Szülés utáni depresszió

Egy gyermek születése mindig nagy örömet és boldogságot jelent egy család számára. Mégis a kismamák 30 %-a depresszióba esik a kicsi érkezése után. Sok édesanya annak ellenére, hogy érzi, valami nincs rendben, figyelmen kívül hagyja, és nem törődik a problémával.

 A nők gyakran nem veszik észre, hogy lelkileg szenvednek. Csak azt érzik, hogy izgatottak, fáradtak, rosszul alszanak, gyakran felébrednek éjjel, levertek, de nem tudják, hogy mi a probléma igazi oka, és nem is tudják elmagyarázni, mi bántja őket.

 Egy jellegzetes példa: 28 éves anyuka, aki már jó előre eltervezte gyermeke érkezését. A szülés után azonban úgy érezte, még nem készült fel az anya szerepre. Olyan gondolatok fordultak meg a fejében, hogy a gyermek egész életének a része lesz, gondoskodni kell róla, és sok mindenben hátráltatni fogja a karrierjében. Mikor egyedül volt, legszívesebben sírt volna, és akkor is, ha a baba sírt.

 Sokan bűntudatot éreznek az ilyen gondolatok miatt, és inkább magukban tartják a problémát, mert szégyellnek segítséget kérni. A gyermek miatt úgy érzik, már nincs idejük önmagukra.

Valójában csak arra lenne szükségük a kismamáknak, hogy legyen egy erős támaszuk, valaki, aki a vállukra teszi a kezét, és azt mondja: „Mindent jól csinálsz, és jó anya vagy.”

 A férfiak általában nem látják párjuk szorongását, de a legtöbben azt mondják, hogy ha tudtak volna a problémáról, hogy mi zajlik kedvesük lelkében, akkor jobban támogatták volna őt.

 A szülés utáni depresszió bármikor előfordulhat a szülést követő egy éven belül. A tünetek röviddel a szülés után is megjelenhetnek, ami a nők 80 %-nál elő is fordul, de csak néhány hétig tart. Ezt sokan a hormonális változásokkal hozzák összefüggésbe.

Ha ennél hosszabb ideig tart a levertség, akkor beszélhetünk igazán szülés utáni depresszióról.

Az esetek 1 százalékában ez akár olyan súlyos lehet, hogy a kismama teljesen elveszti kapcsolatát önmagával és a külvilággal, és előfordulhat, hogy a szülés utáni pszichózis állapotában kioltja gyermekük életét, de szerencsére ezek nagyon extrém helyzetek.

Azoknál a nőknél, akik általában is szorongóak, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a depresszió. Szintén gyakoribb az előfordulása a ’maximalista’ típusú nőknél, és akkor is, ha nincs egy szerető társ az anyuka életében.

Ha valaki támogatást nyújt, és segít megérteni, hogy mi okozza a problémát, akkor a kismama magától is képes továbblépni, és nincs szükség sem gyógyszere, sem terápiára.

 Forrás: health-e.org

Random Posts

 • Hogyan vigyázzunk csontjaink egészségére terhesség idején?

  A terhesség és a szoptatás változásokat idéz elő a kismama szervezetében, és meg is terheli azt. A csontok egészségére való […]

 • Szoptatott gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás

  Köztudomású, hogy az anyatej ellenanyagai sokfajta fertőzéstől védik a csecsemőt. A Tel-Avivi Egyetem Aviva Mimouni-Bloch vezette kutatócsoportja kimutatta, hogy a […]

 • CharlizeTheron szívén viseli szülőföldje sorsát

  A dél-afrikai születésű Oscar-díjas színésznő élvezi Hollywood minden csillogását, ennek ellenére nem felejtette el, honnan jött. Tisztában van azzal, hogy […]

 • Képesek a kutyák az empátiára?

  Azoknak a kutyagazdiknak, akik nagy szeretetben élnek kedvencükkel, teljesen egyértelmű a válasz erre a kérdésre. Hogyne lennének empatikusak, mikor rendíthetetlenül […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.