Steven Seagal, a jó ügyek harcosa

A 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb akciósztárja volt, emellett ismert blues énekes és környezetvédő, aki teljes meggyőződéssel harcol nem csak filmjeiben, hanem a való életben is az igazság oldalán. Mit gondol a mai akciófilmekről, az igazságról és a környezetvédelemről?

 Steven Seagal már fiatalon érdeklődött a harcművészetek iránt, ez vezette őt az Egyesült Államokból Japánba, ahol a harcművészetek tanulása mellett, ő maga is tanított, angol nyelvet. Mint Aikido mester tért haza az Államokba, ahol 1983-ban Sean Connery ’Soha ne mondd, hogy soha’ című James Bond filméjben mint harcművészeti koordinátor kapott állást. Connery miközben Seagallal edzett még egy sérülést is beszerzett: eltörte a csuklóját.

A film után egy ügynök, Michael Ovitz segítségével Seagal filmes karrierje is beindult. Első jelentős filmje az 1988-as ’Nico’ volt, amit számos emlékezetes produkció követett, úgy mint ’Ölve vagy halva’, ’Törvényre törve’, az 1992-es ’Úszó erőd’, a ’Lángoló jég’ , 2001-ben a ’Sebhelyek’.

Seagal a zenei pályáját sem hanyagolta el. 2005-ben kiadta blues albumát, a ’Dalok a kristálybarlangból’ címmel, ezt 2006-ban egy újabb album követte.

Filmjeiben mindig az igazság oldalán küzd, és arra is talált magyarázatot, hogy az emberek miért szeretik az ilyen típusú filmeket. Véleménye szerint a közönség a való életben nem mindig azt tapasztalja, hogy a rosszfiúk megbűnhődnek. Sokszor a törvény túlzottan is védi őket, de az akciófilmek, ahol mindenki elnyeri méltó büntetését és a főhős igazságot szolgáltat, kielégítik a nézők igazságérzetét.

A mai akciófilmekkel nem igazán elégedett. Akár több száz milliós költségvetést sem sajnálnak a filmkészítők, a filmek pedig teli vannak különleges effektusokkal, ahogy mondja, szinte már rajzfilmszerűek. Úgy véli, hogy sokan szeretik ezeket a filmeket, de ő jobban kedveli azokat, ahol valóságos dolgok történnek valódi hősökkel.

Márpedig ő pontosan ilyen valódi hősöket formált meg filmjeiben. Azt mondja, ahhoz, hogy valaki hitelesen tudjon egy ilyen karaktert eljátszani, az kell, hogy teljes lényével átérezze, mit jelent kockáztatni az életét vagy akár feláldozni magát azért, hogy másokon segítsen.

 Sok rajongója úgy azonosítja őt, mint a folyton harcoló hőst, valójában nem egy agresszív személyiség, és csak akkor folyamodik erőszakhoz, ha végképp nincs más választása.

 A negatív szerep végül őt is utolérte, 2010-ben a ’Machete’ című filmben Robert de Niro-val, Jessica Albával és Danny Trejoval játszott, és ő testesítette meg a film rosszfiúját.

 Életének szerves része a környezetvédelem, sok ezzel összefüggő jótékonysági munkában vesz részt. Őszintén úgy érzi, hogy a ’Lángoló jég’ és a ’Tűz a mélyben’ című filmjei az első legjelentősebb hatású környezetvédelmi témájú filmek voltak, és még most is képesek megszólítani azokat, akiket érdekel a Föld sorsa.

Különösen a ’Lángoló jég’ ölel fel olyan kérdéseket, amivel nagyon is szembe kell néznünk manapság, kezdve a globális felmelegedéstől az összes megrendítő problémáig, amivel tele van a világ.

Nem csak a természetben szereti a sokszínűséget, ő maga is így érzi jó magát, hogy ilyen sok mindennel foglalkozik. Ma, 59 évesen is ezt teszi, és addig, míg van ereje hozzá, ezen az úton fog haladni.

Random Posts

 • A pumák segítenek megmenteni a kondorkeselyűket

  Ritka madarak túlélését biztosítják zsákmányuk maradéka által a pumák. Amerikai kutatók kiderítették, hogy a nagymacskák Patagóniában 100 négyzetkilométerenként mintegy 230 […]

 • A globális felmelegedés miatt kizöldültek az európai hegycsúcsok

  Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest – mutatta ki 11 […]

 • A szelén számos betegségünkkel összefügg

  A szelén nélkülözhetetlen egészségünk fenntartásához, bár csak kis mennyiségben van rá szükségünk. Ez az ásványi anyag fontos antioxidáns enzimek, az […]

 • Nyugtat, gyulladáscsökkentő és ápolja a bőrt: a kamillaolaj

  A fészekvirágzatú növénycsaládba tartozó kamilla (Matricaria chamomilla), egy igen jól ismert gyógynövény, szárított virágainak mindig helye volt és ma is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.