Napi 15 perc mozgás is elég!

Nem kell órákat edzőteremben tölteni, és még naponta fél órát sem kell tornáznia, ha nem tud rá időt szakítani. Egészségünk fenntartásához ennél kevesebb is elég. Az a 15 perc csak belefér a napirendbe, nem igaz?

Negyed órára senki sem mondhatja, hogy hosszú idő, és egyszerűen képtelen belepasszírozni zsúfolt napjába. Mi szokott lenni a másik kifogás, hogy ne kelljen mozogni? Például: „Életemben nem tornáztam, nem fogom most elkezdeni.”

Aki utoljára a kötelező iskolai tesi órákon „szenvedett”, és ott nem sikerült megszerettetni vele a mozgást, annak érthető oka van arra, miért ódzkodik a tornázástól. De nem szabad hagyni, hogy csak azért mert gyerekként nem élveztük a kötélmászást vagy szekrényugrást, felnőttként is elvegye tőlünk a mozgás örömét! Ráadásul most már nem ezeket a gyakorlatokat kell elvégezni, szabadon eldönthetjük, hogy mit szeretnénk csinálni: biciklizni, pörgős zenére aerobikozni, meditációs dallamra tai-chizni, vagy ritmusos tempóban sétálni.

A mozgás nem csak a keringési rendszer és egyéb szervi megbetegedések ellen hatásos, hanem fizikálisan és mentálisan is megerősít. Mozgás közben fejlődik a koncentrációnk, a mozgáskoordinációnk, ügyesebbek leszünk, erősebb izmaink miatt a testtudatunk is fokozottabb lesz, magabiztosabbakká válunk. Kedélyállapotunkra már ez is pozitívan hat, na meg az endorfin nevű boldogsághormon, ami edzés közben szabadul fel agyunkban.

Mozgás közben oxigénnel töltjük meg sejtjeinket, ami hozzájárul szerveink egészségesebb működéséhez, és segít elűzni a stresszt.

Mozgással kiválóan ellensúlyozhatjuk a szellemi fáradtságot.

Egy tanulmány szerint már napi 15 perc mozgás 4 százalékkal megnöveli a várható élettartamot.

Napi 15 percért még edzőterembe sem kell mennünk, otthon is tornázhatunk különféle programokra, aerobik DVD-re, edzhetünk szobabiciklin, óriás gumilabdával, jógázhatunk táncolhatunk, vagy nézzünk körül a műsorújságban, melyik csatornán találunk valamilyen mozgásos műsort, ahol a résztvevőkkel nyugodtan együtt tornázhatunk otthonunkban. Ezek a műsorok éppen a megfelelő 15-30 percig tartanak.

 

Amennyiben hosszú kihagyás után szeretnénk rendszeres testmozgásba kezdeni, ellőtte ellenőriztessük háziorvosunkkal egészségi állapotunkat, vérnyomásunkat, hogy megtudjuk, mekkora terhelést bír el a szervezetünk, és valószínűleg megfelelő mozgásformát is fog tudni ajánlani nekünk.

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.