Mire képes egy pohár bor?

Az alkoholfogyasztásról a köztudatban az a ’hiedelem’ él, hogy hizlal, ami igaz is, ha valaki túl sokszor néz a pohár fenekére. Aki viszont csak alkalmanként fogyaszt szeszes italt, annak egyáltalán nem kell súlygyarapodástól tartani. Sőt! Legújabb kutatások szerint napi egy pohár bor segíti a súlycsökkenést!

A spanyolországi Navarro Egyetem kutatói szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a borfogyasztás védelmet nyújt a túlsúly ellen. Felfedezésüket az Alkoholkutatás Nemzetközi Tudományos Fórumán tették közzé.

Tizenhat éven keresztül vizsgálták, hogy az alkoholfogyasztás és a testsúlycsökkenés között milyen összefüggés lelhető fel.

A hízásban persze a szeszesital fajtája is szerepet játszik, hiszen például egy pohár világos sörben kétszer annyi kalória van, mint ugyanannyi mennyiségű vörösborban. Az alkoholtartalom azért döntő tényező, mert 1 grammnyi alkohol energiatartalma 7,1 kcal, azaz minél több alkoholt tartalmaz egy termék, annál magasabb a kalóriaértéke, és annál hizlalóbb.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a nagymértékű alkoholfogyasztás valóban hizlal, a kis mennyiségű borfogyasztás azonban lényegesen alacsonyabb kockázati tényező az elhízás szempontjából.

A mérsékelt alkoholfogyasztóknál 30 százalékkal  kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, éppen ezért a már elhízott embereknek sem kell tartózkodnia a mérséklet borfogyasztástól.

Továbbá 16-25 százalékkal kisebb a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, melynek következménye gyakran sztroke és szívkoszorúér betegség. A metabolikus szindróma egy olyan állapot, melyre a magas vérnyomás, koleszterin – és vércukorszint, valamint elhízás jellemző.

A testsúllyal összefüggő alkoholkutatást nehezíti, hogy azok, akik rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, gyakran dohányosok is, ami viszont éppen az elhízást csökkentő tényező.

A bor, különösen a vörösbor jótékony hatásai már régóta ismertek. A benne található növényi vegyület, mely a vörös szőlő héjából kerül az italba, az ún. rezveratrol nevű anyag egy erős antioxidáns hatású polifenol. A polifenoloknak ismert tulajdonsága, hogy védik sejtjeinket a káros oxidatív hatásoktól, így gátolva az öregedési folyamatot. Emellett rákellenes hatása is van.

A rezveratrol kedvezően hat a szív-és érrendszerre, mivel értágító hatású. Gátolja a vérrögképződést, ezáltal csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét. Hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A rezveratrol hatásait kutatók legújabb felfedezése, hogy ez a polifenol segít fenntartani a megfelelő izomtömeget és csontsűrűséget, valamint gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik.

 

 

Random Posts

 • Epilepsziás a gyermekem

  Hogyan zajlanak egy család mindennapjai, ha epilepsziás gyermek van a családban, mit tehetnek a szülők, hogyan diagnosztizálják a betegséget, mire […]

 • Mit tehetünk kötőhártya-gyulladás esetén?

  A kötőhártya nem más, mint egy vékony, fehér szövet, ami a szemgolyót, és a szemhéjak belső felszínét borítja. Gyulladását több […]

 • A fekete medvék számolási képességeiről árulkodik egy új tanulmány

  A fekete medvék (Ursus americanus) számolási képességeiről árulkodik egy új vizsgálat, amelyben először végeztek érintőképernyős számítógépes teszteket a nagytestű húsevők […]

 • Az indiai citromfű gyógyhatásai

  Az indiai citromfű (Cymbopogon citratus) széles körben használt gyógynövény a trópusi országokban, különösen Délkelet-Ázsiában. A növény illóolaját az aromaterápiában alkalmazzák. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.