Mese arról, hogyan változtassunk az életünkön

Létezik egy régi mese egy emberről és egy fáról, amely segített neki, hogy megszabaduljon a gondjaitól, és megváltozzon az élete. Mindenkinek vannak kisebb-nagyobb gondjai az életben. Ezeket a problémákat, még ha kapunk is hozzá segítséget, végső soron csak mi magunk egyedül tudjuk megoldani és legyőzni.

 Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy ember. Volt háza, felesége, gyermeke, munkája. De nem volt boldog ember. Minden nap fáradt volt és házsártos, és ilyenek voltak a körülötte élők is, a felesége és a gyermeke is.

 Nap mint nap, mikor hazatért a munkából, az összes gondja-baja ránehezedett a vállára. Ahogy átlépte a háza küszöbét, az összes búját-baját és szorongását rázúdította feleségére és gyermekére, és a kis ház is megtelt dühvel és szomorúsággal.

 Egy napon, mikor gyalogosan ment hazafelé, és már úgy érezte, hogy nem bírja tovább cipelni a terheit, megállt egy nagy fa mellett, leült az árnyékába, és sírni kezdett. Ekkor feltámadt a szél, a fa ágai finoman megrezdültek, a levelek megzörrentek, és megszólalt egy megnyugtató hang. A férfi tudta, hogy a fa szólt hozzá szelíd hangon. Abbahagyta a sírást, és beszélni kezdett hozzá. Elmondta a fának az összes dühét, szomorúságát, félelmeit és aggodalmait.

Azt is elmondta, hogy ezeket az érzéseket minden nap magával hordja. Azt hitte, hogy ha félti a családját, aggódik, dühös és szomorú, mindez azt jelenti, hogy így fejezi ki, hogy felelősnek érzi magát az övéiért, vigyáz rájuk, gondoskodik róluk.

Elmesélte, hogy ahelyett, hogy egy szép és kellemes otthont és családi életet építene fel, csak ráönti a gondjait a szeretteire.

Ő csak egy boldog és szerető családot akart, és nem tudja, hogyan tegye jóvá a kárt, amit okozott.

 A fa meghallgatta a férfit, és azt mondta neki, hogy mostantól minden nap úton hazafelé jöjjön erre, üljön le az árnyékába, és az összes gondját akassza fel az ágaira. És mikor úgy érzi, hogy a szíve már könnyű és boldog, térjen haza, és lépje át a küszöböt úgy, mint egy nyugodt és szerető ember.

 A férfi így is tett. Felakasztotta a fa ágaira minden bánatát, és mikor úgy érezte, hogy megkönnyebbült és boldog, hazatért. Rámosolygott a feleségére, megölelte és megcsókolta. Megkérdezte, hogyan telt a napja. Aztán a gyermekét is megcsókolta, és játszott vele, míg el nem készült a vacsora.

Mikor este nyugovóra tért, békésen és mélyen aludt, évek óta először.

Ahogy telt az idő, egyre boldogabb lett a család, és szépen gyarapodtak. A férfi már soha többé nem vitte haza a gondjait. Élete végéig minden egyes nap elsétált a fához, hogy otthagyja minden problémáját, melyekből miden pillanatban kevesebb volt. És a fa boldog volt, hogy segített.

Ez a régi történet sok változatban él, de mindnek ugyanaz a mondanivalója. Az embernek meg kell tanulnia, hogyan kezelje a problémáit, és tudnia kell, mi az értékes az életében, és mi nem. Érdemes elgondolkodni néhány dolgon. Például, hogy ki a legértékesebb ember az életünkben? Kik azok, akikkel nap mint nap találkozunk, és segítenek, hogy a nap zökkenőmentesen teljen? Hogyan bánunk ezekkel az emberekkel? Megkérdezzük őket az életükről, a gondjaikról? Mik azok a dolgok, melyek megkönnyítik a mindennapjainkat? Az otthon, az autó, a folyóvíz, az élelmiszer a boltban? Úgy tekintünk ezekre, mint értékes dolgokra? Mikor élveztük utoljára, hogy vásárolni megyünk a közértbe? Hazavisszük a problémáinkat azokhoz, akiket a legjobban szeretünk? Van olyan ember az életünkben, akivel nyugodtan és őszintén megbeszélhetjük a bajainkat? És talán a legfontosabb kérdés: hajlandóak vagyunk megváltozni, hogy boldogabb legyen az életünk és a családunk?

Meg kell tanulnunk a gondjainkat, problémáinkat a ’fa ágain’ hagyni.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Túlélheti Madagaszkár élővilága az éghajlatváltozást?

  Madagaszkár egyedülálló növény- és állatvilágának 90 százaléka endemikus, azaz bennszülött faj, ami azt jelenti, hogy elterjedési területük a szigeten belül […]

 • A miniatűr ló, aki egy kutya-kerekesszékkel épült fel

  Cherry, a miniatűr lovacska, New Hampshire-ben látta meg a napvilágot koraszülöttként. Hetekig küzdött azzal, hogy lábra tudjon állni, és képes […]

 • A gyulladáscsökkentő ananász

  Az általunk is ismert háziasított ananász eredetéről keveset tudunk, de valószínűleg Brazília déli részéből vagy Paraguayból származik. Mi, Európában Kolombusz révén […]

 • Az ember, és nem klímaváltozás okozta az ausztrál megafauna vesztét

  Új bizonyítékok támasztják alá, hogy Ausztrália egykori hatalmas és lenyűgöző állatfajainak sorsát nem a klímaváltozás, hanem az ember pecsételte meg. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.