Neveljük egészséges életmódra gyermekeinket!

Manapság egyre többen igyekeznek megfelelő életmódot folytatni, tudatosan táplálkozni, ennek ellenére rengeteg a túlsúlyos gyermek és felnőtt, aminek komoly egészségügyi kockázatai is vannak. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, stresszel teli éltünk mind-mind hozzájárulnak egy sor komoly betegség kialakulásához. Főként keringési rendszerünk sínyli meg, ha egészségtelenül élünk.

Felnőttként sokszor óriási erőfeszítést és akaraterőt igényel feladni rossz szokásainkat. Ez a probléma a gyerekkorban gyökerezik, hiszen ekkor rögzül bennünk a legtöbb magatartásforma. Igen nagy felelőssége van a szülőnek abban, hogy milyen életmódot nyújt példaként gyermeke számára. Mindenki azt akarja, hogy gyermeke egészséges legyen. Tartsuk azt is szem előtt, hogy egészséges felnőtt váljék belőle.

Az egészséges élet egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb pillérét jelenti a rendszeres testmozgás, ami amellett, hogy edzi és erősíti a szervezetet, elégeti a felesleges energiát.

Óvodás korban egy szülőnek mindössze a helyes táplálkozásra kell odafigyelnie gyermekével kapcsolatban, ugyanis a mozgással biztosan nem lesz gondja. Mivel az ovisok örökmozgók, inkább arra kell gondot fordítani, hogy néha megállítsuk őket pihenni, mert maguktól ez sokszor eszükbe sem jutna. Szaladgálnak, ugrálnak, mászókáznak, fogócskáznak, miközben fejlődik izomzatuk. Ehhez biztosítanunk kell a megfelelő összetételű táplálékot. Legfontosabb építőanyaga szervezetüknek a fehérje. A zsír és a szénhidrát az elfogyasztott energia pótlására szolgál, de ezeket módjával kell fogyasztani, mert ezek jelentik a hizlaló tápanyagokat.

Ezek mellett szükséges az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő pótlása, melyeknek fő forrásai a nyers gyümölcsök és zöldségek, főzelékek, a tej és tejtermékek, a vaj, a tojás, a máj és a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények. Ezek az élelmiszerek nem hiányozhatnak a gyerekek étrendjéből. Óvodás korú gyerekeknél a szülőtől függ, hogy mi kerül otthon az asztalra.

Az igazi probléma iskoláskorban kezdődik, amikor a gyerekek egyre inkább társaikat kezdik követendő példának tekinteni. Ha a kortársaknál a cukros üdítő és az agyonsózott rágcsálnivalók fogyasztása a divat, a gyerekek ezt az irányt fogják követni, ez rögzül bennük, és sokszor az ízlésük már felnőtt korukban sem fog megváltozni. Megszokják a sós, fűszeres ételek ízét, ezért egy almát sokszor már meg sem esznek, mert nem elég „izgalmas” az íze.

A helytelen táplálkozás mellett kialakul a mozgásszegény életmód, aminek több oka is van.

Egyrészt egész nap az iskolapadban ülnek, energiájukat leköti a tanulásra való koncentrálás, ami otthon folytatódik a leckeírással. Ezután már csak pihenni vágynak, a mozgás eszükbe sem jut. Pedig a szellemi fáradtság legjobb ellenszere a fizikai aktivitás!

A mozgás hiánya miatt a hízásra hajlamos gyerekeknél hamar testsúly-gyarapodás következik be.

A másik ok, amiért sok gyermek elfordul a testmozgástól, az a számos kudarcélmény, ami az iskolai testnevelés órákon éri. Ezek az órák általában teljesítményorientáltak, a legfontosabb, hogy ki milyen gyorsan tud futni, milyen magasra tud ugrani és felmászni, mennyire messze tud elhajítani egy labdát. A gyerekek nem egyformán ügyesek, és ha alulmaradnak társaikkal szemben, azt kudarcként élik meg. Alig várják, hogy abba a korba lépjenek, amikor már nem lesz kötelező testnevelés-óra.

Pedig ezeknek az óráknak az lenne a legfontosabb feladata, hogy megszerettesse a mozgást a gyerekekkel, olyannyira, hogy felnőttként is keressék a sportolás lehetőségét.

A szülőknek, a nevelési intézményeknek és a kortársi mintának is nagy szerepe van abban, hogy egy gyerekből egészséges életmódot folytató felnőtt válik-e. Táplálkozás tekintetében feltétlenül ügyeljünk a helyes példamutatásra, és válogassuk meg ételeinket. Számtalan finom ételt és szendvicskrémet készíthetünk egészséges alapanyagokból. Törekedjünk arra, hogy gyermekünk ezt az ízvilágot szokja meg.

Ha pedig észrevesszük, hogy nem szereti az iskolai tesiórákat, válasszunk ki vele együtt egy olyan mozgásformát, amit legalább heti 2×1 órában valóban jó kedvvel és szívesen űz.

Így elérhetjük, hogy felnőtt korára egy fitt, erős szervezetű ember legyen belőle.

Gyermekünk helyes útra való terelgetése közben még az is előfordulhat, hogy mi magunk is az egészséges életmód útjára lépünk, ha eddig nem azon haladtunk.

 

Random Posts

 • Egyre magasabb a Vezúv

  Nyolcvan centimétert emelkedett az utóbbi húszezer év alatt a Vezúv, Európa egyik legnagyobb vulkánja évente négy milliméterrel lesz magasabb.  “Az […]

 • 3 életmód tipp vesekő esetén

  A vesekövességet különféle só- és ásványianyag-kristályok okozzák. Kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozásnak, életmódnak, de az öröklött hajlamnak is. A […]

 • Négy vizes élőhely újul meg Fejér megyében

  Bruttó 530 millió forintból újul meg négy, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely Fejér megyében, a Velencei-tavi Madárrezervátum […]

 • Rekordmértékben emelkedett a globális hőmérséklet 2014-2016-ban

  Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016 között, csak ebben három évben több mint 25 százalékkal emelte meg […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.