A rosacea oka az immunrendszer hibájában keresendő

A rosacea nevű krónikus betegséggel a világon nagyon sokan kénytelenek együtt élni, csak az Egyesült Államokban 14 millió ember szenved tőle. Amerikai kutatók szerint az immunrendszer egyik alapvető eleme kritikus szerepet játszik a bőrbetegség kialakulásában.

A rosaceae egy gyulladásos bőrbetegség, melynek jellegzetes tünetei a bőrpír és az arcon látható apró erek, de gyakran ezekhez a problémákhoz társulnak rózsaszín dudorok és gennyes dudorok is a bőrön. Sokan égő érzést és az arc duzzanatát is megtapasztalják. A leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő.

 Egy eddig még szilárdan nem bizonyított elmélet szerint a rosaceát ugyanazok a baktériumok okozzák, melyek a pattanások kialakulásáért is felelősek.

A San Diego-i University of California kutatócsoportja viszont egy másik okot fedezett fel, miszerint az immunrendszer egyik hibája okozhatja a betegséget.

 Biopsziás bőrvizsgálat során felfedezték, hogy a rosaceában szenvedő bőrben magas a katelicidin nevű fehérje mennyisége, melyeknek eredetileg az a funkciója, hogy megvédje a  bőrt a baktériumoktól és a gyulladásoktól.

Az is megfigyelhető volt, hogy a szaruréteg tryptic nevű enzimje is emelkedett mennyiségben van jelen. Ez az enzim felelős azért, hogy a katelicidint inaktív formából aktívvá alakítsa.

 A kutatók kísérleteikben bizonyították, hogy amennyiben a katelicidin génjét törölték, a rosaceás tünetek nem jelentkeztek

 A gyógykezelésben tehát hatásosak a katelicidint gátló gyógyszerek illetve a tryptic enzimet gátló antibiotikumok szedése, valamint az immunrendszer erősítése is. 

Forrás: NIAMS – National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.