A koffein csökkenti a bőrrák kockázatát

A kávéban és a teában lévő koffeinről számos olyan tanulmány látott már napvilágot, melyben a negatív hatásairól számoltak be: szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást, szapora szívverést okoz, és még sorolhatnánk. A bőrrákkal összefüggésben kutatva viszont nagyon is pozitív hatására derült fény.

 Az American Association for Critical Illness, kritikus betegségeket vizsgáló amerikai társaság szerint a koffein, így a kávé is, belsőleg és külsőleg, a bőrön használva egyaránt segíti megelőzni az UV-fény okozta bőrrák kialakulását.

A koffein ugyanis molekuláris szinten véd a rákos megbetegedések ellen, úgy hogy gátolja bizonyos enzimek, az ATR fehérjék működését a bőrben.

 Kísérletekben a közvetlenül bőrön alkalmazott koffein megakadályozza az UV-fény káros hatásait.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a koffein fogyasztás belsőleg csökkenti az esélyét a rákos sejtek kialakulásának, és csökkenti a nem-melanómás eredetű bőrrák kockázatát.

Egy új tanulmányban már nem is a koffein hatását vizsgálták, hanem a genetikailag módosított ATR fehérje hatását.

Az eredmény, hogy a tumor jóval lassabban fejlődik, 69 %-kal kevesebb a daganatok aránya, és négyszer kevesebb a burjánzó tumorok száma.

A nem-melanómás bőrrák száma növekvő tendenciát mutat, kapcsolatban áll a vékony ózonréteggel, a klímaváltozással, a nem megfelelő napozással és a szoláriumozással is.

Az UV-fénysugárzásnak karcinogén és mutagén hatása van, melynek következménye a DNS károsodás.

A koffein rákellenes hatásai már évek óta tanulmányozva vannak, és ismeretesek (1986. Jacobsen, 2000. Hakim, 2007. Abel, Rees)

 Forrás: PRLog.Org

Kapcsolódó cikkek:

Előzzük meg a bőrrákot!

A dinnye megvéd a bőrráktól!

Zöld teával a melanóma ellen

Random Posts

 • A C-vitamin és a kalcium enyhíti a hőhullámokat

  A C-vitamin és a kalcium segíthetnek a menopauza idején a hőhullámok és az éjszakai izzadás csökkentésében. Számos kutatás vizsgálja a […]

 • Rekordalacsony a Kinneret-tó vízszintje Izraelben

  A mérések csaknem egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta még soha nem volt ennyire sekély a Kinneret-tó víze Izraelben a kivételesen […]

 • A klímaváltozás nyertesei: az Adélie-pingvinek

  Bár az állatfajok többségét komolyan veszélyezteti a felmelegedés, úgy tűnik, az Antarktisz partvidékén és környező szigetein költő Adélie-pingvinek számára nem […]

 • Miért érdemes az eperfa gyümölcsét fogyasztanunk?

  Az eperfa (Morus sp.) az eperfafélék családjába való. Sokan helytelenül szederfaként ismerik, mert termése valóban a szederhez hasonló, de utóbbi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.