Az ’elhízott’ és a ’túlsúlyos’ nem ugyanaz

Mindkét jelző azt jelenti, hogy a testtömeg több mint amennyit a magasságnak meg-felelően egészségesnek tartanak. Elhízott valaki, akinek a testében túl sok a zsír mennyisége. A túlsúlyt általában nem a testzsír okozza, eredhet a nagy izom- vagy csonttömegből, valamint a zsír- és a testszövetekben lévő víz mennyiségétől. Az elhízás számos betegség komoly kockázati tényezője. Hogyan csökkenthető kialakulásuk esélye?

Elhízottság akkor alakul ki, ha valaki többet eszik, mint amennyi kalóriát a szervezete a napi munka során felhasznál. Az eredmény: a plusz tápanyagok elraktározódnak zsírszövet formájában.

Ebben a folyamatban több tényező is szerepet játszik: öröklött adottságok, az étrendünk zsír- és szénhidráttartalma, és hogy végzünk-e valamilyen fizikai tevékenységet napközben. Nem feltétlenül tornázásra kell gondolni, ha valaki egész nap lót-fut, vagy nehéz fizikai munkát végez, azzal máris sok kalóriát éget el.

Alapvető és legfontosabb különbség az elhízás és a túlsúly között, hogy az elhízás számos súlyos betegség kockázatát megnöveli:

-2-es típusú cukorbetegség

-szívbetegség

-sztroke

-bizonyos rákos megbetegedések

-alvási apnoe

-osteoarthritis

-epehólyag bántalmak

-zsírmáj

-komplikációk a terhesség alatt

 

2-es típusú cukorbetegség

Míg az 1-es típusú cukorbetegség veleszületett megbetegedés, addig a 2-es típusú kialakulásában nagy szerepet játszik életmódunk. Az ebben szenvedők 85 %-a elhízott, vércukorszintjük magasabb a normális értéknél. Ennek következménye lehet koszorúér betegség, vesebetegség, sztroke, amputáció és vakság. Kialakulásának okai között szerepel az öröklött hajlam, a mozgásszegény életmód, vagy terhesség alatt kialakult cukorbetegség.

Kockázatának csökkentése: testsúly-csökkentés, fizikai aktivitás

 

Szívkoszorúér-betegség

A betegek szívműködése és keringése sem megfelelő, gyakori az artériák beszűkülése a magas koleszterinszint miatt. A szívkoszorúér betegség növeli a szívinfarktus, sztroke, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál, mellkasi fájdalom (angina) és a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát. A sztroke során az agy vérellátása és ezzel összefüggésben az oxigénellátása sem megfelelő, ami bénulást vagy halált okozhat.

Kockázatának csökkentése: a testsúly csökkentése 5-10 %-kal

 

Rákos megbetegedések

Az elhízás többfajta rákos megbetegedés kialakulásának esélyét megnöveli, főként a vastagbélben, a nyelőcsőben és a vesében, méhben és emlőben. Hogy milyen összefüggés van az elhízás és a rák között, még pontosan nem ismert, lehetséges, hogy a zsírsejtekből bizonyos hormonok felszabadulása a kiváltó ok.

Kockázatának csökkentése: egészséges, zöldség-gyümölcsben, rostban gazdag táplálkozás, testmozgás

 

Alvási apnoe

Az alvási apnoe alvásfüggő légzészavar, azaz kizárólag alvás közben előforduló légzéskimaradás. Legjellemzőbb tünete a szaggatott horkolás. Elhízottaknál a nyak körül lerakódott zsírréteg miatt gyakrabban fordul elő. A lerakódott zsír a nyakban és a testben olyan anyagokat termelhet, melyek gyulladást is okozhatnak, és ez további rizikótényezőt jelent.

Kockázatának csökkentése: fogyás, mert így a nyak térfogata is csökkeni fog a zsírcsökkenés miatt, és csökken a gyulladás is

 

Osteoarthritis

Gyakori ízületi megbetegedés, melynek során az ízületek közötti tér jelentősen beszűkül, a csontok végét borító porcok erősen kopnak, apró csontkinövések is kialakulhatnak. Az extra súly miatt a kopás még intenzívebb. Végső soron a porc teljesen eltűnhet, miután már csak a csontvégek érintkeznek egymással, ami igen nagy fájdalommal jár.

A betegséget nagyon nehezen lehet gyógyítani, vagy akár megállítani a romlását.

Kockázatának csökkentése: a testsúly legalább 5 %-os csökkentése

 

Epehólyag megbetegedés

Az epekő előfordulása gyakoribb az elhízott emberekben, ennek oka a magas koleszterinszint.

A máj a koleszterinből készíti az emésztéshez szükséges epesavakat. A káros LDL koleszterin (lipoprotein) a májból a koleszterint a sejtekhez szállítja, míg a HDL lipoprotein az ellenkező irányba szállít, az érpályákon lerakódó koleszterint felszedi, és visszajuttatja a májba, ahol az epesavat termel belőle.

Kockázatának csökkentése: lassú fogyás, ugyanis a gyors testsúly csökkenés (több mint heti 1,3 kg) növeli az epekő kialakulásának kockázatát

 

Zsírmáj

A máj elzsírosodását jelenti, azaz a zsír felhalmozódik a májsejtekben, ahol gyulladást is okozhat. Az elégtelen véráramlás következtében májkárosodás alakulhat ki, ami hasonló az alkoholfogyasztás miatti károsodáshoz, de ebben az esetben nem az alkohol a kiváltó ok.

Kockázatának csökkentése: fogyás, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás kerülése

 

Terhességi komplikációk

Az elhízás mind a kismama mind a baba számára növeli a komplikácók esélyét. A terhesség alatt a magas vércukorszint miatt alakulhat ki cukorbetegség, és magas vérnyomás, ami mindenképpen orvosi kezelést igényel. Az elhízás a császármetszés esélyét is növeli, és további kockázatot jelent a műtét és az altatási idő tényezője is.

Kockázatának csökkentése: még a terhesség előtt érdemes lefogyni, így csökkenthetőek legkönnyebben a szövődmények. Terhesség alatt a kezelőorvossal kell a megfelelő étrendet megbeszélni, és ő mondja meg, hogy a kismama milyen fizikai aktivitást válasszon magának.

 

Forrás: WIN (Weight-control Information Network)

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.