Prágai Állatkert igazgatója, aki szerint a visszatelepítési program 2012-ben és 2013-ban folytatódik.

Forrás: MTI

Fotó: Pavel Ryszawa

Random Posts

 • Egészségmegőrzés és életerő csikunggal

  A csikung (chikung, qigong) a hagyományos kínai orvoslásnak az egyik ága, és különböző technikákat foglal magába, melyekben szerepet kap az […]

 • Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

  Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.     A telep Angliában, Essexben van […]

 • Hogyan tápláljuk idős kedvencünket?

  Az egyre kifinomultabb állatorvosi ellátásnak és az egyre egészségtudatosabb gazdik kedvencük egészségéért való növekvő aggódásának köszönhetően, kedvenceink átlagos életkora folyamatosan […]

 • Képesek a kutyák az empátiára?

  Azoknak a kutyagazdiknak, akik nagy szeretetben élnek kedvencükkel, teljesen egyértelmű a válasz erre a kérdésre. Hogyne lennének empatikusak, mikor rendíthetetlenül […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.