Melyik a legjobb alvási pozíció?

Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki átaludta az éjszakát, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kipihenten is ébred.

 Sokan reggelente még mindig fáradtnak érzik magukat, vagy különböző izomfájdalmakkal ébrednek. Ha valaki rosszul alszik, annak okát nem könnyű felfedni. A pihentető alvásban több tényezőnek is szerepe van: a matracnak, a párnánk magasságának, a szobának, ahol alszunk, mentális állapotunknak, de legalább ennyire a helyes pozíciónak.

A megfelelő alvási pozícióról elsőször is azt kell tudni, hogy olyan, ami mindenki számára egyaránt megfelelő, nem létezik. Más fekvőhelyzet esik jól annak, akinek fáj a háta, és másképp fekszik az is, aki horkol. Mindenki kipróbálhatja és megtapasztalhatja, hogy melyik számára a legmegfelelőbb.

 Általánosságban viszont azt lehet mondani, és a kutatók is ezt állítják, hogy a legegészségesebb fekvő pozíció a háton fekvés, mert ezzel könnyen elkerülhető, hogy hát- és nyakfájdalmakkal ébredjünk.

Ez a helyzet a reflux betegségben szenvedők számára is ideálisabb, de az arc, nyak és dekoltázs ráncosodása szempontjából is ez megkedvezőbb, mert ebben a pozícióban nem „gyűrődünk”.

 Az alvási apnoétól (légzéskimaradás) vagy horkolástól szenvedők azonban valószínűleg nem a háton fekvést részesítik előnyben, hanem az oldalon fekvést, akárcsak a terhes kismamák. Sokan még a nyak-és hátfájdalom ellenére is ezt a pozíciót választják, pedig így ezeket a területeket nyomásnak teszik ki.

Ha hátfájás ellenére mégis így akarunk aludni, tegyünk egy párnát a térdek alá vagy közé, így csökkenhetjük a feszültséget a hát deréktáji szakaszán.

 Minden kutató szerint a lehető legrosszabb alvási testhelyzet a hason fekvés. Elősegíti a horkolást, nyomja a gyomrot, könnyen „feljön” a gyomorsav, és mivel a csigolyákat is nyomásnak tesszük ki, zsibbadást tapasztalhatunk, rosszabb esetben akár az idegekis begyulladhatnak.

 Mindezek tudatában vegyük fel a számunkra legkedvezőbb testhelyzetet, és akkor remélhetőleg egy kipihent napra ébredhetünk.

Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Több mint négyszeresére nőtt a holt övezetek területe az óceánokban

  Az elmúlt 50 évben több mint négyszeresére nőtt a holt – oxigén nélküli – övezetek nagysága a világ óceánjaiban, a […]

 • A fáradékonyság leggyakoribb okai

  Minden nap korán kelünk, rohanunk a munkába, ahol helyt kell állnunk. Későn érünk haza, ott meg vár a házimunka. Csoda, […]

 • Mark Strong: fiatalon kívülállónak érezte magát

  Mark Strong nagyon szűkös körülmények között élt kiskorában. Egyedüli gyermekként, apa, testvér és család nélkül sokat volt egyedül, és ilyenkor […]

 • Megmenekült a tenger pandája!

  Óriási siker az Óceánok Világnapján! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.