Sir Roger Moore: “Mindenki tapintsa ki a pulzusát!”

Életet menthet, ha néha megtapintjuk a pulzust, ezzel ugyanis a leggyakoribb szívritmus-zavart, a szabálytalan szívműködéssel járó pitvari fibrillációt  egyszerűen felismerhetjük, és egy életveszélyes állapotot előzhetünk meg. Sir Roger Moore, aki szívritmuszavarban szenved, ezt az egyszerű módszert ajánlja mindenkinek.

.Szívünk minden része ritmusosan összehúzódva látja el szervezetünket vérrel, illetve általa oxigénnel. Betegségek következtében a szív felső része, a pitvar abbahagyja a rendszeres, szabályos összehúzódást, és remegni, fibrillálni kezd. Ennek következménye, hogy a pitvarban keletkező, igen szapora elektromos tevékenységnek csak egy része vezetődik át a szívkamrára, ezért a csuklón tapintható pulzus is egyenetlenné, szabálytalanná válik.

Az időszakos pitvarremegés sokszor nem okoz egyéb panaszt, legfeljebb némiképp csökken a szív teljesítménye, ám esetleges szövődményei miatt mégis életveszélyes lehet. A fibrilláló szívpitvarban a ritmusos összehúzódások nélkül a vér alig áramlik, véralvadék keletkezhet, amely elszabadulva életfontosságú szervek, elsősorban az agy ereiben akadhat el, elzárva azokat. Ez agyi katasztrófát eredményez.

David Conen és nemzetközi munkacsoportja – amely tanulmányát az Amerikai Orvosi Hetilapban (JAMA) jelentette meg – azt vizsgálta, hogy azoknak az átlagosan 53 éves nőknek, akik alapvetően az amerikai egészségügyben dolgoztak, az életkilátásai hogyan alakultak, ha egyszerre pitvarregemegésük támadt. A vizsgálati adatok a Nők Egészsége Tanulmány anyagából származtak, melyben 34 722 résztvevő sorsát követték 1993 és 2010 között.

A pitvarfibrilláció korábban panaszmentes személyek körében többszörösére növelte a halál kockázatát, döntően a szív- és érrendszeri halálozásét. Ilyen helyzetben a legnagyobb veszély az agyi katasztófa, a stroke. Nagy nemzetközi statisztikák szerint a fibrilláció ötszörösére növeli a stroke kockázatát. Az agyi katasztrófa a halál mind gyakoribb oka, de túlélés esetén is tartós rokkantságot okozhat.

Mivel a szívritmuszavart gyanúját a pulzus megtapintásával mindenki megérezheti, ezért érdemes néha ellenőrizni és szabálytalanság esetén orvoshoz fordulni.

2003-ban Sir Roger Moore a színpadon lett rosszul egy Broadway show előadás alatt. A kórházban derült ki, hogy aritmiában szenved. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a szívverésüket a pulzus kitapintásán keresztül. Ha ő is ezt tette volna, maga is megállípthatta volna, hogy lassú a szívverése, és már korábban kért volna segítséget.

Ahogy mondja, az embereknek tisztában kell lenniük a pulzusokkal, akárcsak a  testsúlyukkal. A pulzust bármikor meg lehet ellenőrizni, mindössze 30 másodprecet vesz igénybe. Ő szerencsésnek érzi magát, hogy még idejében felismerték a betegségét.

Forrás: MTI

Fotó: sonfamosos.com

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.