Melyik a legjobb alvási pozíció?

Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki átaludta az éjszakát, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kipihenten is ébred.

 Sokan reggelente még mindig fáradtnak érzik magukat, vagy különböző izomfájdalmakkal ébrednek. Ha valaki rosszul alszik, annak okát nem könnyű felfedni. A pihentető alvásban több tényezőnek is szerepe van: a matracnak, a párnánk magasságának, a szobának, ahol alszunk, mentális állapotunknak, de legalább ennyire a helyes pozíciónak.

A megfelelő alvási pozícióról elsőször is azt kell tudni, hogy olyan, ami mindenki számára egyaránt megfelelő, nem létezik. Más fekvőhelyzet esik jól annak, akinek fáj a háta, és másképp fekszik az is, aki horkol. Mindenki kipróbálhatja és megtapasztalhatja, hogy melyik számára a legmegfelelőbb.

 Általánosságban viszont azt lehet mondani, és a kutatók is ezt állítják, hogy a legegészségesebb fekvő pozíció a háton fekvés, mert ezzel könnyen elkerülhető, hogy hát- és nyakfájdalmakkal ébredjünk.

Ez a helyzet a reflux betegségben szenvedők számára is ideálisabb, de az arc, nyak és dekoltázs ráncosodása szempontjából is ez megkedvezőbb, mert ebben a pozícióban nem „gyűrődünk”.

 Az alvási apnoétól (légzéskimaradás) vagy horkolástól szenvedők azonban valószínűleg nem a háton fekvést részesítik előnyben, hanem az oldalon fekvést, akárcsak a terhes kismamák. Sokan még a nyak-és hátfájdalom ellenére is ezt a pozíciót választják, pedig így ezeket a területeket nyomásnak teszik ki.

Ha hátfájás ellenére mégis így akarunk aludni, tegyünk egy párnát a térdek alá vagy közé, így csökkenhetjük a feszültséget a hát deréktáji szakaszán.

 Minden kutató szerint a lehető legrosszabb alvási testhelyzet a hason fekvés. Elősegíti a horkolást, nyomja a gyomrot, könnyen „feljön” a gyomorsav, és mivel a csigolyákat is nyomásnak tesszük ki, zsibbadást tapasztalhatunk, rosszabb esetben akár az idegekis begyulladhatnak.

 Mindezek tudatában vegyük fel a számunkra legkedvezőbb testhelyzetet, és akkor remélhetőleg egy kipihent napra ébredhetünk.

Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Légúti betegségekre, bőrgomba ellen és narancsbőrre: kakukkfű olaj

  Az ajakosvirágúak családjába tartozó kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) Európa mediterrán vidékein őshonos gyógy– és fűszernövény, melynek felhasználása hosszú múltra tekint […]

 • Több mozgás: jobb alvás!

  A rossz alvás növeli a szívbetegségek, a depresszió és a szellemi hanyatlás kockázatát. A mindennapi stressz is nagymértékben hozzájárul ahhoz, […]

 • Műanyaghulladékot mutattak ki halak gyomrában

  Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.     A […]

 • Még évtizedekig folytatódhat a légkör felmelegedése

  A légkör melegedése még akkor is akár évtizedekig tovább folytatódna, ha az emberiség azonnal leállítaná a különböző fosszilis energiahordozók elégetését […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.