A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak

A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak – derítették ki svéd biológusok Az állatok többsége reagál a fényre, s igen kifinomult látórendszert fejlesztettek ki, amellyel komplex képeket képesek alkotni környezetükről. Jó példa erre a rovarok összetett szeme (oculi compositi), amelyek pontszemekből (ommatidium) állnak – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

    Némely teremtmény, mint például a tengeri sün, reagál a fényre, holott nincs szeme. Korábbi kutatások azonban kimutatták, hogy számos olyan génnel rendelkeznek, amelyek az ideghártya (retina) kialakulásával kapcsolatosak. Ez azt jelenti, hogy olyan génjeik is vannak, amelyek a szem fényérzékelő proteinje, az opszin szintéziséért felelősek.

    “Ez a felfedezés indította el a kutatásainkat” – fogalmazott Sam Dupont, a Göteborgi Egyetem tengeri ökológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.
Mint kifejtette, azt kívánták megtudni, hogy a tengeri sün szervezetében merre lokalizálódik az opszin, így felderíthetik, hogy miféle fényérzékeny struktúrák, azaz fotoreceptorok segítségével tájékozódnak környezetükben.
A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a fotoreceptorok a tengeri sün egész testfelületén megtalálható csőszerű “lábak” végén található.
 “Úgy véljük, hogy a felnőtt tengeri sünök egész testfelülete egyetlen összetett szemként működik” – magyarázta Sam Dupon.

A svéd kutatók eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában ismertették.

Random Posts

 • Így csökkenti a dinnye a bőrrák kockázatát!

  A görögdinnye nagyon gazdag a likopin nevű rákellenes vegyületben. A likopin szervezetünk első számú védvonalát, a bőrünket védi a káros […]

 • Paranoiás vagy talán túl agresszív?

  A férje egy régi barátnőjével tartja a kapcsolatot az egyik közösségi oldalon? Azt gondolja, hogy talán meg is csalja? Ha […]

 • Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a boltok polcaira Svájcban

  Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását. […]

 • Befolyásolja a korallok túlélését, hogy milyen algát választanak társbérlőjüknek

  A kevesebb algafajnak otthont adó korallzátonyok kevésbé érzékenyek a környezet változásaira. A korallok igen válogatósak a tekintetben, hogy milyen algabérlőket […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.