Hogyan győzzük le a stresszt?

Talán nincs is olyan ember, akinek ne kellene szembenéznie manapság a stresszel. Sajnos, mindennapjaink részévé vált, mindenfelé ott tornyosulnak körülöttünk a stresszkeltő problémák. Mit tehetünk ellene? Az első és legfontosabb dolog, hogy egyértelműen tudnunk kell, mi okozza.

A stressz forrása lehet a partner, a párkapcsolat, a munka vagy éppen a család. A legtöbbször az tölti el aggodalommal az embereket, hogy nem érzik magukat biztonságban, vagy úgy érzik, nem szeretik őket eléggé.

Sokan teljesen pozitívan képesek hozzáállni a nehéz helyzetekhez, mert az kihívást jelent számukra, aminek a legyőzésével erősebbé válnak. Minthogy a stresszt mindenkinek saját magának kell leküzdenie, még akkor is, ha kap külső segítséget, meg kell próbálnia valóban úgy gondolni erre a jelenségre, mint egy jelzésre, hogy valamin változtatnia kell az életében.

Ha ezt nem tesszük, egy sor súlyosabb panaszt szerezhetünk magunknak, úgy mint gyomorsav-túltengés miatt kialakuló fekélybetegséget, reumát, gyakori fejfájást, magas vérnyomást, asztmát, bőrünk állapotának romlását.

Első és legfontosabb dolgunk a stressz leküzdésében a pozitív gondolkodás. Persze hogyan is térjünk át erre, mikor a stresszt okozó tényező nem mindig múlik el az életünkből? Egy rossz párkapcsolatból elmenekülhetünk, de számos más probléma állandóan jelen van az életünkben.

El kell érnünk, hogy kihívásként tekintsünk a napi feladatokra, a problémákra, meg kell erősítenünk magunkat lelkiekben.

Le kell küzdenünk a bennünk lévő feszültségeket. Erre számos segítő – másoknál már bevált – módszer létezik. Ne jelentsük ki előre, hogy nem hiszünk bennük, mert ha rendszeresen elvégezzük ezeket a technikákat, tapasztalni fogjuk áldásos hatásukat.

Válasszuk ki, hogy melyik számunkra a legszimpatikusabb.

Egyszerű módszer a zenehallgatás. Bármilyen dallam megteszi, amit szeretünk, de beszerezhetünk speciális relaxációs dalokat tartalmazó CD-t is.

A forró fürdő is csodákat tud tenni, mivel ellazítja a feszült izmokat. Fokozhatjuk a hatást stresszoldó illóolajok használatával. Ilyenek a levendula, a lavandin, a kamilla, a citomos teafa olaja vagy éppen az ilang-ilang. Mindegyiknek nagyon kellemes illata van, belélegezve a tüdőn át szívódnak fel a szervezetünkbe, ahol kifejtik nyugtató hatásukat. A fürdővízbe úgy tegyük, hogy 5-10 csepp olajat elkeverünk egy evőkanál tejben, tejszínben, mézben, vagy akár a habfürdőben, ezután tegyük a vízbe  Ezekez a jótékony hatású illóolajokat a szobában is érdemes párologtatni. Tegyünk a választott olajból néhány cseppet vízzel telt agyagedénybe vagy aromalámpába.

Az állandó lelki feszültség fokozott feszülést eredményez az izmainkban is, ezért minden izomlazító gyakorlat pozitív eredménnyel alkalmazható. Az egyik ilyen nagyon jó gyakorlat a jógából az úgynevezett hullapóz. Kissé morbidul hangzik az elnevezés, de valóban hatásos.

A gyakorlat elvégzéséhez feküdjünk hanyatt a padlóra, tenyerünket fordítsuk felfelé. Karjaink, lábaink lazán feküdjenek a földön. Hunyjuk le a szemünket, zárjuk ki a külvilágot, és még csak véletlenül se gondoljunk arra, ami stresszt okoz számunkra.

Szépen sorjában kezdjük ellazítani a testrészeinket, miközben ezt magunkban lassan mondjuk, mintegy felszólítva testtájainkat. Lazítsuk el a homlokunkat, az arcunkat, a nyakunkat, a mellkasunkat, vállunkat, karunkat, és így tovább, míg el nem jutunk a lábfejünkig. Amint kimondunk egy-egy testrészt, ha valóban oldottak vagyunk, érezni fogjuk, amint elnehezül, és ez is a cél: a test nehézségérzetének a kialakulása. Minimum pár percig feküdjünk így, de ha van időnk, akkor maradjunk így, ameddig jólesik.

A munkahelyen nem tudunk sem zenét hallgatni, sem kikiabálni magunkból a feszültséget. A jógapózt sem tudjuk gyakorolni, valószínűleg nagyot néznének a kollégák, ha a földön meditálva elterülnénk. E helyett félóránként-óránként álljunk fel, és nyújtózkodjunk ki. A halánték masszírozása is jót tesz, ez egy akupresszúrás pont, ami segít ellazítani az izmokat. Idegesség ellen hatásos lehet, ha a mosdóban meleg vizet folyatunk a csuklónkra.

Mindezek mellett a helyes életmódra is törekednünk kell. Táplálkozzunk vitamindúsan, ügyeljünk a megfelelő ásványi anyag bevitelre, különösen a B1 és B6 vitamin, valamint a magnézium pótlása fontos kimerültség esetén. Legalább napi fél órát sétáljunk a friss levegőn, hogy oxigénnel töltsük meg sejtjeinket. A rendszeres sportolással is elűzhetjük a stresszt életünkből. Nem kell semmilyen megerőltető edzést végeznünk, akár tai chizni is elkezdhetünk, ami egyszerű mozdulatokból épül fel, és egyenesen a stressz ellen találták ki.

Ha stressz miatt gyakran fellépnek olyan tünetek, mint a szédülés, mellkasi fájdalom, idült fejfájás, remegés, szorongás vagy álmatlanság, az valószínűleg azt jelenti, hogy a probléma túlnőtt rajtunk, és érdemes orvosi segítséget igénybe venni. Természetes összetevőjű étrend-kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel támogathatjuk szervezetünket a stressz elleni harcban átmenetileg, ha úgy érezzük, más nem használ. De feltétlenül törekednünk kell a pozitív életszemlélet kialakítására, hogy meggyógyíthassuk magunkat.

Random Posts

 • Ahogy melegszik a bolygó, úgy lesznek egyre kisebbek a bölények

  Az amerikai préri jellegzetes nagytestű növényevője jóval kisebb lehet a felmelegedés hatására akár már ötven éven belül, állítja egy új […]

 • Segítsük fogyásunkat Yerba matéval!

  A Yerba mate tea a Dél-Amerika szubtrópusi régiójában honos Ilex paraguariensis nevű fa leveleiből készül. A maté tea az egyik […]

 • Milyen tornával erősíthetjük csontjainkat?

  A csonttömeget és csontsűrűséget több tényező is befolyásolja: a genetika, a táplálkozás, a hormonok és az életmód. Ezek közül az öröklött […]

 • A “C-faktor”: a celebek titka az önbizalom növelésére

  Számos ismert ember egy személyes fejlesztő technikát, az ún. NLP-t (Neuro-Linguistic Programming) használja arra, hogy legyőzze félelmeit, elhessegesse azokat a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.