Mikortól tanítsuk gyermekünket úszni?

Szakemberek szerint minél korábban tanítjuk meg gyermekünket úszni, annál természetesebb lesz számára a vízben való mozgás. Az oktatásra akár már 3 hónapos kortól sort keríthetünk. A legjobb, ha nem várjuk meg, míg elmúlik az ún. búvárreflexük.A legalkalmasabb idő a három és tizenkét hónap közötti életkor, mert egyrészt ebben a korban a gyerekek úgy szívnak magukba minden információt, mint egy szivacs. Három hónapos kortól már nyugodtan vihető oktatásra, mert túl vannak a kötelező védőoltáson.

Másrészt a víz a csecsemő számára egy ismert közeget jelent, hiszen ennek biztonságában élt kilenc hónapon keresztül az anyaméhben.

A babák tanulását segíti, hogy 9-10 hónapos korukig él bennük az ún. búvárreflex, amely még magzati korukból maradt vissza. Ez azt jelenti, hogy ha a szájukat víz éri, rögtön bezárják, és nem nyelnek vizet. Emellett a légzésük mindig kilégzéssel kezdődik, ami viszont megakadályozza, hogy vizet lélegezzenek be. A babaúszás erre a reflexre épül elsősorban, és arra, hogy a kicsik szeretnek vízben lenni, különösen, ha a szülők is velük vannak ebben az általuk szeretett közegben. Ebben az esetben gyorsabban haladnak a tanulással.

Ha gyermekünk már óvodás vagy iskoláskorú, és lecsúsztunk a csecsemőúszásról, akkor sem késő elkezdeni a tanulást. Fontos, hogy ez ne legyen erőltetett, frusztrációval teli élmény, hanem szelíden, és vidám légkörben tanuljon.

Régen sok olyan apuka volt, aki maga tanította gyermekét úszásra úgy, hogy bedobta a vízbe, mondván, a túlélési ösztön olyannyira felülkerekedik a gyermekben, hogy magától rájön a technikára. Ez persze nem ilyen egyszerű, és szerencsére kevesen választják ezt a fajta tanítást, ami olyan borzalmas élmény is lehet a gyermek számára, hogy soha többé nem akar majd víz közelébe menni. Az úszásnál nem elég az úszásnemeket megtanulni, a légzőtechnika még ennél is fontosabb.

Érdemes olyan úszásoktatási helyszínt választani, ahol tehetséggondozással is foglalkoznak, és vízi sportokat is tanítanak, mert lehet, hogy gyermekünknek kiemelkedő tehetsége van az úszásban vagy például a vízilabdában.

De ha nem, akkor is legalább elsajátította az egyik legjobb és legfontosabb egészségmegőrző mozgásformát.

Random Posts

 • Nyugtat, gyulladáscsökkentő és ápolja a bőrt: a kamillaolaj

  A fészekvirágzatú növénycsaládba tartozó kamilla (Matricaria chamomilla), egy igen jól ismert gyógynövény, szárított virágainak mindig helye volt és ma is […]

 • 10 tipp a megújuláshoz

  Ha igazán szeretnénk egészségtelen életmódunkat lecserélni egy aktívabb, fittebb életre, hogy egészségesebbek legyünk, több energiánk legyen, akkor vágjunk bele már […]

 • Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

  A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat […]

 • A psoriasis lehetséges kezelési módjai

  A psoriasis, más néven pikkelysömör egy ártalmatlan, nem fertőző bőrbetegség, de sok ember számára jelent komoly problémát. A betegség oka […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.