Az ugrálás az erős csontok titka

Minél többet ugrál gyermekünk, annál erősebb csontozatra tehet szert, és ezt a sűrűbb csontállományt a későbbiekben is megtartja, ami hasznos lehet az időskori csontritkulás megelőzésének szempontjából is.

 Az Oregon State University évekkel ezelőtt vizsgálta a pubertás előtt lévő iskolás gyerekeknél, hogy a rendszeres testmozgás milyen hatással van a gyerekek csontozatára.

A kutatásban résztvevő gyerekek két csoportra lettek osztva: az egyik csoport a hagyományos iskolai tornaórákon vett részt, a másik csoportban lévők speciális gyakorlatot végeztek. Hetente három alkalommal egy 60 centiméter magasságú dobozról kellett egymás után százszor leugorniuk.

 Ezt a programot a gyerekek egy iskolai éven át végezték, körülbelül hét hónapon keresztül. Közvetlenül utána még nem is volt kimutatható olyan nagy hatás, mint évekkel később.

Nyolc év elteltével megvizsgálták a résztvevők csontsűrűségét, és azt tapasztalták, hogy az „ugrálós” csoportban lévő gyerekek csontállománya 2-4 %-kal volt sűrűbb.

 Ezeket a gyakorlatokat mindössze hét hónapon át végezték, de amennyiben éveken keresztül végez egy gyermek ilyen csontot terhelő mozdulatsort, az tovább erősítheti a csontokat, és az elért eredmények hosszú éveken át, az egész életre kihatással megszilárdulnak.

A csontritkulás alattomos betegség, teljesen tünetmentesen alakulhat ki. A kalcium 40 éves kor után fokozottan ürül ki a szervezetből, bár ez nem jelenti azt, hogy ez mindenkinél csontritkulást eredményez. A genetikának, az egészséges, kalciumban gazdag táplálkozásnak, és a rendszeres testmozgásnak is nagy szerepe van a megelőzés szempontjából.

A csontsűrűséget olyan gyakorlatokkal lehet növelni, melyek során a csontokat fokozott terhelés éri, jót tesz a futás, ugrálás, lépcsőzés, tánc, teniszezés, gyors ütemű séta. A biciklizés és az úszás nagyon hasznosak, de ebből a szempontból nem érhetünk el velük eredményt.

Ha gyermekünk rendszeresen végez csontot terhelő gyakorlatokat, sokat fut és ugrál, nagyon jól megalapozhatja az erős csontrendszer kialakulását, és sokkal kisebb lesz az esélye felnőttkorában a csontritkulás kialakulására..

Forrás: NIAMS – National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases

 

Kapcsolódó cikkek:

A kalciumhiány veszélyei

A menopauza előtt depresszió súlyosbítja a csontritkulást

Random Posts

 • Mit tegyünk, ha árva kiscicát veszünk magunkhoz?

  Szerencsére nagyon sok cicának van biztonságos, szerető otthona, de még így is rengetegen élnek az utcán, mostoha körülmények között. Ezeknek […]

 • A legegyszerűbb házi kenyér

  70 dkg lisztet, egy zacskó instant élesztőt, és egy kávéskanál sót összekeverünk. Annyi langyos vizet engedünk hozzá, hogy lágy tésztát […]

 • Figyeljünk oda az ásványianyag-tartalomra, ha palackozott vizet vásárolunk!

  Minthogy sokan tartanak attól, hogy a csapvíz fogyasztásával káros anyagok juthatnak szervezetükbe, inkább a palackozott ásványvizet választják. Ennek következtében az […]

 • A Fehér Ház új négylábú lakója

  2013. augusztus 19-én hivatalosan is bejelentették, hogy a Fehér Házba új lakó érkezik. Az Obama család legújabb tagja nem más, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.