Iskolafóbia: segítsünk leküzdeni!

Újra itt a szeptember, becsengettek az iskolába a gyerekeknek. Sokan közülük izgatottak ilyenkor, örülnek, hogy viszontláthatják barátaikat, de némelyiküknél az izgatottság félelemmel és szorongással társul. Az idegesség több mindenből fakadhat. A gyermek tart attól, hogy mi vár rá az új tanévben, fél a kudarcoktól, agresszív osztálytársaitól, vagy egyszerűen fél távol lenni a szüleitől. Különösen feszült lehet, ha új iskolába kell járnia, például a család költözése miatt, és az új környezete, a beilleszkedés nehézségei rettentik el az iskolától.

A félelem nem mindig kerül azonnal a felszínre, sokáig lappangva meghúzódhat a lelkükben, és emészti őket. Legszívesebben nem is mennének iskolába. A lelki bajokhoz sokszor testi panaszok is társulnak, hasmenés, hasfájás, fejfájás.

A szülőnek óriási szerepe van abban, hogy segítsen gyermekének leküzdeni az iskolafóbiát szerető támogatással és párbeszéddel.

 Már az iskolakezdést is stresszmentessé kell tenni. A szülők sokszor esnek abba a hibába, hogy ők maguk is izgatottá válnak az iskolakezdéstől – és most nem az anyagi kiadásokra kell gondolni. Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak az új tanévnek, tele vannak várakozással, hogy gyermekük hogyan teljesít majd az iskolában. Ez csak fokozza a gyermek szorongását. A leghelyesebb, ha az iskolakezdést a mindennapi élet rutinjának részeként fogjuk fel, és neki is azt kell mondanunk, hogy így gondoljon a suliba járásról. Emiatt kár lenne szomorkodnia. Magyarázzuk el neki, hogy ez egy olyan probléma, amit önmaga is képes legyőzni, hiszen mindenkinek egyedül kell megbirkóznia a félelmeivel.

 Sokat segíthetünk azzal, ha aktív részesei vagyunk a gyermek életének. Mindent beszéljünk meg vele, osszuk meg a mindennapok örömeit, feladatait. Mondjuk el, hogy jó dolgok az iskolában is várnak rá. Éreztessük, és mondjuk is neki, hogy szeretjük, támogatjuk, és akkor vagyunk elégedettek, ha ő bátran viselkedik. Teremtsünk kellemes otthoni légkört, és érjük el, hogy úgy induljon reggelente iskolába, hogy nem érzi idegesnek magát.

 Ha egy gyermek segítségünk ellenére mégsem tudja legyőzni félelmeit, akkor a tanárához és az iskolapszichológushoz kell fordulnunk, hogy közösen megtaláljuk a probléma gyökerét, és segítsenek a gyermeknek megbirkózni ezzel.

Ne felejtsük el, hogy az iskolafóbia nem azonos a csavargással, mikor egy gyerek nem azért nem megy iskolába, mert az félelemmel tölti el, hanem mert egyszerűen a „saját programja” izgalmasabb számára.

Forrás:  PRLog.Org

 

Random Posts

 • Terhesség és növekedés idején még fontosabb a kellő folsav-bevitel

  A folát, más néven B9-vitamin, a B-vitamin csoportba tartozik,  mely természetes módon megtalálható ételeinkben. Szintetikus formája a folsav, melyhez étrendkiegészítők […]

 • A kávé még akkor is hat, ha nincs benne koffein?

  Sokan egy csésze kávétól ébredünk fel reggelente, legalábbis ezt feltételezzük, pedig egy tanulmány szerint ez inkább az elvárásunkon. Ez olyan […]

 • A gólyatöcs lesz a 2019-es év madara

  Az internetes közönség szavazatai alapján a gólyatöcs lesz a 2019-es év madara, ezért a Magyar Madártani Egyesület (MME) kiemelten foglalkozik […]

 • A kutya ősének kiléte továbbra is rejtély marad

  Pontosan honnan származik az ember legjobb barátja? Ez továbbra is rejtély marad. Az évezredeken át tartó keresztezések ugyanis megnehezítik a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.