A túlsúly nem mindig probléma!

Nem kell elkeserednie azoknak, akik nem tudnak lefogyni, mert túlsúlyosan is élhetnek egészséges életmódot, és semmivel sem rosszabbak az életkilátásaik, mint a sovány embereknek. Sőt! Kisebb valószínűséggel alakul ki náluk szív- és érrendszeri megbetegedés, egy új kutatás szerint.

Ez egy elég érdekes állítás, főként, hogy nap mit nap azt halljuk, hogy a túlsúly az egyik fő kockázati tényezője a keringési megbetegedések kialakulásának. A kanadai York Egyetem kutatói mégis ezt állítják. 16 éven keresztül tanulmányozták 6000 elhízott amerikai ember egészségét, és hasonlították össze várható életkorukat a sovány emberekével.

A kutatók szerint sokkal rosszabb, ha valaki folyton a fogyást erőlteti, és az nem sikerül, mintha ehelyett állandó szinten tartja a súlyát, miközben megpróbál egészséges életmódot folytatni. Aki kiegyensúlyozottan eszik, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt és még a testmozgásra is szakít időt, az éppolyan hosszú életre számíthat, mint sovány embertársai.

További megállapítás volt az is, hogy a túlsúlyos embereknél szinte semmilyen fizikai vagy pszichológiai probléma nem merült fel, és azok, akik már fiatalon is túlsúlyosak voltak, sokkal jobban elfogadták önmagukat, és nem akartak olyan gyakran diétázni sem.

A vizsgálat során nem csak a BMI (Body Mass Index), azaz testtömeg-index számítását használták, hanem egy annál részletesebb és pontosabb számításai rendszert, az ún. Edmonton-féle elhízást mérő módszert (EOSS- Edmonton Obesity Staging System), mely az elhízás mértékét nem csupán a magasság és a testtömeg alapján állapítja meg, hanem figyelembe veszi a páciens fizikai és mentális egészségi állapotát valamint az életvitelét is.

 

A magas BMI-érték összefüggésbe hozható az elhízással kapcsolatos betegségek kockázatával, csakhogy ezt nem mindig lehet alapul venni, hiszen nem számolja a testzsírt, azaz nem tesz különbséget a testzsír és az izomszövet mennyisége között.

 

Az embereket testalkatuk alapján típusokba lehet sorolni, az egyik legismertebb osztályozás a Kretschmer német pszichiáter és neurológus által felállított típustan.

E szerint az emberek három „kategóriába” sorolhatók testalkat alapján.

Az aszténiásokra a soványság és a vékony csontozat jellemző.

Az atletikusok, ahogy a nevében is benne van, már úgy születnek, mint az atléták, széles váll, keskeny csípő, erős izomzat (a legszerencsésebb típus).

A piknikusokra a zömök test, erős fizikum jellemző, akik valóban hajlamosak a hízásra, de felesleges zsírpárnák nélkül is éppúgy erős testalkatúak lennének, és semmilyen fogyókúra nem változtatná őket vékonydongájú emberré.

Az egészséges életmód hatására az ő testük ugyanolyan erős és egészséges lehet, mint a tökéletes BMI indexű embereké.

 

Random Posts

 • Ne keverjük a grépfrút-dzsúzt gyógyszerekkel!

  A grépfrút-dzsúz magas C-vitamin, antioxidáns és káliumtartalmánál fogva fontos része lehet az egészséges étrendnek. Egyes tanulmányok szerint segít csökkenteni a […]

 • Az éneklés jó hatással van az agyműködésre

  Egy amerikai tanulmány szerint azoknál a 60 és 80 éves kor közötti embereknél, akik énekelnek vagy zenélnek, kisebb kockázattal fejlődik […]

 • A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

  A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját – állapította […]

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon – állítja egy friss kutatás.     Az Essexi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.