Elszíneződött fogak

A kávé, a tea a nikotin, a vörösbor, a sötét színű élelmiszerek, és a mesterséges színezőanyagok a leggyakoribb okozói az elszíneződött fogaknak. Csakhogy az elszíneződést nem csak a napi étrendünk határozza meg, attól függetlenül is változik a „színárnyalat”.

 A fogak színe az elfogyasztott ételektől és italoktól függetlenül is változik. Gyerekkorban a fogak természetesen szépek és fehérek. De már a tejfogak kiesése után is bekövetkezik változás, és általában már egy árnyalattal sötétebb színű ’felnőtt’ fogak nőnek a helyükbe.

 Az idő múlásával a fogak maguktól is elszíneződnek. Az öregedéssel párhuzamosan a fogak ásványi szerkezete is megváltozik.

A fogzománcon parányi repedések és pórusok nyílnak, ezekbe hamar lerakódnak azok az anyagok, melyekkel fogaink érintkezésbe kerülnek. Nem színező hatású anyagoktól is elszíneződhetnek a fogaink, és a baktériumok is kiválthatják ezt a hatást.

A szájüregben természetes körülmények között jelen lévő baktériumok, melyek a tápanyagok lebontását segítik, a lebontási folyamat során maguk mögött hagyják a lepedéket, az ún. plakkokat.

Átmenetileg ez is okozhat elszíneződést, és ha nincsen időben eltávolítva, akkor tartós elváltozást okozhat.

Egyes antibiotikumok is kiválthatják a színváltozást, és hatásuk akár maradandó is lehet. Másik mellékhatása ezeknek a gyógyszereknek, hogy csökkentik a fogzománc csillogását.

A fogfehérítést lehet általánosan használt szerekkel kezelni, de ha igazán hatékony megoldást szeretnénk, akkor fogorvos segítségét kell igénybe venni, aki azt is figyelembe veszi, hogy mi okozza az elszíneződét, és ez alapján kezeli a fogakat.

Minél tovább halogatjuk a fehérítést, annál valószínűbb, hogy az elszíneződés és a foltok megmaradnak.

 Forrás:  PRLog.Org

 

 

 • Kis túlsúllyal kisebb a korai halálozás kockázata

  A marylandi Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ kutatói közel száz nemzetközi tanulmány eredményeit elemzve érdekes felfedezést tettek: enyhe túlsúllyal vagy kissé elhízottan […]

 • Patkányok veszik át a kipusztult beporzók szerepét

  Új-Zéland állatvilága jelentős változáson ment keresztül a telepesek által behurcolt patkányok és más idegen fajok hatására. Számos faj kipusztult, mivel […]

 • Miről árulkodik a kutyák mimikája?

  A kutyáknak nem csupán a farkuk mozgása árulkodik érzelmeikről, hanem a szemöldökük is, sőt egész pofájuk mimikája beszédes – állítják […]

 • Hogyan javítja a cica gazdája egészségét?

  A macska már több mint tízezer éve él az ember környezetében, és manapság a leggyakrabban otthon tartott kis kedvenc. A […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.