A kutya több, mint társaság

A kutyák sok örömet hoznak életünkbe. Már a jelenlétük is sokat segíthet a magányos embereknek, hiszen társaságot jelentenek, elfogadják az embert és szeretetet adnak. Egy amerikai tanulmány szerint az idős emberek életében nem csak a magányt oldják fel, jelenlétük pozitívan hat mind a fizikai mind a mentális egészségre.

 Amerikában a családok 39 százalékának van kutyája, ami azt jelenti, hogy 77,5 millió kutya él az otthonokban.

 Az American Geriatrics című újságban megjelent tanulmány bizonyította, hogy azok az idős emberek, akik egyedülállók és van háziállatuk, sokkal jobb fizikai és mentális egészségnek örvendenek, mint azok, akik mellett nem él egy szőrös négylábú.

 Mindez annak köszönhető, hogy a gazdik sokkal aktívabbak, jobban meg tudnak birkózni a stresszel, és az általános egészségi állapotuk is jobb. Ha mégis kórházi kezelésre szorulnak, rövidebb időt kell ott tölteniük.

Dr. Deborah Wells pszichológus (Queen’s Unicóversity, UK) is megerősíti, hogy több tucatnyi kutatási eredmény bizonyítja, hogy a kutyatulajdonosoknál kevésbé fordulnak elő a kisebb betegségek és a súlyosabb egészségügyi problémák.

 A ’Royal Society of Medicine’ újságban megjelent tanulmány is ezt támasztja alá. Kimutatták, hogy például az új gazdiknak, már egy hónappal azután, hogy a kutyus hozzájuk kerül, javul az általános egészségi állapotuk.

Bizonyított tények:

– a kutya jelenléte csökkenti a stresszt és a vérnyomást. Egy jelentés szerint, amikor a vizsgálatban résztvevőknek valamilyen stresszel járó feladatot kellett végrehajtani, kevésébé mutatták a a stressz jeleit, ha a kutyájuk is jelen volt. Hasonló eredményt akkor kaptak, ha egy jóbarát vagy a feleség volt a közelben.

– a kutyagazdik sokkal aktívabb életet élnek, többet mozognak, köszönhetően annak a ténynek, hogy a kutyának szüksége van a napi mozgásra, és ebből a gazdinak is ki kell vennie a részét.

– a társas érintkezésre is jó hatással vannak, segítenek összehozni az embereket. A kutyatulajdonosok nem szégyenlősek vagy visszahúzódók, ha egy másik kutyás ember közelít feléjük. A kerekesszékben ülők is azt tapasztalták, hogy ha kutyájuk velük van, a körülöttük lévő idegenek nyitottabbak feléjük.

– egy kutyával minden ember megtapasztalja, milyen a feltétel nélküli szeretet. Az emberek igénylik a törődést, a szeretetet, a megbecsülést, és nem szeretnek magányosak lenni. Egy kutya jelenlétében csökken a magány érzete.

Az állattartás ugyanakkor nagy felelősség, a gazdinak törődnie kell kedvencével, biztosítani az igényeit, etetni, gondoskodni róla, hiszen a kutya önmagát nem tudja ellátni. Ezért alaposan mérlegelni kell, mielőtt úgy döntünk, hogy magunkhoz veszünk egy állatot. A kapcsolat egy felelősségteljes gazdi mellett egy életre szól.

Jó hatással vannak ránk, de valójában ez kölcsönös, és ők is igénylik a szeretetünket. Ha elhagyjuk őket, az ő lelkükben is törést tudunk okozni.

Forrás: www.csa.us /Society of Certified Senior Advisors/

Random Posts

 • A kukorica élettani hatásai

  Mostanában sokat hallunk a génmódosított kukoricáról, miközben keveset tudunk a szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Szerencsére hazánkban a génmódosított kukoricák megsemmisítésre […]

 • Hogyan hozhatják magukat formába az urak?

  Tökéletesen fittnek és egészségesnek érzi magát? Vagy talán túlsúlyos, és szeretne izmosabb és energikusabb lenni, kevesebb testzsírral? Jó, ha erre […]

 • Hogyan képes megemészteni az óriáspanda a növényi táplálékot?

  Kínai tudósok megfejtették, hogy miért képes megemészteni az óriáspanda a növényi táplálékot: egyebek között cellulózbontó baktériumokra bukkantak az állatok szervezetében. […]

 • Milyen betegségek olvashatók ki körmünk állapotából?

  A köznapi ember keveset tud saját körmeiről. Legfeljebb a jó megjelenés egyik fokmérőjének tekintik, hogy rendben legyenek a körmeik, kézen […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.