A pompás koronás darvak

A szürke koronás daru az általunk jobban ismert szürke daru afrikai rokona. Legfőbb jellegzetessége a feje búbján lévő aranyszínű tollkorona, és a nyakán lógó piros bőrlebeny. A száraz területeken és a mocsaras vidékeken egyaránt előfordul.

 Míg a szürke daru a tél elől Afrikába vándorol, a koronás darunak erre nincsen szüksége, hiszen ő már otthon van az afrikai kontinensen.

A szürke daru hazánkban már csak időszakosan költ, nagyobb számban a Hortobágyon szokott előfordulni. A 18. században még gyakori volt hazánkban, de a mocsarak lecsapolásával az élőhelyük egyre szűkebbé válásával az egyedszámuk is lecsökkent. A török uralom idején a darutoll a török és magyar vitézek süvegén egyaránt ott díszelgett. Ezekhez a tollakhoz akkoriban úgy jutottak hozzá, hogy a fészekből kiszedték a fiatal madarakat, felnevelték és megszelídítették.

 A koronás daru hazájában, Afrikában hasonló gondokkal szembesül. Bár elterjedési területén még közönségesnek számít, természetvédelmi szempontból a faj sérülékenynek tekinthető. Vizes élőhelyei csökkennek, és a növényvédőszer szennyezés is károsan hat rájuk.

Étrendjén az szerepel, ami a legtöbb daruféle étlapján: rovarok, békák, hüllők, kisebb emlősök, és magvak.

A koronás darunak két alfaja van, a kelet-afrikai és a dél-afrikai szürke vagy szürkenyakú koronás daru. Előbbi Uganda nemzeti madara.

 A darufélék családjából kiemelkedik azzal, hogy csak ez a faj tölti fán az éjszakát, ugyanis hosszú lábujjaival képes megkapaszkodni az ágakon.

Hazánkban is láthatunk ilyen különleges szépségű madarat állatkertben, ahol egyébként  sikeresen szaporodnak.

Júliusban a Fővárosi Állatkert koronás daru-párja, Mami és Papi fészekaljából kelt ki három fióka, legutóbb pedig a jászberényi Állat- és Növénykertben keltek ki – első alkalommal – koronás kisdarvak. A költő párt 2007 őszén kapták a budapesti állatkerttől.

A jászberényi Állatkertben született kis koronás darvak, MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A kicsik nem hasonlítanak a felnőtt madarakhoz, rozsdabarna színűek, és nem viselnek tollkoronát. A fejdíszük csak pár hónap múlva kezd el nőni, és kezdetben úgy fest, mint egy kóc a fejükön.

Random Posts

 • Idén minden eddiginél korábban használjuk el a Föld erőforrásait

  Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 1-jén elérkezik a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt […]

 • Köhögésre és a légutak tisztítására: lándzsás útifű!

  Az útifűfélék családjába tartozó lándzsás útifűvel nyáron az utak mentén, a gyomtársulásokban gyakran találkozhatunk. Ez a világszerte elterjedt, értékes növény […]

 • Cukorbetegen is vállalhatunk kisbabát

  Cukorbetegséggel együtt élő nőnek is születhet egészséges gyermeke, mindössze plusz odafigyelésre van szükség a teherbe esés előtt, és a terhesség […]

 • Legendának nevezte Overdose-t a világ legjobb zsokéja

  Legendának nevezte Overdose-t Frankie Dettori, az eredményei alapján a világ legjobbjának tartott zsoké, akivel a nyeregben vasárnap a magyar versenyló […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.