„Doktor Kutya”

Régóta tudjuk, hogy a kutyák már jelenlétükkel is sokat javítanak az egészségi állapotunkon. Már a 18. században is részt vettek a gyógyításban, mikor egészségügyi intézményekben segítettek a mentális zavarokban szenvedő betegek szocializációjában.

 Manapság a terápiás kutyák „munkáját” az egészségügyi ellátás számos területén igénybe vesszük. Jótékonyan hatnak a gyerekek érzelmi fejlődésére, és motivációjára, és a négylábúak segítségével a mentális zavarokban szenvedőkkel is könnyebb felvenni a kontaktust.

 A nyugdíjas otthonokban a kutyáknak köszönhetően az idősek úgy érzik, hogy elfogadják őket, nagyobb lesz az önbizalmuk és oldottabbak lesznek.

 Olyan emberek, akik Alzheimer-kórban szenvednek, a kutyával való kölcsönhatásnak köszönhetően mosolyognak és nevetnek.

 A pozitív hatások sora itt azonban még korántsem ért véget.

 Azok a betegek például, akik ízületi protézis műtéten estek át, és lábadozásuk alatt terápiás kutyák látogatták őket, 50 százalékkal kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük (Plunkett, 2009).

 A fizikai és mentális rendellenességek fő oka, hogy a szervezetünk illetve adott szervünk normális működése gátolt. A kutyák sokat tudnak segíteni abban, hogy a normális működés ismét elinduljon. Ők biztosítják a kapcsolatot a gondoskodás és a pozitív gondolkodás között.

Az összes gyógyulásról szóló történet és statisztika mind arra mutat rá, hogy a terápiás kutyák rendíthetetlen szeretete és ragaszkodása képes megmozdítani az emberi szellemet.

Lehetséges, hogy a kutya, az ember legjobb barátja lesz az ember legkedvesebb orvosa is egyben?

 A kutyák kifinomult szaglását már nem csak a bűnüldözésben használjuk, hanem a betegségek felismerésében is.

Hogyan képesek erre? Összehasonlításképpen, az emberi szaglómező területe 2,5 cm2 150 000 szaglósejttel, míg egy nagytestű kutya esetében ez az adat így fest: 120 cm2-en 224 millió szaglósejt.

A betegségek különböző illatanyagokat árasztanak, melyek a mi gyenge szaglásunk számára láthatatlanok, a kutyák elől viszont nem maradnak rejtve.

Az első olyan kutya, melyről feljegyezték, hogy kimutatta a rákos daganatot, az 1980-as évek elején élt Trudi nevű kutya volt. Gill Laceynek feltűnt, hogy kutyája egy bizonyos kicsiny ponton folyton szagolja a lábát. A pontról kiderült, hogy rosszindulatú melanóma. A kutya megérezte, hogy valami nincs rendben, és így megmentette gazdája életét.

Azóta számos ráktípusról kiderült, hogy a kutyák a szaglásuk alapján azonosítani tudják.

 Vizeletmintából jelezni tudják a hólyag- és a prosztatarákot.

A British Medical Journal egyik publikációjában számolt be egy olyan tanulmányról, melyben a résztvevő kutyák 41 százalékban sikeresen választották ki a rákos mintákat. Csak akkor estek a kutatók zavarba, mikor az összes kutya rákosnak jelzett egy olyan mintát, melyről úgy tudták, hogy nem rákos. Akitől a minta származott, előzetesen meg lett vizsgálva, és nem találtak nála daganatot. A kutyák miatt ismét megvizsgálták, és megtalálták a beteg jobb veséjében a daganatot, amit az elsődleges vizsgálat egyszerűen nem mutatott ki, illetve hamis eredményt adott.

 A kutyák figyelemreméltó képessége a mell- és tüdőrák felderítésénél is működik. Előbbinél 88 %-os, utóbbinál 97%-os pontossággal jelzik a daganatot. És ami nagyon fontos, hogy ezeket a betegségeket már a korai stádiumban is képesek felismerni az erre kiképzett kutyák.

 A terápiás négylábúak még a kezdődő cukorbetegséget is képesek jelezni. De nagy segítséget jelentenek cukorbeteg gazdijuknak is, mert a testszag alapján jelzik a vércukorszint csökkenését, így a beteg még a diabéteszes roham előtt időben tud reagálni.

 Hűséges barátaink tehát igazi csodadoktoroknak bizonyulnak, és  nagy segítséget jelentenek a betegségek korai diagnosztizálásban. Jó lenne, minél szélesebb körben és minél nagyobb számban igénybe venni hasznos segítségüket.

Forrás: www.csa.us /Society of Certified Senior Advisors/

Random Posts

 • A macskák éppoly intelligensek lehetnek, mint a kutyák

  Japán tudósok szerint a macskák ugyanolyan jól teljesítenek bizonyos memóriateszteken, mint a kutyák, ami azt sugallja, hogy a két állat […]

 • Csak egy boldog szülőnek lehet boldog gyermeke

  Ausztráliában egyre terjedőben van egy új szemléletű gyermeknevelési módszer. A szülőknek elsősorban nem a gyereknevelés fortélyait tanítják, hanem azt, hogyan […]

 • A delfinek egyre egyedibb vadásztechnikákat alkalmaznak

  Ausztrália nyugati részén egyes delfinek szárnyas csigaházakból rázzák ki maguknak a halat, és úgy tűnik, hogy az általuk alkalmazott trükk […]

 • Menthetetlenek a svájci gleccserek

  Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek – számolt be róla a Tages-Anzeiger […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.