Folyékony kenyerünk: a sör

A sör az egyik legkedveltebb és az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. Időszámításunk előtt 6000-től fogyasztják az emberek, ekkor ugyanis Egyiptomban már ismerték a sörkészítés fortélyát. Régóta ismert elnevezése a folyékony kenyér, de vajon megérdemli ezt a becses elnevezést.

Az aranysárga szénsavas ital fő alapanyagai az árpa, a komló, a víz, és az élesztő. Az árpaszemek jelentik a fő nyersanyagot, a komló adja a kesernyés, aromás ízt, de a habzást is befolyásolja és konzerváló szerepe is van. Ehhez társul a legnagyobb mennyiségben jelenlévő alkotóanyag, a víz, mely a legjobb, ha sószegény, ellenben gazdag kalciumban és magnéziumban. A sörélesztő enzimei, a maltáz, invertáz és az ún. zimáz enzim végzik az erjesztést.

A sörkészítés első lépéseként az árpát kicsíráztatják, majd a kapott zöldmalátát aszalják. A folyamat során alakulnak ki a különböző íz- és színanyagok. A barna sörök színének eléréséhez aszalt és pörkölt ún. festőmalátát használnak.

A maláta őrlése után következik a cefrézés, azaz a vízzel történő főzés. Majd a komló hozzáadása után jöhet a forralás, amit hűtés és erjesztés követ. alacsony hőmérsékletű pincében. Ekkor növekszik többek között a szén-dioxid és a fehérjék mennyisége a sörben. Az utóerjedés még alacsonyabb hőmérsékleten folytatódik, végül a szűrt sört palackokba töltik.

Mivel egyre nagyobb a kereslet a sör iránt, ma már újfajta technológiákat is bevetnek a sörkészítők az erjedési folyamat lecsökkentésére.

A világ egyik legkedveltebb itala népszerűségét üdítő-frissítő hatásának köszönheti, és kevésbé a benne található tápanyagok utáni vágynak, hiszen nem a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok vonzzák a fogyasztókat, sokan valószínűleg nem is tudják, milyen pozitív hatásai vannak ennek az italnak.

Sok vitamint és ásványi anyagot rejt magában. Főként B vitaminokat, B2 és B6 vitamint, valamint nikotin-amidot (B3) és pantoténsavat (B5). Ezek a vitaminok jótékonyan hatnak az idegrendszer működésére, fontos szerepük van az egészséges anyagcserében, és elősegítik a bőr, haj szépségét.

Főbb ásványi anyagai a réz, cink, magnézium, és még vasat is rejt magában, ugyanakkor nátrium tartalma alacsony, így nem befolyásolja károsan a magas vérnyomást. Sőt, csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, miközben a HDL, azaz a jó koleszterinszintet emeli, következésképpen csökkenhető vele a vérnyomás.

A komló vegyületeinek köszönheti nyugtató, altató hatását, és bizonyos mértékig még a felgyülemlett stresszt is oldja. Polifenol tartalmának köszönhetően még antioxidáns hatással is rendelkezik.

Emellett a sok pozitív tulajdonság emellett azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy alkoholtartalmú italról van szó, és bár alkoholtartalma más szeszes italokhoz mérve alacsonyabb, a mértékletes fogyasztás a sör esetében is kívánatos.

Pozitív hatásai naponta maximum két pohár fogyasztása esetén érvényesülnek, és mértékkel fogyasztva valóban rászolgál elhíresült nevére. Ilyen mennyiségben pedig még nem is hizlal.

 

Random Posts

 • Colin Firth-nek nem hiányzott az Oscar

  Az 50 esztendős angol színész idén ’A király beszéde’ című filmért elnyerte első arany szobrocskáját, bár állítása szerint, a díjak […]

 • Mit tartalmaz egy ideális edzőprogram?

  A legtöbb ember tisztában van aszal, hogy a testmozgás mennyire fontos, és talán már el is szánta magát arra, hogy […]

 • Mérgező szőlő? – Állatok veszélyben

  Mindenki szereti a szőlőt akár “eredeti csomagolásban”, akár must vagy bor formájában. Így vannak ezzel állataink is: mind a kutyák, […]

 • Ennyivel csökkentheti a koleszterinszintet a vegetáriánus étkezés!

  A vegetáriánus étkezés, mely kizárja a különféle húsok fogyasztását egyre népszerűbb szerte a világon. A vegetáriánus étrend követőinek táborát nagymértékben […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.