Egészségmegőrzés és életerő csikunggal

A csikung (chikung, qigong) a hagyományos kínai orvoslásnak az egyik ága, és különböző technikákat foglal magába, melyekben szerepet kap az elme, a légzés és a testmozgás gyakorlása. A legfőbb cél az egészség megőrzése, de bizonyos esetekben szolgálhat terápiás célokat. Annak szól, aki fáradt, sok a stressz az életében, allergia gyötri, szeretné megőrizni egészségét vagy segíteni gyógyulása folyamatát.

A buddhista és taoista hagyományok szerint a csikung egy olyan módszer, mely segít elérni a megvilágosodást.

A kínai ’Chi’ karakter jelentése: levegő, életerő, energia, míg a ’Kung’ jelenti a technikát, munkát.

A csikungban különböző módszerek léteznek. Lehet álló vagy mozgó, dinamikus testhelyzetben gyakorolni, melyek lehetnek a már előre lefektetett vagy spontán mozdulatsorok. A cél a chi, azaz az életerő, energia serkentése és kiegyensúlyozása a testben.

A kínai tradicionális csikung szervesen kapcsolódik az egészséghez, a különböző kínai szellemi irányzatokhoz (buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus) és a harcművészetekhez.

A csikung gyökerei 3000 évre nyúlnak vissza az ősi Kínába, ahol intenzíven felhasználták a kung fu gyakorlatok során is. A modern csikung alapjai 1955-ben gyökereznek, amikor is Tangshanban megnyitotta kapuit a Chikung Kórház, és ezzel egy időben olyan publikációk jelentek meg, mint a Liu Guizhen által írt ’Chikung terápiás gyakorlatok’, és a ’Chikung az egészségért’, melyet Hu Yaozhen írt.

A csikung célja a harmónia elérése, és ennek három alapvető eleme van: a test, az elme és a légzés szabályozása.

A testgyakorlatoknál nagyon fontos a stabilitás. Az embernek úgy kell állnia, akár egy fatörzsnek, melynek gyökerei a talpon át mélyen a földbe hatolnak. Miután ezt megtanultuk, szert kell tennünk a koncentráció megőrzésére.

A légzés helyes gyakorlását is meg kell tanulni, mely nyolc formában létezik: csendes, kedves, mély, hosszú, folyamatos, egységes, lassú és finom.

Az elme szabályozásának elmélete Konfucius neves kínai bölcs szavaira utal, aki azt tanította, hogy először nyugodtnak kell lennünk ahhoz, hogy az elménk is megnyugodhasson. Ha az elme nyugodt, akkor érezzük a békét. És ha elérjük a békét, akkor tudunk gondolkodni és fejleszteni elménket.

A Tai chi és Qigong Világnapján gyakorolnak a résztvevők Írországban

A modern orvostudomány kialakulása előtt a hagyományos orvoslásnak sokkal nagyobb szerep jutott. A kínai orvoslás például több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Ezeknek a rendszereknek az elmélete azon nyugszik, hogy mindegyik szerint az egészség az egyensúlyi állapot, a betegség pedig az egyensúly felbomlását jelenti.

A csikung segít az egyensúly megteremtésében. Bizonyítottan javítja az általános egészségi állapotot a testmozgás, a helyes légzés és a relaxáció segítségével.

Segítségével nő az izmok és ízületek rugalmassága. Elűzi a stresszt, gyorsítja a gyógyulást, növeli a szellemi frissességet és javítja a koncentrációt.

Mindenkinek ajánlott, aki meg akarja előzni a betegségek kialakulását.

Forrás: taijiquan.info

Random Posts

 • A kutya ősének kiléte továbbra is rejtély marad

  Pontosan honnan származik az ember legjobb barátja? Ez továbbra is rejtély marad. Az évezredeken át tartó keresztezések ugyanis megnehezítik a […]

 • Magatartásproblémás kutyusok

  A kutyusok nagyon aranyosak és kedvesek, de sajnos, velük is előfordulnak olyan magatartási problémák, melyekkel kénytelenek vagyunk szembenézni, és megfelelően […]

 • 7 tipp, hogyan segítsük zöldségekkel és gyümölcsökkel a súlycsökkenést

  Manapság számtalan diéta közül választhatunk, mégis a legegészségesebb módja a fogyásnak, ha étrendünket zöldségekkel és gyümölcsökkel gazdagítjuk. A fogyásnál az […]

 • Ezek a legveszélyesebb szuperbaktériumok

  A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.