A klímaváltozás egészségügyi következményei

Az elmúlt 15 év a Földön valaha mért legmelegebb időszak volt, melynek következményei szerte a világon érezhetők voltak soha nem látott árvizek, erdőtüzek, aszályok és trópusi viharok formájában. Csakhogy a felmelegedés nem csupán természeti katasztrófák egész soraként érezteti a hatását. Az egészségünket is veszélyezteti.

 Az árvizek, nagy esőzések és a magasabb hőmérséklet megkönnyítik a kórokozók, a vírusok és baktériumok terjedését.

Az egysejtű kórokozók elterjedésében is változást hozott a melegedés. Az őket terjesztő ízeltlábúak ugyanis a melegebb hőmérséklet miatt növelni tudják elterjedési területüket. Kenyában, Burundiban és Ugandában ismét felütötte a fejét a szúnyogok által terjesztett malária, holott korábban ezeket a területeket már maláriamentessé nyilvánították.

A melegedés, az áradások és az aszályok miatt kialakuló átmeneti vízfoltok is kedveznek a szúnyogok szaporodásának.

Ugyanilyen kedvező életfeltételeket találnak egyre inkább a kullancsok, melyek számában szintén növekedés tapasztalható.

 Azok a gazdálkodók, akiknek a földjét és otthonát lerombolják a természeti csapások, a városokba költöznek, ott keresve megélhetést. A városokban az egyre növekvő népsűrűség megnöveli számos betegség kockázatát, úgy mint a tuberkulózis vagy a HIV/AIDS.

 A WHO – Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy az egészségügyi kockázatok növekedése az egyre szélsőségesebb időjárásból és a fertőző betegségek dinamikájának megváltozásából ered.

 Az egészségügyi hatások már több szempontból is bebizonyosodtak: a meleg miatt többen halnak meg, mint korábban, a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők és az idős emberek szervezete nehezen bírja a hőhullámokat.

 Ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben halad tovább, az emberiségnek súlyos következményekkel kell szembenéznie: az extrém időjárás okozta sérülésekkel és halálozásokkal, hőhullámokkal, betegségekkel, légszennyezéssel összefüggő betegségek és idő előtti elhalálozások számának növekedésével.

A termőföldek termékenységének változásával egyre növekvő élelmiszerárakkal kell majd számolni.

Az aszályok miatt egyre több ember hagyja majd el az otthonát, és az óriási populációs szintű elmozdulásokat eredményezhet.

 A felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok, a szén-dioxid és a metán. Előbbi főként a fosszilis tüzelőanyagok égetése során kerül a levegőbe, utóbbi fő forrása a nagyüzemi állattenyésztés és a hulladéklerakók.

 Az emberiség felelőssége, hogy csökkentse a környezetszennyezés mértékét, hatékony föld- és vízhasználatra térjen át, és megtegyen minden olyan lépést – egyéni szinten is – amivel megfékezhetőek a káros folyamatok.

A WHO szerint, bár a klímaváltozást számos kutató vizsgálja, a tudományos bizonytalanság továbbra is fennáll, azaz bekövetkezhet akár hirtelen és katasztrofális mértékben is a klímaváltozás, ha a hőmérséklet tovább emelkedik.

A klímaváltozás hatásai ma is érezhetőek, de korántsem azonos mértékben a Föld egyes vidékein. Egy átlagos amerikai 125-ször több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint egy átlagos afrikai, mégis az afrikaiak szenvedik meg legjobban a negatív hatásokat, a hosszabb száraz időszakot, a rossz termésátlagot, és az elsivatagosodás következményeit.

Amennyiben a globális felmelegedés folyamatát képesek lennénk csökkenteni, az ezzel összefüggő kockázatok is csökkennének.

Forrás: health-e.org

 

Random Posts

 • A Noni juice egészségre gyakorolt hatásai

  A Morinda citrifolia nevű trópusi növény gyümölcséből nyert ital erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Erős dohányosok számára kifejezetten javasolt a fogyasztása, […]

 • Brian Bosworth, a legendás focisztár

  A szőke macsót hazánkban akciófilmekből ismerhetjük, szülőföldjén, Amerikában azonban mint a Seattle Seahawks amerikai futball csapat legendás játékosát tisztelik benne.

 • A darazsakat nem szeretjük, pedig hasznosak

  Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége – állapította meg egy brit tanulmány.    Az Ecological […]

 • Legyünk szebbek és karcsúbbak grépfrút illóolajjal!

  A grépfrút illóolajat a szubtrópusi elterjedésű Citrus x paradisi nevű fa keserű ízű gyümölcsének a héjából sajtolással nyerik. A szobában […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.