Csökkent a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok állománya

Drasztikusan csökkent a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok állománya az elmúlt pár évtizedben Európában. A földrész 25 országának 145 madárfajára kiterjedő vizsgálatok rámutattak, hogy ezeknek a madaraknak az egyedszáma mára 48 százalékkal esett vissza 1980 óta. A legnagyobb mértékben olyan mezőgazdasági területekhez kötődő fajok egyedszáma apadt, mint a fogoly (82 százalékkal), a mezei pacsirta (46 százalékkal), a kenderike (62 százalékkal) és a sordély (66 százalékkal).

Sordély , fotó: Raúl Baena Casado

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívta a figyelmet arra, hogy ha az Európai Unió nem tesz mielőbb határozott lépéseket a negatív tendenciák megfordítása érdekében, a biodiverzitás zsugorodását 2020-ra sem tudják majd megfékezni, és sokkal súlyosabbak lesznek a problémák, mint a célok tavalyi elbukása után.

    Az MME csütörtöki közleménye szerint az európai uniós Közös Agrárpolitika olyan reformjára van szükség, amely környezetbarát tájhasználatra ösztönzi a földművelőket: a jelenlegi uniós költségvetés azonban éppen a Közös Agrárpolitika második pillérétől von el pénzt.

    A mezőgazdasági biodiverzitást jelző értékek Magyarországon az 1999-2010-es időszakban 2005-ig stagnáltak, azóta viszont csökkenő tendencia tapasztalható. Az MMM adatai alapján vizsgált 12 éves időszakban 2009-ben és 2010-ben tapasztalták a legalacsonyabb értékeket az egyesület szakemberei.

Forrás: MTI

A fenti képen mezei pacsirta látható, fotó: Daniel Pettersson

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.