Mire képes egy pohár bor?

Az alkoholfogyasztásról a köztudatban az a ’hiedelem’ él, hogy hizlal, ami igaz is, ha valaki túl sokszor néz a pohár fenekére. Aki viszont csak alkalmanként fogyaszt szeszes italt, annak egyáltalán nem kell súlygyarapodástól tartani. Sőt! Legújabb kutatások szerint napi egy pohár bor segíti a súlycsökkenést!

A spanyolországi Navarro Egyetem kutatói szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a borfogyasztás védelmet nyújt a túlsúly ellen. Felfedezésüket az Alkoholkutatás Nemzetközi Tudományos Fórumán tették közzé.

Tizenhat éven keresztül vizsgálták, hogy az alkoholfogyasztás és a testsúlycsökkenés között milyen összefüggés lelhető fel.

A hízásban persze a szeszesital fajtája is szerepet játszik, hiszen például egy pohár világos sörben kétszer annyi kalória van, mint ugyanannyi mennyiségű vörösborban. Az alkoholtartalom azért döntő tényező, mert 1 grammnyi alkohol energiatartalma 7,1 kcal, azaz minél több alkoholt tartalmaz egy termék, annál magasabb a kalóriaértéke, és annál hizlalóbb.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a nagymértékű alkoholfogyasztás valóban hizlal, a kis mennyiségű borfogyasztás azonban lényegesen alacsonyabb kockázati tényező az elhízás szempontjából.

A mérsékelt alkoholfogyasztóknál 30 százalékkal  kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, éppen ezért a már elhízott embereknek sem kell tartózkodnia a mérséklet borfogyasztástól.

Továbbá 16-25 százalékkal kisebb a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, melynek következménye gyakran sztroke és szívkoszorúér betegség. A metabolikus szindróma egy olyan állapot, melyre a magas vérnyomás, koleszterin – és vércukorszint, valamint elhízás jellemző.

A testsúllyal összefüggő alkoholkutatást nehezíti, hogy azok, akik rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, gyakran dohányosok is, ami viszont éppen az elhízást csökkentő tényező.

A bor, különösen a vörösbor jótékony hatásai már régóta ismertek. A benne található növényi vegyület, mely a vörös szőlő héjából kerül az italba, az ún. rezveratrol nevű anyag egy erős antioxidáns hatású polifenol. A polifenoloknak ismert tulajdonsága, hogy védik sejtjeinket a káros oxidatív hatásoktól, így gátolva az öregedési folyamatot. Emellett rákellenes hatása is van.

A rezveratrol kedvezően hat a szív-és érrendszerre, mivel értágító hatású. Gátolja a vérrögképződést, ezáltal csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét. Hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A rezveratrol hatásait kutatók legújabb felfedezése, hogy ez a polifenol segít fenntartani a megfelelő izomtömeget és csontsűrűséget, valamint gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik.

 

 

Random Posts

 • Indul a tiszavirágzás

  Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a […]

 • Minden napra egy alma!

  ’Minden napra egy alma, és a doktor alma!’- ahogy Terence Hill is mondja egyik filmjében, miközben nekilát ennek a remek […]

 • Vin Diesel nem bízik a rendezőkben

  A 44 éves színész-akciósztár sosem bízik igazán a rendezőkben. Már hétéves kora óta jár meghallgatásokra, és sosem értette, hogy ez […]

 • Újabb tigrisrezervátumot hoztak létre Indiában

  Újabb tigrisrezervátumot hoztak létre Indiában, egy természetvédelmi övezetben az ország déli részén fekvő Tamilnádu szövetségi államban. A Száthjamangalám rezervátum mintegy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.