Az állatok északabbra menekülnek a melegedés elől

A globális felmelegedés az egész élővilágra hatással van, az állat-és növényvilág egyaránt igyekszik kitérni a kedvezőtlen környezeti hatások elől. A hűvösebb vidékek felé való elmozdulás már negyven éve megfigyelhető, és valószínűleg századunk végéig folytatódni is fog.

A ’Science’ tudományos folyóiratban megjelent University of York tanulmányában 2000 állat- és növényfajt vizsgáltak meg a vándorlás szempontjából. Az eredmények egyértelműen kimutatják, hogy a fajok tíz év alatt 18 kilométert haladnak észak felé, naponta ez csaknem 5 métert jelent, azaz óránként 20 centimétert mozdulnak el. Ez háromszor gyorsabb ahhoz képest, mint amit korábban előre megjósoltak.

 Függőleges mozgás is megfigyelhető, ami kétszer nagyobb mértékű, mint ahogy várni lehetett, 10 év alatt 12 méterrel költöztek magasabb tengerszint-feletti magasságba a megfigyelt fajok.

 Nagy-Britanniában két lepkefajt emeltek ki példaként, a c-betűs lepke, amely 220 kilométert haladt északabbra két évtized leforgása alatt, a közönséges ökörszemlepke pedig 150 méterrel magasabbra költözött.

A kis kócsag is feltűnt már Közép- és Észak Angliában is, holott korábban ezeken a területeken nem fordult elő.

Kis kócsag /Fotó: D.Gordon E. Robertson/

A tanulmány egy észak-amerikai kis rágcsálót is megemlít, a pikát (amerikai pocoknyúl), mely 500 méterrel tette feljebb a „székhelyét” a Yosemite Nemzeti Parkban.

Amerikai pocoknyúl - pika /Fotó: Justin Johnsen/

 A fajok elterjedési területének változása természetesen nem új jelenség, a földtörténet során számtalanszor bekövetkezett. A jégkorszakok idején a jég délebbre húzódásakor az állatok is délebbre mozdultak, hogy kitérjenek a hideg és a táplálékhiány elől, a melegedéskor pedig éppen ellenkezőleg, északabbra vonultak.

A nagy különbség, hogy korábban az éghajlati változások tízezer év alatt mentek végbe, ma viszont ugyanez negyven év alatt történik.

Bár az élővilág nagy része, amint ez a tanulmányból is kiderül, gyorsan tud reagálni a változó körülményekre, sajnos ez nem minden fajra jellemző.

Nagy részük valószínűleg többé-kevésbé sikeresen tudna alkalmazkodni a melegedéshez, ha mindegyiküknek módjában állna az elvándorlás, és találna az életfeltételeinek megfelelő élőhelyet.

Azonban az emberi terjeszkedés, a nagyvárosok, vagy egy természetes földrajzi akadály (tenger, hegylánc) sokuknak útját állja, és leküzdhetetlen akadályt jelent számukra.

Ezek az állatfajok vagy örökre eltűnnek, vagy drasztikusan csökkeni fog az egyedszámuk.

Nagy-Britanniában ilyen veszélyeztetett fajok a havasi nyúl, a hósármány és az aranylile.

 A melegedés különösen érzékenyen érinti a már amúgy is száraz területek élővilágát. A füves szavannák elsivatagosodása következtében először a növényevők halhatnak ki, őket pedig a ragadozók eltűnése fogja követni.

 Az elvándorló fajok sincsenek könnyű helyzetben. Hiszen az új elterjedési területükön már élnek más állatfajok, akikkel versengésbe kényszerülnek majd a korlátozott mennyiségű táplálékért.

A fajok terjeszkedésének ezeken kívül gátat szabhat saját tűrőképességük határa, a tápnövény-specialista állatoknál a tápnövényük előfordulásának határa. Bizonyos állatok, melyek például erdős területen élnek, egyszerűen egy füves síkság látványa olyan riasztó lehet, hogy akadályt jelent az elvándorlás szempontjából.

A fenti képen a c-betűs lepke látható, fotó: Quartl

Random Posts

 • Csökkentsük koleszterinszintünket és testsúlyunkat Pu-erh teával!

  A Pu-erh tea Kína Yunnan tartományából származik. Készítésének legfontosabb része az erjesztési folyamat, melyben kulcsfontosságú szerephez jutnak mikroorganizmusok, melyeknek nagy […]

 • Legyünk szebbek és karcsúbbak grépfrút illóolajjal!

  A grépfrút illóolajat a szubtrópusi elterjedésű Citrus x paradisi nevű fa keserű ízű gyümölcsének a héjából sajtolással nyerik. A szobában […]

 • A szelén számos betegségünkkel összefügg

  A szelén nélkülözhetetlen egészségünk fenntartásához, bár csak kis mennyiségben van rá szükségünk. Ez az ásványi anyag fontos antioxidáns enzimek, az […]

 • Töredeznek az Alpok csúcsai

  Egyre gyakrabban válnak majd le sziklák az Alpok vonulatainak csúcsairól – vélik francia kutatók annak kapcsán, hogy szeptember második hét […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.