Meglepő a tőkehal immunrendszere

A tőkehal genetikai állományának feltérképezésével norvég kutatók rájöttek, hogy a faj immunrendszere jelentősen eltér a többi halétól, és az emlősökétől is. A felfedezés akár a humán gyógyászatban is áttörést jelenthet.

    Mostanáig a kutatók úgy vélték, hogy minden magasabb rendű állat – a halakat is beleértve – immunrendszere azonos, az emberrel közös alapokon nyugszik. Úgy tűnik azonban, hogy a tőkehalnál hiányzik az immunrendszernek az a része, amely normál esetben szembeszáll a baktériumok és élősködők okozta fertőzésekkel. 

    Ennek alapján a tőkehalnak meg kellett volna semmisülnie, ám ehhez képest a faj igen sikeres, és széles körűen elterjedt az északi tengerekben – fogalmazott a kutatást vezető Kjetill S. Jakobsen, az Oslói Egyetem professzora a ScienceDaily című tudományos hírportál szerint.

    A részletesen a Nature című folyóiratban ismertetett kutatás során más norvég egyetemekkel és nemzetközi kutatóintézetekkel is együttműködtek.
Az egyik hiányzó gén az MHC II, amely az ellenséges mikroorganizmusok felderítéséért és az immunválasz kiváltásáért felelős. A tőkehalnak ehelyett egy másik génből, az MHC I-ből van több. Az immunrendszer más részei is eltérnek a szokványostól.

    A tőkehal egyedülálló immunrendszere új távlatokat nyit az ember immunrendszerét illetően is – fejtette ki a professzor. – A felfedezés akár az autoimmun betegségek, például a pszoriázis, az asztma és más allergiák leküzdésében is segíthet.

    A tőkehal géntérképezésével az egyes példányok közti genetikai eltéréseket is képesek mostantól megállapítani a kutatók, ezáltal pedig újabb információkat nyerni a növekedési ütemet, az ivarérést és oxigénfelvételt illetően. Ezek az információk pedig az akvakultúrák és a halászati ipar javára is válnak majd.

Forrás: MTI

A fenti képen az atlanti tőkehal látható, fotó Hans-Peter Fjeld, Norvégia

Kapcsolódó cikkek:

Psoriasis lehetséges kezelési módjai

Random Posts

 • A bolha- és kullancsirtók biztonságos használata

  A kedvencünk vérére pályázó bolhákat és kullancsokat kegyetlenül irtanunk kell, hiszen a kellemetlen viszketésen túl ezek a vérszívók többféle betegséget […]

 • Mennyire egészséges és gazdaságos az otthonunk?

  Október éppen megfelelő időpont arra, hogy felülvizsgáljuk otthonunk hatékonyságát energiamegtakarítás szempontjából. Pár egyszerű lépés elég ahhoz, hogy a hely, ahol […]

 • 5 szívbarát tipp a menopauza közeledtével

  A nők általában 45-55 éves kor környékén lépnek a menopauza időszakába. A menopauza idején fokozottabban megnő a szívbetegségek kialakulásának kockázata, […]

 • Legalizálnák a tülökkereskedelmet

  Egy dél-afrikai tanulmány javaslata alapján legalizálni kellene az orrszarvú-tülök kereskedelmet, melyet jelenleg egy nemzetközi szerződés tilt meg. A legalizálást számos […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.