Csak egy boldog szülőnek lehet boldog gyermeke

Ausztráliában egyre terjedőben van egy új szemléletű gyermeknevelési módszer. A szülőknek elsősorban nem a gyereknevelés fortélyait tanítják, hanem azt, hogyan érezzék jól magukat, mert csak egy elégedett szülő tudja boldogságban felnevelni a gyermekét.

 A módszer kifejlesztője Mrs. Ronit Baras életmód tanácsadó, író és tanár, aki a szülőknek tartott óráin hívfa fel a résztvevők figyelmét arra, hogy figyeljenek oda jobban magukra. Baras szerint a szülők teljesen a gyermeknevelésre fókuszálnak, lefoglalja minden energiájukat, hogy megmondják a gyermeknek mit csináljon, és mit ne, mit szabad és mit nem, miközben nem törődnek önmagukkal.

Emellett teli vannak a napi gondokkal és a stresszel. A munkahelyi problémákra gondolnak, a házi munkára, aggódnak a számlák miatt, és azért is, hogy vajon képesek-e mindezzel megbirkózni.

 A gondok még súlyosabbak lehetnek ott, ahol a válás után az egyik fél egyedül marad a szülői teendőkkel, és hiányzó partnere helyét is ki kell töltenie. De az az otthon sem mentes a feszültségektől, ahol új házastárssal és annak gyermekével élünk együtt, mert párunk gyermekének nevelésével is meg kell „küzdeni”.

 A szülőknek meg kell tanulniuk boldognak lenni – vallja Baras. Ez az első lépés. Csak a boldog szülő tud boldog gyermeket nevelni. Hiszen a gyerek számára a szülők jelentik a modellt, a követendő példát, őket utánozzák először, és rajtuk keresztül tanulnak meg ők is boldogok lenni.

 Az ausztrál iskolák közül több már átvette a módszert, és a szülőkön kívül a tanároknak is tartanak kurzusokat. A részvevők egyetértenek abban, hogy ez segített nekik, hogy jobban megismerjék önmagukat, és a gyerekeket, és még az iskolai légkör is jobb lett.

 Az ausztrál módszer hazánkban sem ismeretlen, itthon is részt vehetünk különféle szülőknek tartott kurzusokon. Ha változtatni szeretnénk életünkön, mert érezzük, hogy valami nem a megfelelő mederben halad, de mi magunk nem tudjuk rá a megoldást, forduljunk életvezetési tanácsadóhoz.

Forrás: PRLog.Org

 • Miranda Richardsont lenyűgözik a teknősök

  Az angol színésznő akkor került közelebbi kapcsolatba a teknősökkel, mikor a hangját adta az álcserepes teknősök életéről szóló dokumentumfilmnek. Az […]

 • Rosszcsont kölykök

  Ki tud ellenállni az aranyos bájos kis kutyakölyköknek, még ha éktelenül sokat rosszalkodnak is? Az ember legszívesebben naphosszat csak kényeztetné […]

 • A valódi vámpírok

  A vámpírokról szóló történetek már a 19.század vége óta töretlen népszerűségnek örvendenek. Az éjszakának ezen vérszívó lényei a valóságban nem […]

 • Szívbetegségek megelőzésére és kezelésére: galagonya

  A galagonya a rózsafélék családjába tartozó tövises cserje vagy kis fa. Hazánkban a szárazabb erdőkben találkozhatunk vele. A Crataegus oxyacantha […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.