A delfinek egyre egyedibb vadásztechnikákat alkalmaznak

Ausztrália nyugati részén egyes delfinek szárnyas csigaházakból rázzák ki maguknak a halat, és úgy tűnik, hogy az általuk alkalmazott trükk terjedőben van. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy vajon tudatos eszközhasználatról van-e szó.

    A perth-i Murdoch Egyetem kutatói 2007-ben fényképezték le először az említett viselkedést. A fényképek tanulmányozásával derült csak ki, hogy a delfinek azért rázzák a csigaházat, hogy szájukba essen a benne rejtőző hal.

    Ezt követően átvizsgálták a Cápa-öböl keleti részének delfinjeiről rögzített, csaknem 30 éves adatsort. Huszonegy éven belül mintegy fél tucatszor dokumentálták a “csigarázást”. Saját megfigyeléseik során ugyanakkor a kutatók legalább hét alkalommal látták ugyanazt a trükköt alkalmazni három hónapon belül.

    Bár egyelőre még csak találgatni lehet, felettébb gyanús, hogy míg régebben 21 év kellett 6-7 megfigyeléshez, most három hónap is elegendő volt ugyanennyihez. Valószínűsíthető, hogy a viselkedés mind több állatra átragad.

    A Cápa-öböl delfinjei két másik egyedi vadásztechnikával is felhívták már magukra a figyelmet korábban. Az egyik, hogy rövid időre partra vetődnek, hogy megfogják az előzőleg kifelé terelt halat, a másik pedig, hogy kúpalakú szivacsdarabot helyeznek a fejükre álcázásképp, amikor a tengerfenéken keresnek táplálékot.

    Az utóbbi két viselkedésforma azonban “vertikálisan”, anyáról lányára adódik tovább. Az új, csigaházas módszerben az a furcsa, hogy valószínűleg “horizontálisan” is terjed. Erre egyrészt fokozódó gyakorisága utal, másrészt az, hogy az idén olyan egyedeknél is megfigyelték, amelyek “barátai” produkálták ugyanazt egy vagy két évvel korábban.

    Következő lépésként a kutatók arra szeretnének választ kapni, hogy előre tervezett, tudatos eszközhasználatról van-e szó, vagy csak találomra rázogatják meg a csigaházakat a delfinek. Ha például kihelyeznének egy sor lefelé néző csigaházat, a delfinek pedig másnapra megfordítanák azokat, hogy vonzó búvóhelyet jelentsenek a halak számára, az már elég bizonyíték lenne az előbbire.

Arra persze nem kell bizonyíték, hogy ezek az emlősök milyen intelligensek, hiszen már régóta tudjuk.

Forrás: MTI

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.