A koffein csökkenti a bőrrák kockázatát

A kávéban és a teában lévő koffeinről számos olyan tanulmány látott már napvilágot, melyben a negatív hatásairól számoltak be: szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást, szapora szívverést okoz, és még sorolhatnánk. A bőrrákkal összefüggésben kutatva viszont nagyon is pozitív hatására derült fény.

 Az American Association for Critical Illness, kritikus betegségeket vizsgáló amerikai társaság szerint a koffein, így a kávé is, belsőleg és külsőleg, a bőrön használva egyaránt segíti megelőzni az UV-fény okozta bőrrák kialakulását.

A koffein ugyanis molekuláris szinten véd a rákos megbetegedések ellen, úgy hogy gátolja bizonyos enzimek, az ATR fehérjék működését a bőrben.

 Kísérletekben a közvetlenül bőrön alkalmazott koffein megakadályozza az UV-fény káros hatásait.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a koffein fogyasztás belsőleg csökkenti az esélyét a rákos sejtek kialakulásának, és csökkenti a nem-melanómás eredetű bőrrák kockázatát.

Egy új tanulmányban már nem is a koffein hatását vizsgálták, hanem a genetikailag módosított ATR fehérje hatását.

Az eredmény, hogy a tumor jóval lassabban fejlődik, 69 %-kal kevesebb a daganatok aránya, és négyszer kevesebb a burjánzó tumorok száma.

A nem-melanómás bőrrák száma növekvő tendenciát mutat, kapcsolatban áll a vékony ózonréteggel, a klímaváltozással, a nem megfelelő napozással és a szoláriumozással is.

Az UV-fénysugárzásnak karcinogén és mutagén hatása van, melynek következménye a DNS károsodás.

A koffein rákellenes hatásai már évek óta tanulmányozva vannak, és ismeretesek (1986. Jacobsen, 2000. Hakim, 2007. Abel, Rees)

 Forrás: PRLog.Org

Kapcsolódó cikkek:

Előzzük meg a bőrrákot!

A dinnye megvéd a bőrráktól!

Zöld teával a melanóma ellen

Random Posts

 • Kihalnak a “hippi” csimpánzok?

  Közép-Afrikában, mélyen a Kongó-medence esőerdeiben él egy olyan állat, melyről a legtöbb ember még nem is hallott. Úgy néz ki, […]

 • Ha szenved a gyomorsavtól, ezeket a ételeket kerülje!

  A világon több millió ember életét keseríti meg a gyomorsav-túltengés, a gyomorégés. A legtöbben persze már kitapasztalták, milyen ételeket kell […]

 • Bao Bao Kínába megy

  Bao Bao, a washingtoni állatkert óriás pandamedvéje 2017.február 21-én elindult Kínába.  A három és fél éves mackó az amerikai főváros […]

 • Új afrikai krokodilfajt azonosítottak tudósok

  A súlyosan veszélyeztetett páncélos krokodil tanulmányozása közben meglepő felfedezést tettek amerikai tudósok: a hüllőről eddig úgy vélték, hogy egyetlen faj, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.