Meglepő a tőkehal immunrendszere

A tőkehal genetikai állományának feltérképezésével norvég kutatók rájöttek, hogy a faj immunrendszere jelentősen eltér a többi halétól, és az emlősökétől is. A felfedezés akár a humán gyógyászatban is áttörést jelenthet.

    Mostanáig a kutatók úgy vélték, hogy minden magasabb rendű állat – a halakat is beleértve – immunrendszere azonos, az emberrel közös alapokon nyugszik. Úgy tűnik azonban, hogy a tőkehalnál hiányzik az immunrendszernek az a része, amely normál esetben szembeszáll a baktériumok és élősködők okozta fertőzésekkel. 

    Ennek alapján a tőkehalnak meg kellett volna semmisülnie, ám ehhez képest a faj igen sikeres, és széles körűen elterjedt az északi tengerekben – fogalmazott a kutatást vezető Kjetill S. Jakobsen, az Oslói Egyetem professzora a ScienceDaily című tudományos hírportál szerint.

    A részletesen a Nature című folyóiratban ismertetett kutatás során más norvég egyetemekkel és nemzetközi kutatóintézetekkel is együttműködtek.
Az egyik hiányzó gén az MHC II, amely az ellenséges mikroorganizmusok felderítéséért és az immunválasz kiváltásáért felelős. A tőkehalnak ehelyett egy másik génből, az MHC I-ből van több. Az immunrendszer más részei is eltérnek a szokványostól.

    A tőkehal egyedülálló immunrendszere új távlatokat nyit az ember immunrendszerét illetően is – fejtette ki a professzor. – A felfedezés akár az autoimmun betegségek, például a pszoriázis, az asztma és más allergiák leküzdésében is segíthet.

    A tőkehal géntérképezésével az egyes példányok közti genetikai eltéréseket is képesek mostantól megállapítani a kutatók, ezáltal pedig újabb információkat nyerni a növekedési ütemet, az ivarérést és oxigénfelvételt illetően. Ezek az információk pedig az akvakultúrák és a halászati ipar javára is válnak majd.

Forrás: MTI

A fenti képen az atlanti tőkehal látható, fotó Hans-Peter Fjeld, Norvégia

Kapcsolódó cikkek:

Psoriasis lehetséges kezelési módjai

Random Posts

 • Ez a legfenyegetőbb táplálkozási probléma a világon

  Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint. A világ tápláltsági állapotáról […]

 • Hogyan gondoskodjunk a kóbor cicákról a hideg időben?

  Nagyon sok gazdátlan cica él az utcákon, s bár a cicabarátok sokat befogadnak közülük, még mindig bőven maradnak olyanok, akiknek […]

 • Gyógyító gombák

  A gombák széles körben fogyasztott, kedvelt élelmiszerek, és ma már nem csak azért népszerűek, mert finomak és táplálóak, hanem mert […]

 • Itassuk a madarakat!

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kér mindenkit, hogy a nagy kánikulára való tekintettel segítsenek a madaraknak is átvészelni […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.