Elszíneződött fogak

A kávé, a tea a nikotin, a vörösbor, a sötét színű élelmiszerek, és a mesterséges színezőanyagok a leggyakoribb okozói az elszíneződött fogaknak. Csakhogy az elszíneződést nem csak a napi étrendünk határozza meg, attól függetlenül is változik a „színárnyalat”.

 A fogak színe az elfogyasztott ételektől és italoktól függetlenül is változik. Gyerekkorban a fogak természetesen szépek és fehérek. De már a tejfogak kiesése után is bekövetkezik változás, és általában már egy árnyalattal sötétebb színű ’felnőtt’ fogak nőnek a helyükbe.

 Az idő múlásával a fogak maguktól is elszíneződnek. Az öregedéssel párhuzamosan a fogak ásványi szerkezete is megváltozik.

A fogzománcon parányi repedések és pórusok nyílnak, ezekbe hamar lerakódnak azok az anyagok, melyekkel fogaink érintkezésbe kerülnek. Nem színező hatású anyagoktól is elszíneződhetnek a fogaink, és a baktériumok is kiválthatják ezt a hatást.

A szájüregben természetes körülmények között jelen lévő baktériumok, melyek a tápanyagok lebontását segítik, a lebontási folyamat során maguk mögött hagyják a lepedéket, az ún. plakkokat.

Átmenetileg ez is okozhat elszíneződést, és ha nincsen időben eltávolítva, akkor tartós elváltozást okozhat.

Egyes antibiotikumok is kiválthatják a színváltozást, és hatásuk akár maradandó is lehet. Másik mellékhatása ezeknek a gyógyszereknek, hogy csökkentik a fogzománc csillogását.

A fogfehérítést lehet általánosan használt szerekkel kezelni, de ha igazán hatékony megoldást szeretnénk, akkor fogorvos segítségét kell igénybe venni, aki azt is figyelembe veszi, hogy mi okozza az elszíneződét, és ez alapján kezeli a fogakat.

Minél tovább halogatjuk a fehérítést, annál valószínűbb, hogy az elszíneződés és a foltok megmaradnak.

 Forrás:  PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja

  Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a […]

 • Transzneművé válnak a halak a vegyi anyagok miatt

  Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt – derült ki […]

 • A kutya ivartalanításának előnyei

  Az ivartalanítás szó hallatán mindenkinek elsőre talán az jut eszébe, hogy megelőzhetjük vele a nem kívánt szaporulatot. Manapság, amikor olyan […]

 • Még csak most kezdődik a tömeges fajpusztulás

  A Földön eddig mintegy 1,75 millió fajt írtak le, a legújabb becslések szerint azonban tényleges számuk akár a tízmilliót is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.