Elszíneződött fogak

A kávé, a tea a nikotin, a vörösbor, a sötét színű élelmiszerek, és a mesterséges színezőanyagok a leggyakoribb okozói az elszíneződött fogaknak. Csakhogy az elszíneződést nem csak a napi étrendünk határozza meg, attól függetlenül is változik a „színárnyalat”.

 A fogak színe az elfogyasztott ételektől és italoktól függetlenül is változik. Gyerekkorban a fogak természetesen szépek és fehérek. De már a tejfogak kiesése után is bekövetkezik változás, és általában már egy árnyalattal sötétebb színű ’felnőtt’ fogak nőnek a helyükbe.

 Az idő múlásával a fogak maguktól is elszíneződnek. Az öregedéssel párhuzamosan a fogak ásványi szerkezete is megváltozik.

A fogzománcon parányi repedések és pórusok nyílnak, ezekbe hamar lerakódnak azok az anyagok, melyekkel fogaink érintkezésbe kerülnek. Nem színező hatású anyagoktól is elszíneződhetnek a fogaink, és a baktériumok is kiválthatják ezt a hatást.

A szájüregben természetes körülmények között jelen lévő baktériumok, melyek a tápanyagok lebontását segítik, a lebontási folyamat során maguk mögött hagyják a lepedéket, az ún. plakkokat.

Átmenetileg ez is okozhat elszíneződést, és ha nincsen időben eltávolítva, akkor tartós elváltozást okozhat.

Egyes antibiotikumok is kiválthatják a színváltozást, és hatásuk akár maradandó is lehet. Másik mellékhatása ezeknek a gyógyszereknek, hogy csökkentik a fogzománc csillogását.

A fogfehérítést lehet általánosan használt szerekkel kezelni, de ha igazán hatékony megoldást szeretnénk, akkor fogorvos segítségét kell igénybe venni, aki azt is figyelembe veszi, hogy mi okozza az elszíneződét, és ez alapján kezeli a fogakat.

Minél tovább halogatjuk a fehérítést, annál valószínűbb, hogy az elszíneződés és a foltok megmaradnak.

 Forrás:  PRLog.Org

 

 

 • Egyedül a kakadu képes “hangszerrel” zenélni az állatok közül

  Egyedül a kakadu képes hangszerrel zenélni az állatok közül: az ausztrál Queensland állam Cape York félszigetén élő, félénk pálmakakadu ágakkal […]

 • Új macskalakója van a Churchill-villának

  Egy volt kóbormacska, VI. Jock személyében új macskalakója van Winston Churchill legendás brit miniszterelnök múzeumként működő egykori lakóházának.     A chartwelli […]

 • Itt a jó idő! – Készítsük fel kedvenceinket a szezonra!

  A hosszúra nyúlt tél után végre itt a jó idő, amit kedvenceink legalább annyira élveznek, mint mi. A meleg időben […]

 • Igyunk vizet, aludjunk és fogyjunk!

  A karcsú női test nem csak a XXI. század szépségideálja, a férfiak többségének már régóta ez a hölgytípus tetszik a […]