Melyik a legjobb alvási pozíció?

Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki átaludta az éjszakát, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kipihenten is ébred.

 Sokan reggelente még mindig fáradtnak érzik magukat, vagy különböző izomfájdalmakkal ébrednek. Ha valaki rosszul alszik, annak okát nem könnyű felfedni. A pihentető alvásban több tényezőnek is szerepe van: a matracnak, a párnánk magasságának, a szobának, ahol alszunk, mentális állapotunknak, de legalább ennyire a helyes pozíciónak.

A megfelelő alvási pozícióról elsőször is azt kell tudni, hogy olyan, ami mindenki számára egyaránt megfelelő, nem létezik. Más fekvőhelyzet esik jól annak, akinek fáj a háta, és másképp fekszik az is, aki horkol. Mindenki kipróbálhatja és megtapasztalhatja, hogy melyik számára a legmegfelelőbb.

 Általánosságban viszont azt lehet mondani, és a kutatók is ezt állítják, hogy a legegészségesebb fekvő pozíció a háton fekvés, mert ezzel könnyen elkerülhető, hogy hát- és nyakfájdalmakkal ébredjünk.

Ez a helyzet a reflux betegségben szenvedők számára is ideálisabb, de az arc, nyak és dekoltázs ráncosodása szempontjából is ez megkedvezőbb, mert ebben a pozícióban nem „gyűrődünk”.

 Az alvási apnoétól (légzéskimaradás) vagy horkolástól szenvedők azonban valószínűleg nem a háton fekvést részesítik előnyben, hanem az oldalon fekvést, akárcsak a terhes kismamák. Sokan még a nyak-és hátfájdalom ellenére is ezt a pozíciót választják, pedig így ezeket a területeket nyomásnak teszik ki.

Ha hátfájás ellenére mégis így akarunk aludni, tegyünk egy párnát a térdek alá vagy közé, így csökkenhetjük a feszültséget a hát deréktáji szakaszán.

 Minden kutató szerint a lehető legrosszabb alvási testhelyzet a hason fekvés. Elősegíti a horkolást, nyomja a gyomrot, könnyen „feljön” a gyomorsav, és mivel a csigolyákat is nyomásnak tesszük ki, zsibbadást tapasztalhatunk, rosszabb esetben akár az idegekis begyulladhatnak.

 Mindezek tudatában vegyük fel a számunkra legkedvezőbb testhelyzetet, és akkor remélhetőleg egy kipihent napra ébredhetünk.

Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Miranda Richardsont lenyűgözik a teknősök

  Az angol színésznő akkor került közelebbi kapcsolatba a teknősökkel, mikor a hangját adta az álcserepes teknősök életéről szóló dokumentumfilmnek. Az […]

 • Egy természetes immunerősítő: a béta-glükán

  A béta-glükán egy rostfajta, melyet baktériumok és gombák –shiitake, reishi – sejtfalában, zöldmoszatban, valamint árpában, zabban, rozsban, sütőélesztőben találunk.  A […]

 • Hogyan védhetjük ízületeinket a mindennapok során?

  Az ízületi megbetegedés tünetei leggyakrabban idősebb korban jelentkeznek, de nem szabad azt hinni, hogy csak az idős emberek betegsége. Ízületi […]

 • Finom parfümök és bőrápolók alapanyaga: a gerániumolaj

  A Geraniaceae, azaz Gólyaorr-félék családjába tartozó Pelargonium nemzettség olyan növényeket foglal magába, melyek szerte a világon fontos forrást jelentenek az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.