A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak

A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak – derítették ki svéd biológusok Az állatok többsége reagál a fényre, s igen kifinomult látórendszert fejlesztettek ki, amellyel komplex képeket képesek alkotni környezetükről. Jó példa erre a rovarok összetett szeme (oculi compositi), amelyek pontszemekből (ommatidium) állnak – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

    Némely teremtmény, mint például a tengeri sün, reagál a fényre, holott nincs szeme. Korábbi kutatások azonban kimutatták, hogy számos olyan génnel rendelkeznek, amelyek az ideghártya (retina) kialakulásával kapcsolatosak. Ez azt jelenti, hogy olyan génjeik is vannak, amelyek a szem fényérzékelő proteinje, az opszin szintéziséért felelősek.

    “Ez a felfedezés indította el a kutatásainkat” – fogalmazott Sam Dupont, a Göteborgi Egyetem tengeri ökológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.
Mint kifejtette, azt kívánták megtudni, hogy a tengeri sün szervezetében merre lokalizálódik az opszin, így felderíthetik, hogy miféle fényérzékeny struktúrák, azaz fotoreceptorok segítségével tájékozódnak környezetükben.
A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a fotoreceptorok a tengeri sün egész testfelületén megtalálható csőszerű “lábak” végén található.
 “Úgy véljük, hogy a felnőtt tengeri sünök egész testfelülete egyetlen összetett szemként működik” – magyarázta Sam Dupon.

A svéd kutatók eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában ismertették.

Random Posts

 • Méregteleníts csalánteával!

  A csalántea méregtelenít, csökkenti a vér húgysav-szintjét, így ízületi bántalmak ellen is hatásos. Kitisztítja szervezetünket, különösen a kiválasztó szervrendszerre jótékony. […]

 • 3 tipp, hogy ne félj a fogorvostól

  A fogorvosi szék nem éppen tartozik kedvenc ülőhelyeink közé. Sok felnőtt még a gyerekeknél is jobban tart egy fogászati beavatkozástól. […]

 • A felmelegedés hatására kétszer is csökkent az emlősök testmérete

  A több mint 50 millió évvel ezelőtt lezajlott globális felmelegedési hullámok hatására kétszer is csökkent az emlősök testmérete, méghozzá jelentősen […]

 • Milyen ember vásárol orrszarvú tülköt?

  Bár közvetlenül az orvvadászok felelősek az állatok megöléséért, valójában az igazi bűnösök, az állatok valódi gyilkosai azok, akik megvásárolják a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.